Skip to main content

FOOD

Σε ποιές τροφές θα βρεις το ανθεκτικό άμυλο

Ένα συστατικό μάλλον παρεξηγημένο! Μάθε τα πιθανά οφέλη του.



Το ανθεκτικό άμυλο αποτελεί ένα συστατικό των τροφών που τα τελευταία χρόνια τυγχάνει έντονου ενδιαφέροντος, λόγω της συσχέτισής του με φουσκώματα και προβλήματα με το έντερο

Ορισμένες μορφές ανθεκτικού αμύλου περιέχονται σε τρόφιμα όπως η μπανάνα, η πατάτα, τα προϊόντα δημητριακών και τα όσπρια, ενώ άλλες παράγονται ή τροποποιούνται βιομηχανικά και στη συνέχεια προστίθενται σε τρόφιμα. Ωστόσο, νέα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να κάνει και καλό. Νέα συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrition Bulletin, εξετάζει τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης ανθεκτικού αμύλου, ενός τύπου αμύλου που δε διασπάται στο λεπτό έντερο και θεωρείται ότι ανήκει στις φυτικές ίνες.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις ιδιότητες του ανθεκτικού αμύλου, με πλήθος δημοσιευμένων μελετών να εξετάζουν την επίδρασή του στην υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας ανασκόπησης, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, έχει φανεί πως το ανθεκτικό άμυλο συνδέεται με την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και πιθανόν να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, επάγοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, γνωρίζουμε πως η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων. Το ανθεκτικό άμυλο συγκαταλέγεται στις φυτικές ίνες, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών οφελών που μπορεί να έχει για το γενικό πληθυσμό.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος