Skip to main content

FOOD

Γκρέιπφρουτ: Τα 11 οφέλη του, ιδιότητες και παρενέργειες

Γκρέιπφρουτ, ο απόλυτος οδηγός: διάβασε πού κάνει καλό και τι πρέπει να προσέχουμε



Το γκρέιπφρουτ ανήκει στην «οικογένεια» των εσπεριδοειδών, μαζί με το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το σαγκουίνι, το λεμόνι και το λάιμ, και αποτελεί ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Ειδικότερα, συγκαταλέγεται στις εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός του σιδήρου και η σύνθεση του κολλαγόνου. Παράλληλα, το γκρέιπφρουτ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως β-καροτένιο, λυκοπένιο και φλαβονοειδή, ενώ προσφέρει και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

 

Τι σου προσφέρει το γκρέιπφρουτ

1. Το γκρέιπφρουτ ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, συνεπώς αρρωσταίνεις λιγότερο. 
2. Διατηρεί το μεταβολισμό σου σταθερό, καις λίπος και χάνεις βάρος.
3. Το γκρέιπφρουτ μειώνει την κακή χοληστερόλη.
4. Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, του στόματος, του στομάχου, του μαστού. Και του προστάτη, για τον σύντροφό σου.
5. Το γκρέιπφρουτ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
6. Το γκρέιπφρουτ προλαμβάνει την πέτρα στα νεφρά.
7. Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
8. Προλαμβάνει την αρθρίτιδα.
9. Το γκρέιπφρουτ καταπολεμά την ουλίτιδα.
10. Κάνει καλό στην όραση.
11. Ενυδατώνει το δέρμα. 

Λοιπόν, πώς σου φαίνεται; Δύο-τρεις φορές την εβδομάδα στύβε μισό γκρέιπφρουτ και ανάμειξέ το στην πορτοκαλάδα σου.

Ούτε που θα σου φανεί η ξινή-στυφή του γεύση!

Γκρέιπφρουτ και αδυνάτισμα

Η υπέρμετρη κατανάλωση των υποτιθέμενων «λιποδιαλυτικών» τροφίμων, όπως το γκρέιπφρουτ, όχι μόνο δε συμβάλλει στην επίτευξη απώλειας βάρους, αλλά μπορεί παράλληλα να «εκτοπίσει» άλλα θρεπτικά τρόφιμα από το διαιτολόγιο του ατόμου, μειώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητά του. Επιπλέον, οδηγεί συχνά στην κατανάλωση ενός μονότονου διαιτολογίου, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από ποικιλία και ισορροπία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών.

 

Προσοχή στην κατανάλωση γκρέιπφρουτ: αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση γκρέιπφρουτ και ιδιαίτερα του χυμού του. Πιο συγκεκριμένα, η επισήμανση αφορά άτομα που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς ο χυμός γκρέιπφρουτ έχει την ιδιότητα να αλληλεπιδρά με ένα ένζυμο του οργανισμού, το οποίο ρυθμίζει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων. Έτσι, είναι πιθανό η συγκέντρωση των εν λόγω φαρμάκων στο αίμα να αυξηθεί πέραν του επιθυμητού, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης και των υπερλιπιδαιμιών, ορισμένα αντιβιοτικά και άνοσο-κατασταλτικά, σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας, καθώς και διάφορα ηρεμιστικά και αντιψυχωσικά φάρμακα.

Γενικότερα, ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους εάν καταναλώνουν συστηματικά γκρέιπφρουτ. Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου.

 

Παρενέργειες 

Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι το γκρέιπφρουτ όπως και άλλα εσπεριδοειδή, λόγω της οξύτητας τους, μπορεί να αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών. Για αυτό είναι καλό μετά την κατανάλωση των εν λόγω φρούτων, να ξεπλένονται τα δόντια με νερό για να αποφεύγεται η επαφή μακράς διάρκειας των οξέων των φρούτων με τα δόντια.

Ο λόγος είναι ότι το γκρέιπφρουτ περιέχει ουσίες που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων (αντιυπερτασικά, στατίνες για τη μείωση χοληστερόλης, ανοσοκατασταλτικά, αγχολυτικά, αντιισταμινικά, αναστολείς της πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται κατά του AIDS, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα).

Συνήθως το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του, αυξάνουν στο αίμα τη διαθέσιμη συγκέντρωση των φαρμάκων που επηρεάζονται από αυτό. Υπολογίζεται ότι επηρεάζονται σχεδόν το 60% των φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι το γκρέιπφρουτ είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φρούτο. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, βοηθά κατά του διαβήτη, το απόσταγμα από τους σπόρους του βοηθά στην ίαση του έλκους στομαχιού και τέλος βελτιώνει ουσιαστικά την ουλίτιδα και μειώνει τον κίνδυνο απώλειας δοντιών.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε την αρνητική επίδραση της οξύτητας του γκρέιπφρουτ και του χυμού του, στο σμάλτο των δοντιών και τους κινδύνους λόγω παρεμβολών στο μεταβολισμό μεγάλου αριθμού φαρμάκων.  

 

Δοκίμασε γκρέιπφρουτ με πορτοκάλι

Από σήμερα κιόλας άρχισε να στίβεις μισό γκρέιπφρουτ μέσα στον φρεσκοστιμμένο πορτοκαλένιο χυμό σου και θα έχεις τα εξής επιπρόσθετα μπόνους: 

1. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

2. Διατηρείται ο μεταβολισμός σου σταθερός.

3. Μειώνεται η κακή χοληστερόλη.

4. Προστατεύεσαι από τον καρκίνο του δέρματος, του στόματος, του στομάχου, του μαστού. 

5. Μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

6. Πετυχαίνεις καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

7. Προλαμβάνεται η αρθρίτιδα.

8. Καταπολεμάται η ουλίτιδα.

9. Βοηθάς την όρασή σου.

10. Ενυδατώνεται το δέρμα σου. 

Ναι, ναι, μπορείς να πας λαϊκή τώρα, στο επιτρέπω. 

 

Οι πιο συνήθεις φαρμακευτικές ουσίες που αλληλεπιδρούν αρνητικά με το γκρέιπφρουτ

  • αλπραζολάμη
  • αμιωδαρόνη
  • ατορβαστατίνη
  • καρβαμαζεπίνη
  • κιλοσταζόλη
  • κλαριθρομυκίνη
  • κολχικίνη
  • δρονεδαρόνη
  • ερυθρομυκίνη
  • φελοδιπίνη
  • φαιντανύλης
  • φεξοφεναδίνη
  • ινδιναβίρη
  • λοραταδίνη
  • λοσαρτάνη
  • λοβαστατίνη
  • nilotinib
  • pazopanib
  • πιμοζίδη
  • ρανολαζίνης
  • σακουιναβίρη
  • sildenafil
  • σιμβαστατίνη
  • ταδαλαφίλη
  • vardenafil
  • βεραπαμίλη

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο που ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικά συστατικά περιεχόμενό του.

Το narigenin αποτελεί ένα από τα φλαβονοειδή που απαντάται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στο γκρέιπφρουτ και στο οποίο έχουν αποδοθεί ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις.

Σε μία μελέτη φάνηκε ότι το παρόν φλαβονοειδές συμβάλει στην επιδιόρθωση του DNA στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Γκρέιπφρουτ και καρκίνος

Ο κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος αποτελεί το πιο συχνά διαγιγνωσκόμενο τύπο καρκίνου στους άνδρες, αυξάνεται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα μας έχουν διαιρεθεί περισσότερες φορές και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβούν μεταλλάξεις στο DNA μας.

Η επιδιόρθωση του DNA αποτελεί το κύριο μηχανισμό άμυνας του σώματος μας ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται δυνητικά καρκινογόνες μεταλλάξεις στα κύτταρα.

Έτσι λοιπόν το φλαβονοειδές του γκρέιπφρουτ narigenin φαίνεται να συμβάλλει στην επιδιόρθωση του DNA επάγοντας τη λειτουργικότητα δύο ενζύμων που παίρνουν μέρος σε αυτή. Μάλιστα, τα επίπεδα που η συγκεκριμένη ουσία εκδηλώνει τις δράσεις της εντός των κυττάρων μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές καρκίνου, η εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη είναι αργή και συχνά αυτός παραμένει μη ανιχνεύσιμος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ τακτικά μπορεί να αποτελέσει ένα τρόπο πρόληψης της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη προωθώντας την αποκατάσταση του κατεστραμμένου DNA στα κύτταρα του προστάτη, εμποδίζοντάς τα από το να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Το γκρέιπφρουτ στο μεσημεριανό τραπέζι σας

Καταπληκτική συνταγή με γκρέιπφρουτ. Αυτό το πιάτο δε θα το βαρεθείς ποτέ, καθώς μπορείς να το συνοδεύεις σχεδόν με όλα: από σκέτη σαλάτα μέχρι πατάτες κι άγριο ρύζι!

Υλικά για 4 μερίδες

4 στήθη κοτόπουλου (με την πέτσα)

1 1/2 κ.σ. χυμός γκρέιπφρουτ 

300 g σπαράγγια

1/4 φλ. ζωμός κοτόπουλου 

1/4 φλ. ξηρό λευκό κρασί 

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.γ. μέλι

1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

2 γκρέιπφρουτ κομμένα σε κομμάτια

2 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ

λίγο άνηθο

μια πρέζα ξερό θυμάρι 

μια πρέζα αλάτι 

Εκτέλεση για τη συνταγή:

1. Καθαρίζεις τα σπαράγγια και τα κόβεις σε μέτρια κομμάτια. Στη συνέχεια, τα βάζεις να βράσουν σε αλατισμένο νερό, για 5-6 λεπτά. Αποσύρεις από τη φωτιά και τα μεταφέρεις σε ένα πιάτο.  

2. Ρίχνεις στο κοτόπουλο θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνεις το λάδι σε ένα αντικολλητικό σκεύος και ψήνεις για 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Προσθέτεις το ζωμό, το χυμό γκρέιπφρουτ, το κρασί, το μέλι και ψήνεις μέχρι να απορροφηθούν λίγο τα υγρά. Τέλος, ρίχνεις το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι και τα σπαράγγια και μαγειρεύεις για άλλα 4 λεπτά.

3. Μοιράζεις το γκρέιπφρουτ σε 4 πιάτα και από πάνω βάζεις το κοτόπουλο με την σάλτσα του. Γαρνίρεις με λίγο άνηθο και σερβίρεις.

Tip της γκρέιπφρουτ συνταγής: Αντί για σπαράγγια, δοκίμασε το πιάτο με αγκινάρες.

Χαρακτηριστικά του γκρέιπφρουτ

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5 μέτρα, έχει πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από σκούρα πράσινα ή γυαλιστερά φύλλα. Κατά την περίοδο ανθοφορίας, στους άξονες των φύλλων φύονται μεγάλα άσπρα άνθη. Τα πέταλά τους μοιάζουν με της πορτοκαλιάς, αλλά είναι μεγαλύτερα. Ο καρπός είναι κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσει και στο μέγεθος είναι μεγαλύτερος από αυτόν της πορτοκαλιάς. Πάντως το μέγεθος του ποικίλει ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες καλλιέργειας, Η σάρκα του έχει κίτρινο, ροζ ή κόκκινο χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία είναι μαλακή και χυμώδης και η γεύση της είναι γλυκόξινη. Η φλούδα είναι λεία και η γεύση της είναι έντονα πικρή.

Καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ

Προκειμένου να παράγει καλούς καρπούς, το γκρέιπφρουτ πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη αμμώδη και σχετικά γόνιμα. Η λίπανση όμως με διάφορα λιπάσματα ή κοπριά θεωρείται απαραίτητη. Τα δέντρα αποδίδουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμους καρπούς κατά τον 3ο-5ο χρόνο μετά από τη φύτευση τους. Κάθε ενήλικο δέντρο έχει μεγάλη παραγωγικότητα, που μπορεί να φτάσει και τα 650 κιλά καρπού ανά δέντρο.

(Πηγές: din.co, medlook.net, neadiatrofis.gr, wikipedia) 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

FOOD

Πεινάς συνέχεια; Μπορεί να φταίει το άγχος

Θες υδατάνθρακες όταν είσαι  στρεσαρισμένη; 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 16 Απριλίου

Ζήστε την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική και αναντικατάστατη

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους