Skip to main content

FOOD

Σταμάτα να μετράς θερμίδες και απόκτησε αυτές τις συνήθειες

Τις έχουν εγκρίνει διατροφολόγοι, μην ανησυχείς!


Κέλλυ Νόβακ

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά προσωπικά, όταν κάνω διατροφή το να μετράω τις θερμίδες από το καθετί που τρώω θεωρώ ότι είναι τρομερά αγχωτικό. Είμαι αντιδραστικός άνθρωπος και η λογική αυτή με κάνει τελικά να θέλω όχι μόνο να μην μετράω μία-μία τις θερμίδες από τα γεύματα μου, αλλά μέχρι και να κάνω ατασθαλίες λόγω του στρες που μου προκαλεί αυτή η διαδικασία!

Πάντως έχει μία λογική αυτό που σου λέω. Γιατί διαβάζοντας πολύ γι’ αυτό και ρωτώντας διατροφολόγους τους οποίους κατά καιρούς έχω εμπιστευτεί για την καθημερινή διατροφή μου και οι ίδιοι με διαβεβαιώνουν ότι είναι λάθος αυτό. Το στρες που έχει η σχεδόν ψυχαναγκαστική αυτή πράξη του να μετράς σαν μανιακή τις θερμίδες, όχι μόνο καλό δεν κάνει στην ψυχική σου υγεία, αλλά δεν κάνει καλό και στην διατροφή σου. Αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης λόγω του άγχους που δημιουργείται από αυτή την διαδικασία κάτι ο οργανισμός το «μετατρέπει» σε λίπος.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πόσο κρίσιμο είναι να μην έχεις αυτή την συνήθεια. Μπορείς όμως να αποκτήσεις 5 νέες, πιο υγιείς και πιο stress-free συνήθειες και που δεν θα σε στείλουν τελικά στο… ψυχιατρείο!

#1. Τρώγε όταν πεινάς

Από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να ακούς το σώμα σου! Έχε γνώση του πότε τρως και γιατί πραγματικά το τρως. Για π.χ. μην τρως επειδή βαριέσαι. Επίσης, μην παραλείπεις να παραμένεις πάντα ενυδατωμένη καθώς όταν αφυδατώνεσαι είναι πολύ συχνά ο λόγος για τον οποίο νιώθεις πείνα.

#2. Επέλεγε σωστές τροφές που εγκρίνουν οι διαιτολόγοι

Απέφυγε τις επεξεργασμένες τροφές και αυτές που βγαίνουν από χάρτινα πακέτα ή τους κακούς υδατάνθρακες που είναι γεμάτοι με «κακές θερμίδες». Για π.χ ένα σακουλάκι πατατάκια μπορεί να νομίζεις ότι σε χορταίνουν, αλλά στην πραγματικότητα σε κάνουν να πεινάς ακόμη περισσότερο ενώ δεν προσφέρουν τίποτα καλό στον οργανισμό σου. Προτίμησε τροφές όπως ολικής άλεσης ή λαχανικά που προσφέρουν κορεσμό και πολλές πολλές βιταμίνες!

#3. Σκέψου τι τρως όταν το τρως

Δώσε χρόνο στον εαυτό και τον οργανισμό σου να επεξεργαστεί την πληροφορία που του δίνεις όταν τρως. Μη…. κατεβάζεις αμάσητες τις τροφές καθώς όταν τρως πολύ γρήγορα θα τρως και παραπάνω. Πάρε τον χρόνο σου και επέτρεψε στο στομάχι σου να «κατανοήσει» την τροφή που του δίνεις και να προκαλέσεις κορεσμό!

#4. Κουνήσου!

Φρόντισε να υπάρχει στην καθημερινότητά σου η γυμναστική η οποία θα σε «αναγκάσει» να τρως πιο υγιεινές διατροφές. Ο οργανισμός σου μετά από μια έντονη γυμναστική θα έχει ανάγκη να καταναλώνει τροφές με βιταμίνες, που είναι ενυδατικές αλλά και προσφέρουν κορεσμό και ενέργεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γυμναστήριο πρέπει να γίνει το δεύτερο σπίτι σου! Αρκεί να αθλείσαι μερικές ώρες μέσα στην εβδομάδα και να περπατάς καθημερινά και θα δεις τεράστια διαφορά!

#5. Όσο πιο natural τόσο καλύτερα

Κατανάλωσε τροφές που έχουν πραγματικά ωραία γεύση και αυτή η γεύση είναι όσο πιο original γίνεται. Το να τρως υγιεινά δεν σημαίνει ότι τα φαγητά αυτά είναι χάλια στην γεύση ή βαρετά! Το αντίθετο. Όταν ο οργανισμός σου συνηθίσει αυτές τις τροφές τότε θα δεις ότι θα τις ευχαριστιέσαι πολύ περισσότερο και ότι θα τις αναζητάς όλο και πιο συχνά!

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου