Skip to main content

FOOD

5 καλές πηγές προβιοτικών που πρέπει να εντάξεις στη διατροφη σου

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι, καλύτερη υγεία.


Μαριέτα Χριστοπούλου

- Τι θες να πιείς;
- Μμμ... κάτι δροσιστικό. Ξέρω κι εγώ; Κανένα smoothie;
- Smoothie;;;
- Βαριέσαι;
- Μμμμ.. όχι. Έρχομαι σε λίγο!

Αυτός ο διάλογος εκτυλίχτηκε πριν μερικά απόγεύματα, όταν πήγα σε φίλη που ασχολείται πολύ με διατροφικά θέματα (σημείωση που έχει σημασία), για απογευματινή κουβέντα στο μπαλκόνι. Και δε θα είχε και πολύ ενδιαφέρον να τον μοιραστώ μαζί σου, αν δεν προηγούταν μιας αποκάλυψης. Λίγη ώρα, λοιπόν, αφότου έγινε αυτή η συζήτηση, ήρθε στο τραπέζι μου ένα ποτήρι. Είχε ένα απαλό ροζ χρώμα, τέλεια υφή, και διαφορετική γεύση.

Ρωτούσα αρκετή ώρα τι έχει μέσα. Έπινα, έπινα, να καταλάβω, αλλά τίποτα. Η φίλη γέλαγε, φυσικά. Και εγώ απορούσα. Πήρα την κατάσταση στα χέρια μου, γραμμή για το ψυγείο της. Και είδα ένα μπουκάλι ΜΕΒΓΑΛ, Κεφίρ φράουλα. Ναι, δεν είχε κάνει καμία σπουδαία προετοιμασία. Είχε απλά ανοίξει το μπουκάλι και το είχε ρίξει σε ένα ποτήρι. 

Πιάσαμε τη κουβέντα για το θαυματουργό Κεφίρ, και μου είπε και για άλλα ανάλογα θρεπτικά προιόντα. Μιλήσαμε -δηλαδή μίλησε- για προβιοτικά. Ξέρεις, τα τρόφιμα που περιέχουν τα καλά βακτήρια, που εισέρχονται στο στομάχι και σταδιακά αυξάνονται. Αποικούν το πεπτικό σύστημα με μικροοργανισμούς που κάνουν καλό στην υγεία! 

Και το καλό είναι, ότι μπορούμε να τα βάλουμε στη διατροφή μας με διαφορετικούς τροπους. Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το γευστικό και υγιεινό ποτήρι, στους λέω παρακάτω. Ξεκινάω από το Κεφίρ και συνεχίζω με άλλα ροφήματα και τροφές που θα σου δώσουν αυτό που ζητάς.  

#1. Κεφίρ

Το Κεφίρ είναι παραδοσιακό προβιοτικό προϊόν της Ρωσίας και των Βαλκανίων, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διατροφική μόδα σε όλο τον κόσμο και όχι άδικα! Καταναλώνεται σαν αναψυκτικό γιατί έχει δροσερή γεύση, ενώ είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Στην Ελλάδα, η πρώτη βιομηχανία γάλακτος που παράγει και διανέμει το υγιεινό ρόφημα με την ονομασία ΚΕΦΙΡ, είναι η ΜΕΒΓΑΛ, η οποία μάλιστα μας προσφέρει και την επιλογή να απολαύσουμε Κεφίρ φράουλα και Κεφίρ λεμόνι! Και όλα αυτά, πακέτο με άλλη μια καινοτομία: χρησιμοποίεί Stevia στα προϊόντα της. 

Do it: Σε smoothie, στο πρωινό, στο διάλειμμα από τη δουλειά

#2. Αριάνι

Πολύ πιθανό να μην το έχεις ξανακούσει αν δεν είσαι fitness γκούρου, αλλά εδώ είμαστε εμείς για να σου το μάθουμε! Το Αριάνι είναι ρευστό γιαουρτοποτό, ένα ρόφημα προβιοτικό, δροσιστικό, ελαφρύ, έυπεπτο και πολύ υγιεινό. Θα σου προσφέρει αίσθηση δροσιάς και ευεξίας.

Do it: Στο δρόμο, αντί για αναψυκτικό

gigigi.gif


#3. Ξινόγαλο

Το Ξινόγαλο είναι ένα απολαυστικό και με δροσερή γεύση προϊόν, το μοναδικό με ειδική καλλιέργεια γιαούρτης που περιέχει το στέλεχος Bifidus, παρέχοντας πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα!

Do it: Στη μαγειρική, στο πρωινό 

#4. Τουρσί

Το ήξερες; Το λάχανο γίνεται ένα πολύ καλό προβιοτικό, αφού περάσει από τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης. Αλάτι και νερό βοηθούν στην καλλιέργια των καλών βακτηρίων. 

Do it: Στη σαλάτα

#5. Ψωμί με προζύμι

Ακόμα ένας καλός λόγος να επιλέξεις ψωμί που γίνεται από προζύμι, είναι ότι περιέχει γαλακτοβάκιλλους που φροντίζουν για την καλή υγεία του πεπτικού σου! 

Do it: Στις πρωινές φέτες με μέλι, στο φαγητό

 

Ελπίζω να κράτησες τις σημειώσεις σου! Αν απορείς που λείπει το γιαούρτι, εδώ είμαι να σου εξηγηθώ: εννοείται ότι είναι πηγή προβιοτικών, αλλά θέλει πολύ προσοχή στο ποιο γιαούρτι θα επιλέξεις. Το ίδιο και η μαύρη σοκολάτα. Θεωρείται καλή πηγή αλλά πρέπει να πάρεις μεγενθυντικό για τα συστατικά, μη μπλεχτείς με επιδόρπια κλπ! Οπότε, η παραπάνω λίστα, απλά περιέχει τα σιγουράκια!

Άντε, καλά ψώνια στο μάρκετ, ξέρω ότι η λίστα σου γέμισε.  Καλή, ποιοτική, διατροφική μας χρονιά.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.