Skip to main content

FOOD

Μαζί με το αλάτι τρώμε και πλαστικό

Τα μπουκάλια που πετιούνται στη θάλασσα, επιστρέφουν στο στομάχι μας. 


Μαριέτα Χριστοπούλου

Kαι ο διατροφολόγος σου στα έχει πει, και εμείς επίσης: η υπερκατανάλωση αλατιού δεν κάνει καλό στην υγεία. Ωραία μέχρι εδώ, το ήξερες. Αυτό που μάλλον δεν ήξερες, ωστόσο, είναι ότι αυτό το αλμυρό θαύμα μας έρχεται - πια - πακέτο με μικροπλαστικά. Το μπουκάλι που κάποτε είχες πετάξει στη θάλασσα, οι σακούλες που τις πήρε ο αέρας και κατέληξαν στο πέλαγος. Όλα αυτά τα "αθώα" λάθη μας, τιμωρούνται. 

Στοιχεία για το ότι στο αλάτι μας υπάρχουν μικροπλαστικά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και τα πιο πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στον Guardian. Η νεότερη έρευνα για το θέμα, έγινε από την Sherri Mason, καθηγήτρια στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Μελετήθηκαν 12 διαφορετικά είδη αλατιού. Οι Αμερικανοί, λοιπόν, υπολογίζεται ότι καταναλώνουν πάνω από 660 σωματίδια πλαστικού κάθε χρόνο, αν ακολουθούν τις συμβουλές για κατανάλωση μόνο 2,3 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα. 

Μη βιάζεσαι να πεις ότι αυτό δεν αφορά τους Έλληνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το θέμα είναι παγκόσμιο. Την Άνοιξη, μια ομάδα ερευνητών από την Γαλλία, την Βρετανία και τη Μαλαισία είχε κάνει τεστ σε 17 είδη αλατιού από 8 διαφορετικές χώρες και βρήκε ότι σε όλα πλην ενός, υπήρχαν σωματίδια πλαστικού. 

Λογικά όλα αυτά, αν σκεφτείς ότι οι ωκεανοί δέχονται 12,7 τόνοι πλαστικού κάθε μέρα. Απλά, να, όταν μαθαίνεις την αλήθεια σοκάρεσαι... Κι όταν μάλιστα διαβάζεις ότι είναι άγνωστο πως επηρεάζεται ο άνθρωπος από την κατανάλωση πλαστικού, απλά νιώθεις φόβο.

Οι επιστήμονες, προς το παρόν δε μπορούν να γνωρίζουν τις συνέπειες, γιατί πιστεύουν ότι όλοι έχουμε καταναλώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας μικροπλαστικά. Άρα δε μπορούν να βρουν ένα "καθαρό" δείγμα ανθρώπων για να κάνουν τις δοκιμές τους και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τις συνέπειες. 

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να φανταστείς τις συνέπειες. Απλά περιμένουμε να τις ακούσουμε και με τη βούλα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30