Skip to main content

FOOD

Δεν κοιμάσαι τώρα πια τα βράδια; Βρες τη λύση στο πιάτο σου!

Να πώς θα απολαύσεις καλύτερα zzzz... 


Μαρία Μυλωνά

1. Περιόρισε ή κόψε τελείως την καφεΐνη. Εντάξει, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποφεύγεις τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και το κακάο γιατί περιέχουν καφεΐνη. Υπάρχει όμως καφεΐνη και στα ποτά ενέργειας, στο γάλα με κακάο και στα επιδόρπια σοκολάτας. Όλα αυτά μπορεί να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα τις άγρυπνες νύχτες. Δοκίμασε ντεκαφεϊνέ καφέ και τσάι και αντικατέστησε τα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό. Μπορεί να αισθανθείς κάπως "άσχημα" για 4 ημέρες, ενώ θα περνάς από περίοδο απεξάρτησης (οι πονοκέφαλοι είναι συνηθισμένο σύμπτωμα), αλλά μετά θα κοιμάσαι καλύτερα και θα έχεις καλύτερη διάθεση. Αν δεν μπορείς να κόψεις την καφεΐνη μεμιάς, δοκίμασε να την περιορίσεις σταδιακά.

2. "Ελάφρυνε" το βραδινό. Τα μεγάλα γεύματα μπορεί να σε κρατήσουν ξύπνια κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ το στομάχι σου επεξεργάζεται το μεγάλο φορτίο τροφής. Δοκίμασε να καταναλώσεις ένα μεγάλο πρωινό και μεσημεριανό και ύστερα ένα μικρό βραδινό που να περιέχει περίπου 500 θερμίδες. Πρόσθεσε και ένα μικρό σνακ που να είναι υψηλό σε υδατάνθρακες, χαμηλό σε πρωτεΐνη και λίπος, όπως ένα φρούτο με ένα μπισκότο τύπου πτι μπερ ή digestive, ένα μικρό μπολ γρανίτα ή ένα παξιμάδι, έτσι ώστε να ενεργοποιήσεις την ηρεμιστική δράση της σεροτονίνης. 

3. Παράλειψε το αλκοόλ. Το οινόπνευμα μπορεί να σου φέρει υπνηλία. Ωστόσο, αν πιεις μεγαλύτερη ποσότητα πριν πας για ύπνο μπορεί να παρέμβει στην πιο σημαντική φάση του ύπνου που μας ξεκουράζει και μας αναζωογονεί, στη REM (αρχικά από το Rapid Eye Movement, που κατά τη φάση αυτού του ύπνου ενεργοποιούνται τα όνειρα μας και αποδεικνύεται με τη γρήγορη κίνηση των ματιών). Το αλκοόλ διακόπτει τη διαδικασία των ονείρων και μπορεί να ταράξει τον ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε κουρασμένες και νευρικές. Περιόρισε τα ποτά σε 1 έως 2 μαζί με το βραδινό γεύμα και περίμενε 2 ώρες πριν πας για ύπνο. Αν θέλεις να πιεις κάτι πριν πέσεις στο κρεβάτι, περιορίσου στο χαμομήλι ή το γάλα με μέλι.

4. Δοκίμασε ένα σάντουιτς με κοτόπουλο ή απόλαυσε μία μπανάνα ή μία πατάτα βραστή ή μισό αβοκάντο. Γιατί; Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα που έχουν έλλειψη χαλκού (και αυτές οι τροφές είναι πλούσιες με αυτό το στοιχείο) απολαμβάνουν καλύτερο και πιο εύκολο ύπνο. 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

CELEBS

Δήμητρα Ματσούκα - Πέτρος Κόκκαλης: Απόδραση στα Ιωάννινα για το ζευγάρι

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η ηθοποιός

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό