Skip to main content

FOOD

Να γιατί δεν πρέπει να τρως μόνη σαν το λεμόνι

Η παρέα στο τραπέζι και ο ρόλος της στην υγεία σου.



Τα σαββατοκύριακα επιδιώκω να τρώμε όλοι μαζί "σαν οικογένεια" που λέει και η κόρη μου. Να στρώνω στο τραπέζι της κουζίνας και να απολαμβάνουμε το γεύμα μας, όχι όπως τις καθημερινές που τρώμε στο σαλόνι βλέποντας συνήθως τηλεόραση.

Και τις μέρες που δουλεύω από το σπίτι περιμένω την κόρη μου να γυρίσει από το σχολείο για να φάμε παρέα. Το κάνω απλά και μόνο για να μοιραζόμαστε στιγμές αλλά τώρα διαβάζω ότι είναι και θέμα υγείας.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Obesity Research & Clinical Practice κατέληξε στο ότι η συνήθεια του να τρώμε μόνοι μας πιθανόν να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι τρώνε μόνοι δύο φορές τη μέρα είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και συμπτώματα που προμηνύουν το διαβήτη σε σύγκριση με όσους επιλέγουν να τρώνε με παρέα. 

Επίσης, όσοι γευματίζουν μόνοι έχουν 45% μεγαλύτερες πιθανότητες για παχυσαρκία και 64% μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν μεταβολικό σύνδρομο. 

Φυσικά όλα αυτά είναι σχετικά καθώς πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν τον ρόλο τους, όπως ο τρόπος ζωής, το κοινωνικό και οικονομικό στάτους, ή προβλήματα όπως το άγχος και η έλλειψη ύπνου. 

Καμιά φορά είναι ωραίο να ηρεμείς και να απολαμβάνεις το φαγητό σου μόνη, ακόμα κι εάν βρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο όπου όλοι έχουν παρέα.

Η συνήθεια όμως της ελληνικής οικογένειας, της εστίας, του να μαζευόμαστε το σόι γύρω από το τραπέζι, να τρώμε, να μιλάμε και να γελάμε νομίζω ότι έχει βαθιές ψυχολογικές ρίζες. Και αξίζει να τις αναγνωρίσουμε και να αλλάξουμε τις μοναχικές μας συνήθειες, τι λες; 
 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

CELEBS

Συγκινεί ο Τζον Τραβόλτα: «Δεν περνάει μέρα που να μην είσαι μαζί μου»

Η ανάρτηση για τον αδικοχαμένο γιο του που θα είχε γενέθλια

FASHION TRENDS

7 τσάντες που ορίζουν το styling αυτή την άνοιξη

Η fashion editor του AllYou επιλέγει τσάντες για όλες τις ώρες της ημέρας, για να ανανεώσεις τη συλλογή σου