FOOD
Ο λόγος να λες «ναι» στα θαλασσινά μεζεδάκια
Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το χταποδάκι μου.
Τα ξεκινήσαμε την Καθαρά Δευτέρα και δεν λέμε να τα σταματήσουμε. Θες λίγο ο καιρός που έχει αρχίσει να γλυκαίνει, θες η παρέα που προτείνει ένα ουζάκι κάπου παραλιακά, ή η νηστεία που ξεκινήσαμε, τα θαλασσινά μπήκαν για τα καλά στο πιάτο μας.
Με κάθε μπουκιά όμως καταπίνεις και μια ενοχή. Η χοληστερίνη; Οι θερμίδες; Τι γίνεται;
Κι όμως μπορείς να απολαμβάνεις τις γαρίδες και τα οστρακοειδή χωρίς ενοχές καθώς είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό σου.
Τα θαλασσινά σού προσφέρουν:
- Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας,
- Σίδηρο,
- Βιταμίνη Β12,
τα οποία έχεις ανάγκη εάν έχεις μπει σε νηστεία.
Και δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη τους. Σε γεμίζουν με Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, D και Ε και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σελήνιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο).
Όσο για τη χοληστερίνη, ναι, η περιεκτικότητα των θαλασσινών σε χοληστερόλη είναι αυξημένη, γεγονός όμως που δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σου.
Πρόσεχε όμως, μην το παρακάνεις!
1. Απόφυγε την υπερκατανάλωση.
2. Πες όχι στα τηγανητά.
3. Κάνε κράτει στο ψωμί και στο αλκοόλ.
Και δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.