Skip to main content

FOOD

Ο λόγος που δεν πρέπει να βάζεις γάλα στον καφέ

Μην αυταπατάσαι ότι παίρνεις ασβέστιο.



Σε καταλαβαίνω. Λες «δεν πίνω γάλα, καφέδες όμως πίνω οπότε ας βάζω λίγο γαλατάκι στον καφέ μου να αναπληρώνω το ασβέστιο που μου λείπει».

Βασικά δεν το κάνεις ούτε καν για αυτό. Απλά σου αρέσει ο συνδυασμός και η γεύση. Ή νομίζεις ότι έτσι κάνεις τον καφέ πιο ελαφρύ. Μέσα σου όμως αυταπατάσαι, πως κάνεις και κάτι καλό για τον εαυτό σου. 

Θα στο χαλάσω λίγο λέγοντάς σου ότι η μικρή αυτή ποσότητα ασβεστίου δεν απορροφάται από τον οργανισμό σου καθώς η καφεϊνη μπλοκάρει τη διαδικασία.

Ξέρεις καλά ότι η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά και ότι μέσα στην ημέρα χρειάζεσαι τρεις μερίδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πίνεις ένα ποτήρι γάλα, τρως ένα γιαούρτι και λίγο τυράκι, γύρω στα 40 γραμμάρια. 

Εάν όμως νομίζεις ότι βάζεις γάλα στον καφέ όπως προείπαμε και κάνεις δουλίτσα, μάλλον ήρθε η ώρα να μάθεις και άλλους λάθους συνδυασμούς που μπλοκάρουν την απορρόφηση του ασβεστίου:

- Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης: 

Οι φυτινές ίνες είναι εδώ υπεύθυνες για τη μειωμένη απορρόφηση του ασβεστίου. Καλύτερα να τρως τα δημητριακά σου με λίγο γάλα. 

- Παγωτό σοκολάτα:

Το κακάο, και στο παγωτό και στο γάλα (για τις μανούλες που δίνουν σοκολατούχο στα παιδιά τους, το λέω) είναι επίσης μια τροφή που μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Φάε καλύτερα ένα παγωτό βανίλια και φυσικά δίνε στο παιδί σου λευκό γάλα. 

- Γάλα 0% λιπαρών:

Εδώ δεν έχουμε κάποιον συνδυασμό, και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το γάλα χωρίς λιπαρά δεν έχει βιταμίνη D, η οποία βοηθά πολύ το ασβέστιο να απορροφηθεί. Εάν προσέχεις τη γραμμή σου, πίνε καλύτερα γάλα με 1,5% λιπαρά για να μην παίρνεις τις θερμίδες αλλά να λαμβάνεις τις θρεπτικές ουσίες που σου είναι απαραίτητες.  

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

CELEBS

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Σικάτη με κόκκινο ζακετάκι και σατέν λευκή φούστα

Πού «τσάκωσε» ο φωτογραφικός φακός την παρουσιάστρια του Shopping Star;

CELEBS

Ο Έλον Μασκ έκανε σχόλιο στο Twitter/X για την Ελένη Τσολάκη!

«Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»