Skip to main content

FOOD

Οι 8 (διατροφικοί) σύμμαχοί που θα κάνουν το δέρμα σου να λάμπει

Γιατί είμαστε ό,τι τρώμε.


Μαρία Μυλωνά

Το δέρμα, αποτελεί τον καθρέφτη του σώματός μας και επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή μας. Όπως λέει και ο λαός "είμαστε ό,τι τρώμε", έτσι και η διατροφική κατάσταση του σώματός μας, αντανακλάται και στο δέρμα μας. Ποια συστατικά της διατροφής μας όμως προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στο δέρμα μας;

Βιταμίνες C και Ε: Και οι δύο είναι βασικά συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. Ακόμα, δρώντας ως ισχυρά αντιοξειδωτικά περιορίζουν την επίδραση της UVB ακτινοβολίας στο δέρμα και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως στα καλής ποιότητος έλαια και μαργαρίνες, σε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι, ηλιόσποροι, σουσάμι και προϊόντα του) ενώ η βιταμίνη C στα φρούτα και λαχανικά εποχής, κυρίως τα εσπεριδοειδή, το πεπόνι, τα ακτινίδια, τα φραγκοστάφυλα, τις φράουλες, το μπρόκολο, το σπανάκι.

Βιταμίνη Α: Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται ξηρό και εξασθενημένο, ενώ η τοπική επάλειψη με βιταμίνη Α (ρετινόλη) δείχνει να μειώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης. Πηγές: αυγό, βούτυρο, γαλακτοκομικά, συκώτι, ιχθυέλαια.

Ψευδάργυρος: Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ακμής, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, όπως και στην προστασία του DNA του κυττάρου. Βρίσκεται στα οστρακοειδή, στο ψαχνό κρέας και στα πουλερικά, στους ξηρούς καρπούς (πασατέμπος).

Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και στα ακόρεστα λιπαρά, προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από την απώλεια νερού μέσα από το κύτταρο αλλά και από την εισροή τοξινών. Επίσης, μειώνουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε ένα λιπαρό πρόσωπο. Αποτέλεσμα: νεανικό και γεμάτο πρόσωπο! Η χρήση καλής ποιότητας λιπαρών, όπως είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λιπαίνει το δέρμα και καθώς διατηρεί ανέπαφα τα αντιοξειδωτικά του χαρακτηριστικά, κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές. Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, κολιός, τσιπούρα), άγρια χόρτα (αδράχλα), ξηροί καρποί όπως τα καρύδια αποτελούν τις καλυτερες πηγές τους.

Αντιοξειδωτικά: β – καροτένιο. Αποτελεί ένα σημαντικότατο συστατικό φωτοπροστασίας και αντιγήρανσης. Θα το βρείτε στα πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά.

Νερό: 8-10 ποτήρια καθαρό νερό ημερησίως βοηθούν στην ενυδάτωση και κάνουν το δέρμα σας να δείχνει λαμπερό και υγιές. Συμπληρωματικά, βοηθούν τα κύτταρα να κινούν τα θρεπτικά συστατικά μέσα στα κύτταρα και να απομακρύνουν τις τοξίνες που σχηματίζονται. Τέλος, η καλύτερη ενυδάτωση επιτρέπει την καλύτερη αποβολή ιδρώτα που καθαρίζει τους δερματικούς πόρους.

Κολλαγόνο: Το κολλαγόνο αποτελεί μια σημαντικότατη πρωτεΐνη του ανθρώπινου σώματος. Παράγεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό και. είναι ίσως το βασικότερο συστατικό του συνδετικού μας ιστού. Αν σκεφτείτε ότι όλη η επιφάνεια κάτω από το δέρμα αποτελείται από συνδετικό ιστό, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι. Όσο μεγαλώνουμε όμως η ποσότητα του κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός μειώνεται, και τότε κατά περιοχές σχηματίζονται χάσματα, οι γνωστές σε όλους μας ρυτίδες. Αν λοιπόν θέλετε να προστατέψετε το δέρμα σας από τη γήρανση, καταρχήν προστατέψτε το κολλαγόνο σας μέσα από τη διατροφή σας. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, με έμφαση στην κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά, στο μπρόκολο, στα ακτινίδια, στον ανανά και τα εσπεριδοειδή, που αποτελούν της καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C αποτελεί ένα φυσικό εσωτερικό αναγεννητή και προστάτη του κολλαγόνου του δέρματος. Καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν τα αμινοξέα προλίνη και λυσίνη, που αποτελούν πρώτη ύλη για το σχηματισμό κολλαγόνου. Τέτοια είναι το κρέας το ψάρι και το κοτόπουλο, το ασπράδι του αυγού, το φύτρο του σταριού και τα όσπρια. Επίσης, το κολλαγόνο θα το βρείτε και με μορφή συμπληρώματος σε επιλεγμένα συμπληρώματα διατροφής και σιρόπια υγείας, με πολύ καλή απορρόφηση και αποτελεσματικότητα. 

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου