Skip to main content

FOOD

5 αγαπημένες καλοκαιρινές συνήθειες που σαμποτάρουν τη δίαιτά σου

Μπορείς να αντισταθείς;  


Μαρία Μυλωνά

Βρισκόμαστε σε μία από τις εποχές του χρόνου που η επιθυμία για απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα έντονη και το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε «δίαιτα» αρκετά υψηλό. Ταυτόχρονα, πρόκειται για την έναρξη του καλοκαιριού, το οποίο φέρνει μαζί του χαρακτηριστικές κι αγαπημένες συνήθειες, που για πολλούς έχουν ήδη γίνει μέρος της καθημερινότητας. Ορισμένες από αυτές, όμως, μπορεί να αποδειχθούν «επιζήμιες» για την προσπάθεια απώλειας βάρους, αφού, εάν δε δοθεί η απαιτούμενη προσοχή, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να συνδυάσει το διατροφικό του πρόγραμμα με τις αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού και να βγει κερδισμένος; Ποια είναι εκείνα τα σημεία που θα πρέπει προσέξει ώστε να μην «ξεφύγει» θερμιδικά; Παρακάτω θα δείτε τις 5 κυριότερες «προκλήσεις» για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών:

Παγωτό: Λίγοι μπορούν να αντισταθούν στο …γλυκό πρωταγωνιστή του καλοκαιριού. Ωστόσο, τα παγωτά, και ειδικότερα οι επιλογές που περιλαμβάνουν γεύσεις με κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότων, ξηρούς καρπούς, σιρόπι ή επικάλυψη σοκολάτας, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη -και συνεπώς θερμίδες-, και μπορούν εύκολα να σας βγάλουν «εκτός πορείας», εάν δε δοθεί προσοχή στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους. Επομένως, καταναλώστε παγωτό με μέτρο, όχι συχνότερα από 1-2 φορές την εβδομάδα και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Επιπλέον, προτιμήστε απλές γεύσεις, παγωτά τύπου σορμπέ ή παγωμένο γιαούρτι, που αποτελούν πιο «ελαφριές» επιλογές.

Αναψυκτικά – γρανίτες – smoothies: Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν επαρκή ενυδάτωση και η θέα ενός κρύου αναψυκτικού ή μιας γρανίτας είναι συχνά δελεαστική. Ωστόσο, πρόκειται για επιλογές πλούσιες σε ζάχαρη, που ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω διατροφικά, πέρα από τις λεγόμενες «κενές θερμίδες». Από την άλλη, τα smoothies φρούτων περιέχουν μεν αρκετά ευεργετικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα αποδίδουν αναλογικά πολύ περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο. Συνεπώς, αν το επιθυμείτε επιλέξτε κάποιο αναψυκτικό τύπου light. Εναλλακτικά, επιλέξτε ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Ακόμη, προτιμήστε ολόκληρα φρούτα έναντι των smoothies, τα οποία θα σας προσφέρουν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, με λιγότερες θερμίδες.

Κρύα ροφήματα καφέ: Οι καλοκαιρινοί καφέδες, μπορεί να περιέχουν αρκετές θερμίδες, οι οποίες συχνά περνούν απαρατήρητες... Για παράδειγμα, ένας κρύος καφές που περιέχει κάποιο σιρόπι, αφρόγαλα τύπου «κρέμα» ή αρκετή ζάχαρη, μπορεί να σας «φορτώσει» με πολλές θερμίδες, ειδικότερα όταν καταναλώνεται περισσότερες από μία φορές μέσα στη μέρα. Επιλέξτε λοιπόν απλά ροφήματα καφέ, χωρίς πολλά επιπρόσθετα συστατικά. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε το freddo cappuccino σας με λιγότερο αφρόγαλα ή να ζητήσετε γάλα χαμηλών λιπαρών εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Συχνότερες βραδινές έξοδοι: Το καλοκαίρι, οι έξοδοι με φίλους για φαγητό ή ποτό έχουν σίγουρα την τιμητική τους. Η αυξημένη συχνότητά τους όμως μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη δίαιτά σας, εάν δε δοθεί προσοχή στις διατροφικές σας επιλογές. Επομένως, όταν βγαίνετε έξω για φαγητό, φροντίστε να τηρήσετε τον κανόνα του μέτρου, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα, επιλέξτε κάποιο πιάτο σχάρας ή κατσαρόλας και δώστε προσοχή στα συνοδευτικά και την κατανάλωση ψωμιού και ελαιολάδου. Σκεφτείτε επίσης, ότι εάν μένατε στο σπίτι, πιθανότατα δε θα καταναλώνατε περισσότερο από ένα πιάτο φαγητού. Συνεπώς, αναλογιστείτε το πιάτο σας, ώστε να μην καταναλώσετε συνολικά ποσότητα φαγητού που θα το «παραγέμιζε» ή δε θα χωρούσε σε αυτό.

Αλκοόλ: Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών εξόδων και απόλυτα συνυφασμένος με τη διασκέδαση. Εν τούτοις, η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να επιδράσει αρνητικά όχι μόνο στην ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά και στην υγεία. Προσπαθήστε λοιπόν να τηρήσετε το μέτρο, καταναλώνοντας έως 2 ποτά/ημέρα εάν είστε άντρας και 1 ποτό/ημέρα εάν είστε γυναίκα. Επιπλέον, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον είδος του ποτού που επιλέγετε και στα επιπλέον συστατικά που μπορεί να περιέχει, όπως αναψυκτικά, χυμούς, λικέρ ή σιρόπι. Σκεφτείτε πως, ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασιού παρέχει 80-100 θερμίδες, ένα κουτάκι μπύρας (330 ml) γύρω στις 150 θερμίδες, μια μερίδα σκέτου ποτού όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, ρούμι ή ούζο περίπου 100-120 θερμίδες, ενώ ένα κοκτέιλ μπορεί να περιέχει 200-300 ή και περισσότερες θερμίδες. Ακόμη, αποφύγετε ξηρούς καρπούς ή άλλα αλμυρά σνακ που σερβίρονται μαζί με το ποτό, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως το καλοκαίρι προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, υπαίθριες δραστηριότητες και φυσικά κολύμβηση. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τις παραπάνω δυνατότητες προκειμένου να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να αυξήσετε την ενεργειακή σας δαπάνη, διευκολύνοντας έτσι την απώλεια βάρους.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός