Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Σεξ στην εγκυμοσύνη: 5 μύθοι που ΠΡΕΠΕΙ να καταρρίψεις

Ναι, συνδυάζονται! 


Μαρία Μυλωνά

Οκ, θα γίνεις σύντομα μανούλα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πώς πρέπει να πάψεις να είσαι και σύντροφος και μάλιστα... ενεργή (αρκεί να έχεις την έγκριση του γυναικολόγου σου). Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να καταρρίψεις τους μύθους που αφορούν στην σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης. Θέλεις να μάθεις ποιοι είναι αυτοί; 

1. Απαλλάξου από το φόβο ότι το σεξ τους πρώτους μήνες μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Η σεξουαλική επαφή δεν δημιουργεί επιπλοκές σε μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά.      

2. Μη φοβάσαι μήπως το έμβρυο «τραυματιστεί». Είναι καλά προφυλαγμένο στη μήτρα και τον αμνιακό σάκο. Απόφυγε, ωστόσο, τις απότομες κινήσεις, καθώς μπορεί να τις αντιληφθεί. 

3. Ξεπέρασε το μύθο ότι ο έντονος οργασμός μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο. Είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Καλό είναι, ωστόσο, ο σύντροφός σOυ να αποφύγει την εκσπερμάτιση στον κόλπο στην «τελική ευθεία» της κύησης. Το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνη, μια ουσία που συμβάλλει στην έναρξη των ωδίνων. 

4. Μη ανησυχήσεις αν οι ερωτικές περιπτύξεις καταλήγουν με… δάκρυα στα μάτια. Δεν φταις εσύ. Για όλα φταίει η γοναδοτροπίνη του χορίου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, τα οποία σε κάνουν ευσυγκίνητη, τουλάχιστον μέχρι τη 14η εβδομάδα κύησης.

5. Μην ανησυχήσεις αν νοιώσεις ελαφρούς πόνους ή κράμπες μετά τη συνουσία. Είναι παροδικοί. Οφείλονται στις ουσίες που περιέχει το σπέρμα και οι οποίες ερεθίζουν τον τράχηλο της μήτρας. Μετά από λίγη ξεκούραση, θα είσαι όπως και πριν. 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός