Που οφείλονται τα 6 συχνότερα... παρατράγουδα κάθε κύησης; - AllYou.gr

Search

Που οφείλονται τα 6 συχνότερα... παρατράγουδα κάθε κύησης;

Βάζουμε τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης στο μικροσκόπιο. 

09 Οκτωβρίου 2015

Δυσκοιλιότητα: Οφείλεται στη δράση της προγεστερόνης, η οποία χαλαρώνει τους μυς του εντέρου, ελαττώνοντας έτσι τις συσπάσεις του. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, το πρόβλημα συνήθως επιδεινώνεται. Ωστόσο δεν είναι ανησυχητικό.

Ναυτία και τάση για εμετό: Ευθύνεται κυρίως στην υπερπαραγωγή ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων. Εμφανίζονται, συνήθως, μετά την 3η εβδομάδα της κύησης και διαρκούν το 1ο τρίμηνο (12 εβδομάδες). Αν συνεχιστεί και μετά το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο γιατρός. 

Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά: Συνήθως οφείλονται στις συσπάσεις Braxton- Hicks και δεν είναι ανησυχητικοί. Κίνδυνος υπάρχει αν η κύηση είναι εξωμήτρια, εάν οι πόνοι συνοδεύονται από αιμορραγία ή είναι ρυθμικοί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. 

Συχνοουρία: Oφείλεται τόσο στην πίεση που ασκεί η μήτρα στην ουροδόχο όσο και δράση των ορμονών, που αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης. 

Πρήξιμο στα πόδια: Δεν κρύβει κινδύνους αρκεί να μην συνοδεύεται από υπέρταση, λεύκωμα στα ούρα και οίδημα σε διάφορα σημεία του σώματος (πχ. χέρια, πρόσωπο). Ιδιαίτερα αν βελτιώνεται με την κατάκλιση, δεν θα πρέπει να σε ανησυχήσει.  

Πόνοι στη μέση: Εμφανίζονται κυρίως καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη και προκαλούνται από την αύξηση του μεγέθους και του όγκου της μήτρας. Αυτή επιφέρει αλλαγές στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια ελαφριάς μορφής λόρδωση («λόρδωση της εγκύου»). 

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πώς η τακτική παρακολούθηση από το γυναικολόγο μπορεί να αποτρέψει πιθανές επιπλοκές. 

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!