Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ετοιμάζεσαι να γεννήσεις; ΜΗΝ το προγραμματίζεις για τα Σ/Κ

Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους! 


Μαρία Μυλωνά

Μπορεί οι σαββατογεννημένοι να θεωρούνται πιο τυχεροί, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει όμως ότι η ημέρα γέννησής τους αποτελεί μειονέκτημα για την υγεία τους...

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομείο τα σαββατοκύριακα σε σύγκριση με όσους κάνουν εισαγωγή τις καθημερινές και η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα μαιευτήρια -τουλάχιστον τα βρετανικά.

Οι τοκετοί που γίνονται τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές τόσο για τις μητέρες όσο και τα μωρά τους, ενώ τα τελευταία αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Γουίλιαμ Πάλμερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1,3 εκατομμύρια τοκετούς που πραγματοποιήθηκαν σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας σε διάστημα δύο ετών.

Οι περισσότερες γεννήσεις γίνονται τις Πέμπτες και οι λιγότερες τις Κυριακές. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι κίνδυνοι για την μητέρα και το παιδί ποικίλλουν ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας.

Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μωρών -είτε κατά τη γέννα, είτε μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση- καταγράφεται τα σαββατοκύριακα (7,3 ανά 1.000), ενώ το μικρότερο τις Τρίτες. Τις καθημερινές, το μέσο ποσοστό θανάτων είναι 6,5 ανά 1.000.

Επίσης, οι έγκυες που κάνουν εισαγωγή μέσα στο σαββατοκύριακο εμφανίζουν ελαφρώς περισσότερες επιπλοκές λόγω λοιμώξεων (8,7 ανά 1.000), σε σχέση με όσες εισάγονται τις καθημερινές (8,2 ανά 1.000).

Ακόμη, ο τραυματισμός του μωρού κατά τον τοκετό είναι κάπως συχνότερος όταν η γέννα γίνεται τα σαββατοκύριακα (15,3 ανά 1.000) απ’ ό,τι τις καθημερινές (14,5 ανά 1.000). Οι λιγότεροι τραυματισμοί γίνονται τις Τετάρτες.

Οι ερευνητές δήλωσαν άγνοια για το τι προκαλεί αυτές τις διαφορές μέσα στην εβδομάδα και διευκρίνισαν ότι δεν φαίνεται να οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού τα σαββατοκύριακα. Εισηγούνται περαιτέρω μελέτη του ζητήματος, ώστε, αν είναι δυνατό, να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την καλύτερη προστασία των εγκύων και των μωρών.

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.