Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Αυτά είναι τα 4 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να περιμένεις - AllYou.gr

Search

Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Αυτά είναι τα 4 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να περιμένεις

Οι "απαιτήσεις" της εγκυμοσύνης αυξάνονται, όσο αυξάνονται τα χρόνια της μητέρας.

10 Ιανουαρίου 2016

Αποφάσισες να γίνεις μανούλα, αλλά έχεις πατήσει ήδη τα δεύτερα -άντα; Οι "απαιτήσεις" της εγκυμοσύνης αυξάνονται, όσο αυξάνονται τα χρόνια της μητέρας. Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψιν σου για τους επόμενους 9 + (ευτυχισμένους) μήνες!  

1. Πιο συχνά υπερηχογραφήματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, το οποίο, σε συνδυασμό με την αιματολογική εξέταση της Α-εμβρυοπρωτεΐνης, θα δείξει αν υπάρχουν χρωμοσωμικά προβλήματα στο έμβρυο πριν από τον 4ο μήνα εγκυμοσύνης.

2. Αμνιοκέντηση. Κρίνεται απαραίτητη για γυναίκες άνω των 35-37 ετών. Κατά τη διάρκειά της λαμβάνεται αμνιακό υγρό από την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και κατόπιν εξετάζεται κυτταρολογικά για την ανεύρεση συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο (λ.χ. σύνδρομο Down). Για τους ίδιους λόγους, γίνεται πλέον και η διαδικασία συλλογής βλαστικών κυττάρων του νεογέννητου μέσω του ομφάλιου λώρου.  

3. Περισσότερες πιθανές επιπλοκές. Κατά τη διαδικασία του τοκετού, θα χρειαστείς ιδιαίτερη μέριμνα, καθώς ο οργανισμός σου έχει πλέον λιγότερες αντοχές να φέρει σε πέρας την «αποστολή». Επιπλέον, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή, όπως προεκλαμψία (υψηλή πίεση και λευκωματουρία), εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, αδράνεια της μήτρας, λοίμωξη ή αιμορραγία. Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες για καισαρική τομή. 

4. Πιο δύσκολη λοχεία. Στην ηλικία των 40 είναι περισσότερα τα ενδεχόμενα εμφάνισης ψυχολογικών συνδρόμων στο διάστημα της λοχείας, παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί αν η επιλόχειος κατάθλιψη σχετίζεται με την ηλικία.     Ακολούθησε το allyou στο Instagram!