Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Αυτά είναι τα 4 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να περιμένεις

Οι "απαιτήσεις" της εγκυμοσύνης αυξάνονται, όσο αυξάνονται τα χρόνια της μητέρας.


Μαρία Μυλωνά

Αποφάσισες να γίνεις μανούλα, αλλά έχεις πατήσει ήδη τα δεύτερα -άντα; Οι "απαιτήσεις" της εγκυμοσύνης αυξάνονται, όσο αυξάνονται τα χρόνια της μητέρας. Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψιν σου για τους επόμενους 9 + (ευτυχισμένους) μήνες!  

1. Πιο συχνά υπερηχογραφήματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, το οποίο, σε συνδυασμό με την αιματολογική εξέταση της Α-εμβρυοπρωτεΐνης, θα δείξει αν υπάρχουν χρωμοσωμικά προβλήματα στο έμβρυο πριν από τον 4ο μήνα εγκυμοσύνης.

2. Αμνιοκέντηση. Κρίνεται απαραίτητη για γυναίκες άνω των 35-37 ετών. Κατά τη διάρκειά της λαμβάνεται αμνιακό υγρό από την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και κατόπιν εξετάζεται κυτταρολογικά για την ανεύρεση συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο (λ.χ. σύνδρομο Down). Για τους ίδιους λόγους, γίνεται πλέον και η διαδικασία συλλογής βλαστικών κυττάρων του νεογέννητου μέσω του ομφάλιου λώρου.  

3. Περισσότερες πιθανές επιπλοκές. Κατά τη διαδικασία του τοκετού, θα χρειαστείς ιδιαίτερη μέριμνα, καθώς ο οργανισμός σου έχει πλέον λιγότερες αντοχές να φέρει σε πέρας την «αποστολή». Επιπλέον, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή, όπως προεκλαμψία (υψηλή πίεση και λευκωματουρία), εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, αδράνεια της μήτρας, λοίμωξη ή αιμορραγία. Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες για καισαρική τομή. 

4. Πιο δύσκολη λοχεία. Στην ηλικία των 40 είναι περισσότερα τα ενδεχόμενα εμφάνισης ψυχολογικών συνδρόμων στο διάστημα της λοχείας, παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί αν η επιλόχειος κατάθλιψη σχετίζεται με την ηλικία.     

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;