Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αποβολή: 11 facts που ΠΡΕΠΕΙ να θυμάσαι

Δεν φταις εσύ! 


Μαρία Μυλωνά

Είναι μια από τις πιο ψυχοφθόρες στιγμές που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα.

Η αποβολή σε ένα μωρό που περιμένει συνήθως με μεγάλη λαχτάρα και ανυπομονησία είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα.

Και ακόμα κι αν ξεπεραστεί, από τη στιγμή που έχει συμβεί, στο μυαλό της μπαίνει πια η ιδέα ότι μπορεί να ξανασυμβεί. Κι αυτό μπορεί να την κάνει ακόμα και να καταρρεύσει.

Επειδή όντως η αποβολή είναι μια κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο και είναι κάτι που δεν μπορούν εύκολα να το διαχειριστούν, διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και αν ο μη γένοιτο συμβεί, να μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω στη ζωή της.

1. Οι αποβολές συμβαίνουν πιο συχνά απ’ όσο νομίζετε!

Οι αριθμοί κάνουν συνήθως λόγο για περίπου 15% των κυήσεων που καταλήγουν σε αποβολή, που ονομάζεται επίσης «πρόωρη απώλεια εγκυμοσύνης» ή «αυτόματη αποβολή». Ομως, με τα ιδιαίτερα ευαίσθητα τεστ ανίχνευσης της εγκυμοσύνης που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και διπλάσιος, δηλαδή να φτάνει ακόμα και το 30% του συνόλου των κυήσεων.

2. Η αποβολή συμβαίνει νωρίς στην εγκυμοσύνη!

Ο ορισμός της αποβολής είναι μια εγκυμοσύνη που χάνεται πριν από τις 20 εβδομάδες, αλλά σχεδόν όλες οι αποβολές συμβαίνουν πριν από την 12η εβδομάδα. Αυτός είναι ο λόγος που οι γονείς συχνά περιμένουν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο για να ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη. Μια εγκυμοσύνη που χάνεται μετά την 20ή εβδομάδα δεν αναφέρεται ως αποβολή, αλλά ως θνησιγένεια.

3. Μπορεί να μην ξέρετε ότι έχετε αποβάλλει!

Μια γυναίκα μπορεί να αποβάλλει κατά τις πρώτες 10 ημέρες της σύλληψης και να μην γνωρίζει καν ότι είχε απώλεια εγκυμοσύνης, μπορεί να νομίζει ότι έχει περίοδο. Η αιμορραγία είναι ένα κοινό σύμπτωμα της αποβολής, όπως είναι και οι σοβαρές κοιλιακές κράμπες. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα και γνωρίζετε ότι είστε έγκυος, δείτε έναν γιατρό, προκειμένου να αποφύγετε τις δύο πιθανές επιπλοκές της αποβολής, την αιμορραγία και τη μόλυνση.

4. Δεν φταίει η μητέρα για την αποβολή!

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν λόγω γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το προβλέψει ή να το αποτρέψει κανείς. Απλώς συμβαίνει.

5. Οι μεγαλύτερες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν!

Οι αποβολές είναι ακόμα πιο συχνές όταν οι γυναίκες μεγαλώνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωάρια με την ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γενετικές ανωμαλίες.

6. Οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο!

Πρόκειται, όμως, για μικρή αύξηση του κινδύνου που μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν συμβαίνει λόγω των θεραπειών ή λόγω άλλων παραγόντων. Άλλωστε, πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας είναι μεγάλες ή έχουν άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Αν είστε 40 ετών και άνω και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, θα έχετε καλύτερες πιθανότητες αν δανειστείτε ωράριο από άλλη γυναίκα.

7. Το βάρος παίζει ρόλο!

Αν είστε είτε πολύ λεπτή, είτε υπέρβαρη, ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται. Ο διαβήτης, μια συχνή επιπλοκή της παχυσαρκίας, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο, αλλά μόνο αν δεν τον ελέγχετε καλά. Οι γυναίκες που έχουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους και το διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνες που δεν έχουν διαβήτη.

8. Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου!

Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες αποβολής, επομένως προσθέστε και το κάπνισμα στον μακρύ κατάλογο των λόγων που δεν πρέπει να καπνίζετε αν είστε έγκυος.

9. Το σεξ δεν προκαλεί αποβολή!

Μπορεί να έχετε ακούσει μια τέτοια ιστορία από γυναίκες μεγάλης ηλικίας που είναι παντρεμένες πολλά χρόνια, ωστόσο δεν ισχύει. Το σεξ δεν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να χάσετε το μωρό.

10. Μία αποβολή δεν σημαίνει ότι θα έχετε κι άλλες αποβολές!

Πολλές γυναίκες που είχαν μια αποβολή, διστάζουν να επιχειρήσουν ξανά να αποκτήσουν παιδί, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να ξανασυμβεί. Οι γιατροί, όμως, δεν αναζητούν συνήθως μια υποκείμενη αιτία για την αποβολή, ακόμα κι αν έχετε περισσότερες από μία αποβολές. Και όντως μπορεί να συμβεί ξανά, ωστόσο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

11. Είναι φυσιολογικό να θρηνήσει μια γυναίκα μετά από μια αποβολή!

Τα συναισθήματα της απώλειας είναι συχνά μετά από μια αποβολή, ακόμα και αν αυτή συμβαίνει πολύ νωρίς. Οι γυναίκες συνδέονται με την εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν δεν έχουν δει ακόμα υπερηχογράφημα. Υπάρχει μια διαδικασία θρήνου. Κάποιες παθαίνουν σημαντική κατάθλιψη και εκεί χρειάζονται τη στήριξη του συντρόφου τους, των συγγενών και των φίλων.

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε