Εγκυμοσύνη: Πόσο ψάρι μπορεί να καταναλώνει η μέλλουσα μαμά; - AllYou.gr

Search

Εγκυμοσύνη: Πόσο ψάρι μπορεί να καταναλώνει η μέλλουσα μαμά;

Νέα ελληνική έρευνα αποκαλύπτει! 

25 Μαρτίου 2016

Νέα Ελληνική μελέτη δείχνει πως η κατανάλωση περισσότερων από τριών μερίδων ψαριού ανά εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερες από 21.000 μητέρες και τα παιδιά τους. Τα δεδομένα περιλάμβαναν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας και την ανάπτυξη του παιδιού, από την περίοδο της κύησης και μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 6 ετών.

Η μέση συχνότητα κατανάλωσης ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέφερε σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, με τη χαμηλότερη να καταγράφεται στο Βέλγιο (0,5 φορές/ εβδομάδα) και την υψηλότερη στην Ισπανία (4,45 φορές/ εβδομάδα).

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν ψάρι περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των 2, 4 και 6 ετών. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση ψαριού από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της κύησης (περισσότερες από 3 φορές/ εβδομάδα) φάνηκε να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί, στην ηλικία των 4 και 6 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση της υψηλής κατανάλωσης ψαριού στην εγκυμοσύνη με την αυξημένη εναπόθεση λίπους στα παιδιά θα μπορούσε να είναι η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων περιβαλλοντικών ρύπων στα ψάρια. Ωστόσο, σχολιάζουν πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επέτρεψαν το διαχωρισμό των καταναλισκόμενων μερίδων ψαριού ανάλογα με το είδος, την προέλευση ή τη μέθοδο μαγειρέματος και συνεπώς η παραπάνω εξήγηση παραμένει απλώς υποθετική.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα 4 μανό που πρέπει να έχεις πάντα στο συρτάρι σου

Οι πιο διαχρονικές αποχρώσεις βερνικιών που θα φοράς παντός καιρού!
Default Image
ΠΑΙΔΙ

6 τρόποι να κάνεις μαγικά τα Χριστούγεννα του παιδιού σου

Μερικές ιδέες για να βάλεις τη μαγεία των Χριστουγέννων στο σπίτι.
ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί θέλουμε εκείνους που δε μας θέλουν

Η απόρριψη είναι... εγκεφαλική διεγερτική και άκρως ε(ρε)θιστικη, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Το κερασάκι στην κορυφή μπορεί να είναι ξινό αλλά όχι για την υγεία σου, τονίζουν οι ειδικοί.
FASHION NEWS

Όταν το θρυλικό «Μπάγκειον» μετατράπηκε στην πιο σύγχρονη πασαρέλα μόδας

Δες τώρα την νέα συλλογή του Stelios Koudounatis για την Resort ’17 συλλογή!
BEAUTY TIPS

3 hacks για τέλεια μαλλιά σε λιγότερο από 1 λεπτό

Τέλος στις χρονοβόρες προετοιμασίες για πάντα!