Εγκυμοσύνη: Πόσο ψάρι μπορεί να καταναλώνει η μέλλουσα μαμά; - AllYou.gr

Search

Εγκυμοσύνη: Πόσο ψάρι μπορεί να καταναλώνει η μέλλουσα μαμά;

Νέα ελληνική έρευνα αποκαλύπτει! 

25 Μαρτίου 2016

Νέα Ελληνική μελέτη δείχνει πως η κατανάλωση περισσότερων από τριών μερίδων ψαριού ανά εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερες από 21.000 μητέρες και τα παιδιά τους. Τα δεδομένα περιλάμβαναν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας και την ανάπτυξη του παιδιού, από την περίοδο της κύησης και μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 6 ετών.

Η μέση συχνότητα κατανάλωσης ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέφερε σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, με τη χαμηλότερη να καταγράφεται στο Βέλγιο (0,5 φορές/ εβδομάδα) και την υψηλότερη στην Ισπανία (4,45 φορές/ εβδομάδα).

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν ψάρι περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των 2, 4 και 6 ετών. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση ψαριού από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της κύησης (περισσότερες από 3 φορές/ εβδομάδα) φάνηκε να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί, στην ηλικία των 4 και 6 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση της υψηλής κατανάλωσης ψαριού στην εγκυμοσύνη με την αυξημένη εναπόθεση λίπους στα παιδιά θα μπορούσε να είναι η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων περιβαλλοντικών ρύπων στα ψάρια. Ωστόσο, σχολιάζουν πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επέτρεψαν το διαχωρισμό των καταναλισκόμενων μερίδων ψαριού ανάλογα με το είδος, την προέλευση ή τη μέθοδο μαγειρέματος και συνεπώς η παραπάνω εξήγηση παραμένει απλώς υποθετική.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

Τι είναι το ψυχολογικό hangover και πως να το ξεπεράσεις

Οδηγίες αντιμετώπισης μιας γνώριμης κατάστασης, για εσένα που είσαι εσωστρεφής.
DO IT YOURSELF

Πώς να εφαρμόσεις σωστά το glitter στα χείλη

H πιο hot τάση και πώς να την εφαρμόσεις, χωρίς να τα κάνεις όλα άνω- κάτω!
BEAUTY TIPS

3 λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς το σίδερο για μπούκλες

Ήρθε η ώρα για ένα βασικό μάθημα ομορφιάς!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να πόσα αυγά μπορείς να τρως την εβδομάδα

Μάθε τι προτείνουν οι ειδικοί και πως μπορείς να χάσεις βάρος βάζοντας τα αυγά στη διατροφή σου.
ΠΑΙΔΙ

Μπορείς να στέκεσαι γυμνή μπροστά στο παιδί σου;

Τα “πρέπει” και “δεν πρέπει” σχετικά με το θέμα του γυμνού σώματος των γονιών.
ΜΟΔΑ

5 παπούτσια που πρέπει να κρύβεις κάτω από το γραφείο σου

Για τις απρογραμμάτιστες εξόδους μετά την δουλειά, τα παπούτσια αυτά θα αναβαθμίσουν την εμφάνισή σου!