ΕΤΣΙ θα υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες σου - AllYou.gr

Search

ΕΤΣΙ θα υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες σου

Εύκολα και με ακρίβεια! 

06 Αυγούστου 2016

Εάν θα θέλατε να δημιουργήσετε οικογένεια (ή αν θέλετε να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη), ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών είναι μια χρήσιμη γνώση.

Τι είναι οι γόνιμες μέρες

Στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου η γυναίκα έχει σχεδόν δύο γόνιμα εικοσιτετράωρα, “παράθυρα” όπου μπορεί να συμβεί η σύλληψη. Πρόκειται για τη μέρα που έχει ωορρηξία και για μερικές ώρες έως περίπου ένα 24ωρο μετά, όσο δηλαδή επιβιώνει το ωάριο και μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Πώς υπολογίζονται οι γόνιμες μέρες

Όταν η γυναίκα έχει σταθερό κύκλο είναι πιο εύκολο να υπολογίσει την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει γύρω στη 14η μέρα μετά την τελευταία της περίοδο. Στις γυναίκες με ανώμαλο κύκλο είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί το “παράθυρο” γονιμότητας, υπάρχουν όμως μέθοδοι ακριβείας που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό.

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν τεστ ωορρηξίας, παρόμοια με τα τεστ εγκυμοσύνης, τα οποία ανιχνεύουν στα ούρα την ποσότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία.

Άλλες λιγότερο επιστημονικές ενδείξεις ωορρηξίας είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων όπου οι βλέννες γίνονται πιο ελαστικές και διάφανες, ελαφρύς πόνος ή βάρος στη μία πλευρά (στην ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο) που μπορεί να συνοδεύεται από σταγόνες καφετί ή ροζ αίμα και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. (Στις περισσότερες γυναίκες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία –φτάνει γύρω στο 37,2- και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν την περίοδο.)

Ο χρόνος ζωής του ωαρίου και των σπερματοζωαρίων

Το ωάριο ζει μόνο ένα 24ωρο μετά την ωορρηξία, τα υγιή σπερματοζωάρια όμως είναι πιο ανθεκτικά και –εφόσον τους το επιτρέπει η τραχηλική βλέννα και το περιβάλλον της μήτρας- ζουν περίπου τρία 24ωρα. Συνδυαστικά αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα η γυναίκα έχει περίπου 3-4 καθαρά γόνιμες ημέρες. Ακόμη όμως και οι 1-2 προηγούμενες και επόμενες από αυτές δεν αποκλείεται να είναι γόνιμες επίσης, οπότε αν θέλετε να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη μην εφησυχάζετε.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

Ακόμη ένας πολύ καλός λόγος να σκάσεις ένα χαμόγελο

Αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι το γέλιο σου δεν συνδέεται μόνο με το ταμπεραμέντο σου.
DO IT YOURSELF

3 ενδυματολογικές φόρμουλες για κάθε εορταστικό πάρτυ

Προγραμμάτισε από τώρα την εορταστική σου γκαρνταρόμπα για πάντα επιτυχημένες εμφανίσεις!
BEAUTY TIPS

Τα απαραίτητα προϊόντα μακιγιάζ για την εορταστική περίοδο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, εσύ ακόμη να προετοιμαστείς;
ΕΓΩ

Το τρικ για να τελειώνεις τις δουλειές σου γρηγορότερα

Να πως θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα.
STREET STYLE

Αυτά είναι τελικά τα πιο άνετα ρούχα όταν ταξιδεύεις

Ταξιδεύεις; Σου υποσχόμαστε ότι με αυτά τα ρούχα θα είσαι άνετη και στιλάτη, σε όλο το ταξίδι!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Το μόνο προϊόν που θα χρειαστείς για ένα φυσικό μακιγιάζ

Αυτό το προϊόν μακιγιάζ έχει διπλή χρήση και συμφέρει!