Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία το έμβρυο;

ΕΤΣΙ!


Μαρία Μυλωνά

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ενοχοποιηθεί για μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποβληθούν σε επείγουσα καισαρική τομή. Επιπρόσθετες επιπλοκές κατά τον τοκετό για τις παχύσαρκες μητέρες περιλαμβάνουν την υπέρταση και τη γέννηση μεγαλόσωμου παιδιού.

Αν και είναι γνωστό ότι οι παχύσαρκες ή πάσχουσες από διαβήτη έγκυες γυναίκες είναι πιθανόν να γεννήσουν αφύσικα μεγάλα παιδιά, νέα μελέτη διαπιστώσει ότι αυτή η ταχεία εμβρυϊκή ανάπτυξη συμβαίνει από τα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Diabetes Care, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ Γκορντον Σμιθ, παρατήρησαν ότι τα έμβρυα γυναικών με παχυσαρκία ή διαβήτη κύησης είναι ήδη υπερβολικά μεγάλα κατά τον έκτο μήνα της κύησης.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες ο έλεγχος των εγκύων για διαβήτη κύησης γίνεται συνήθως στις 24 εβδομάδες κυοφορίας.

Έτσι, η νέα μελέτη θέτει το ερώτημα μήπως ο έλεγχος γίνεται καθυστερημένα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα έμβρυα των παχύσαρκων γυναικών ήταν πιθανότερο να είναι υπερβολικά μεγάλα πέριξ της κοιλιακής χώρας ακόμα και κατά την 20η εβδομάδα κυοφορίας. Οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης είναι ανάλογα ευρήματα, αν και παρατηρήσαμε την ταχεία ανάπτυξη των εμβρύων λίγο αργότερα, στην 28η εβδομάδα της κύησης» εξηγεί ο Δρ Σμιθ.

Οι Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 4.000 νέες μητέρες, τις οποίες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Πάνω από το 4% είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια ή μετά την 28η εβδομάδα κυοφορίας.

Ο Δρ Σμιθ και οι συνεργάτες του εντόπισαν μέσω υπερηχογραφικού ελέγχου πρώιμα σημάδια ταχείας εμβρυϊκής ανάπτυξης στις παχύσαρκες γυναίκες. Τα έμβρυα αυτά ήταν 63% πιθανότερο να έχουν αφύσικα μεγάλη κοιλιακή ανάπτυξη κατά την 20η εβδομάδα κυοφορίας, έναντι των εμβρύων γυναικών με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στις γυναίκες που τελικά διαγνώστηκαν με διαβήτη, τα έμβρυα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πλεονάζουσα ανάπτυξη κατά την 28η εβδομάδα κυοφορίας, έναντι των γυναικών χωρίς διαβήτη.

Οι μητέρες που ήταν παχύσαρκες και πάσχουσες από διαβήτη είχαν τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Αυτά είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν πλεονάζουσα ανάπτυξη κατά την 28η εβδομάδα, συγκριτικά με έμβρυα γυναικών που δεν ήταν ούτε παχύσαρκες, ούτε πάσχουσες από διαβήτη.

Ο Δρ Σμιθ εξηγεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πρώιμος έλεγχος για διαβήτη κύησης θα πρέπει να εφαρμοστεί ευρέως και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ωφελούσε γυναίκες και παιδιά.

Προς το παρόν λοιπόν οι ειδικοί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες να προσέχουν περισσότερο το σωματικό τους βάρους, το πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά να είναι παχύσαρκες ή πάσχουν ήδη από διαβήτη.

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.