Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη: ΑΥΤΑ πρέπει να κάνεις για να... κοιμάσαι ήσυχη

Κυριολεκτικά.


Μαρία Μυλωνά

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος σε κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον σε μία έγκυο. Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη δυσκολεύει στο να κοιμηθείτε σωστά, με αποτέλεσμα να νιώθετε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός - Γυναικολόγος, σας δίνει τις συμβουλές του για να... κοιμάστε ήσυχες!

Τα πρώτα συμπτώματα

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινούν και τα πρώτα προβλήματα... Αϋπνίες, συχνοουρία, κράμπες, ενδεχόμενες ταχυκαρδίες, καούρες και αίσθημα πείνας, είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε σωστά. Επίσης, όσο η εγκυμοσύνη προχωρά μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, αλλά η συχνοουρία γίνεται εντονότερη, καθώς η μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη.

Η σωστή θέση

Το να συνηθίσετε να κοιμάστε στη σωστή θέση, δηλαδή πλάγια και ιδανικά στην αριστερή πλευρά, θα βοηθήσει πολύ εσάς και το έμβρυο. Είναι σίγουρο ότι αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα, η νέα θέση ύπνου θα σας δυσκολέψει και ενδεχομένως να περάσετε μερικά βράδια αϋπνίας.

Οι συμβουλές

Μην ξεχνάτε ότι το σώμα της εγκύου περνάει αρκετές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άρα ακόμα και η αϋπνία είναι μία φυσιολογική αντίδραση. Επειδή όμως η ξεκούραση είναι απαραίτητη, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για... όνειρα γλυκά!

• Μην πίνετε καφέ ή τσάι πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, φροντίστε να μην τρώτε βαριά φαγητά το βράδυ, γεγονός που θα βοηθήσει και στο μην πάρετε πολλά κιλά.

• Αν η ναυτία σάς κρατά ξύπνια, μπορείτε να φάτε ένα κράκερ πριν πέσετε για ύπνο.

• Μπείτε σε πρόγραμμα! Προσπαθήστε να μην έχετε άστατες ώρες ύπνου, καθώς ο καλός προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα.

• Μην επιδίδεστε σε έντονες δραστηριότητες πριν κοιμηθείτε. Προτιμήστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή μασάζ από τον σύντροφό σας.

• Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα που δεν περιέχει καφεΐνη, όπως γάλα με λίγο μέλι.

• Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες δωματίου. Ένα άνετο στρώμα και η κατάλληλη θερμοκρασία είναι ό,τι χρειάζεστε για να χαλαρώσετε.

• Προμηθευτείτε ένα μικρό μαξιλαράκι, όπου θα το βάζετε κάτω από τους γοφούς σας όταν θέλετε να ξαπλώσετε ανάσκελα. Έτσι, θα βοηθήσετε στην καλύτερη κυκλοφορία μέσα στη μήτρα σας.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς