Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τελικά, αλλάζει η όσφρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σου μυρίζει κάτι; 


Μαρία Μυλωνά

Σύμφωνα με πολλές γυναίκες, μια έντονη αίσθηση της μυρωδιάς, που ονομάζεται υπεροσμία, είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης τους. Αν και ανέκδοτα για την υπεροσμία υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα, η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα είναι αραιή.

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών βαθμολογούν την αίσθηση της όσφρησης ως ισχυρότερη από ό,τι συνήθως, όταν βρίσκονται σε φάση εγκυμοσύνης. Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι, σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες, οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε οσμές, όπως στο μαγείρεμα των τροφίμων, στον καπνό του τσιγάρου, στα χαλασμένα τρόφιμα, στα αρώματα και στα μπαχαρικά.

Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τα όρια ανίχνευσης αρωμάτων στις έγκυες έναντι των μη-εγκύων γυναίκες. Αλλά, σε μια μελέτη όπου ελέγχθηκαν έξι διαφορετικά αρώματα, δεν υπήρχε διαφορά στο όριο ανίχνευσης μεταξύ των δύο ομάδων.

Λόγω της ασυνέπειας μεταξύ των υποκειμενικών και αντικειμενικών εκθέσεων σχετικά με την υπεροσμία, η έρευνα δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες, δεν έχουν απαραίτητα μια ισχυρότερη αίσθηση της όσφρησης, αλλά είναι ίσως καλύτερες στον εντοπισμό μυρωδιών.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αξιολογήσουν μια σειρά από μυρωδιές και σημαντικά λιγότερο ευχάριστες από μη έγκυες γυναίκες. Νωρίς στην εγκυμοσύνη – μία περίοδο που μοιάζει όπως με εκείνη που το σώμα απορρίπτει τα τρόφιμα που μπορεί να είναι τοξικά για το αναπτυσσόμενο έμβρυο - φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη «ευαισθησία στην αηδία», κάτι που τους δίνει το κίνητρο να αποφύγουν άλλες πιθανές προσμίξεις.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα πράγματα όπως ο καπνός του τσιγάρου και τα χαλασμένα τρόφιμα γίνονται ιδιαίτερα έντονα.

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός