Τελικά, αλλάζει η όσφρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; - AllYou.gr

Search

Τελικά, αλλάζει η όσφρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σου μυρίζει κάτι; 

26 Ιουλίου 2016

Σύμφωνα με πολλές γυναίκες, μια έντονη αίσθηση της μυρωδιάς, που ονομάζεται υπεροσμία, είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης τους. Αν και ανέκδοτα για την υπεροσμία υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα, η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα είναι αραιή.

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών βαθμολογούν την αίσθηση της όσφρησης ως ισχυρότερη από ό,τι συνήθως, όταν βρίσκονται σε φάση εγκυμοσύνης. Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι, σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες, οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε οσμές, όπως στο μαγείρεμα των τροφίμων, στον καπνό του τσιγάρου, στα χαλασμένα τρόφιμα, στα αρώματα και στα μπαχαρικά.

Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τα όρια ανίχνευσης αρωμάτων στις έγκυες έναντι των μη-εγκύων γυναίκες. Αλλά, σε μια μελέτη όπου ελέγχθηκαν έξι διαφορετικά αρώματα, δεν υπήρχε διαφορά στο όριο ανίχνευσης μεταξύ των δύο ομάδων.

Λόγω της ασυνέπειας μεταξύ των υποκειμενικών και αντικειμενικών εκθέσεων σχετικά με την υπεροσμία, η έρευνα δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες, δεν έχουν απαραίτητα μια ισχυρότερη αίσθηση της όσφρησης, αλλά είναι ίσως καλύτερες στον εντοπισμό μυρωδιών.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αξιολογήσουν μια σειρά από μυρωδιές και σημαντικά λιγότερο ευχάριστες από μη έγκυες γυναίκες. Νωρίς στην εγκυμοσύνη – μία περίοδο που μοιάζει όπως με εκείνη που το σώμα απορρίπτει τα τρόφιμα που μπορεί να είναι τοξικά για το αναπτυσσόμενο έμβρυο - φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη «ευαισθησία στην αηδία», κάτι που τους δίνει το κίνητρο να αποφύγουν άλλες πιθανές προσμίξεις.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα πράγματα όπως ο καπνός του τσιγάρου και τα χαλασμένα τρόφιμα γίνονται ιδιαίτερα έντονα.

Πηγή: http://familylife.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΥΓΕΙΑ

4 συνήθειες που σε οχυρώνουν απέναντι στον καρκίνο του μαστού

Η πρόληψη σώζει ζωές, το ξέρεις. Ώρα να το κάνεις πράξη.
FASHION TRENDS

Έτσι θα φορέσεις άψογα το πορτοκαλί φέτος το Φθινόπωρο

Το στιλιστικό τρικ που θα αναδείξει όλα τα πορτοκαλί ρούχα σου!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα 4 πιο εμβληματικά shag κουρέματα που αξίζει να δοκιμάσεις

Μήπως ήρθε η ώρα να τολμήσεις ένα από τα hot κουρέματα της σεζόν;
BEAUTY NEWS

Το... νερό που δεν πρέπει να λείπει από την ρουτίνα ομορφιάς σου

Ώρα να γνωρίσεις το Activating Water Essence της Jurlique!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τρόφιμα που διώχνουν τη μυρωδιά του σκόρδου από το στόμα

Αν σου αρέσει το σκόρδο αλλά σε κάνει να νιώθεις άβολα, πρέπει να διαβάσεις τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης.
ΣΠΙΤΙ

Το ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις στο στρώμα σου μια φορά το μήνα

Η συμβουλή που θα σε βοηθήσει να έχεις ένα πιο καθαρό υπνοδωμάτιο.