Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι έγκυες ξεχνούν περισσότερο;

ΕΤΣΙ επηρεάζει η εγκυμοσύνη τη μνήμη!


Μαρία Μυλωνά

Ενώ ένας αριθμός των γυναικών, διαμαρτύρονται ότι η εγκυμοσύνη τις έχει κάνει να ξεχνούν περισσότερο από το συνηθισμένο, η έρευνα για το θέμα αυτό έχει ανάμικτα αποτελέσματα.

Όπως και οι περισσότερες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι ένας προφανής ισχυρός ένοχος. Μερικές γυναίκες δεν αναφέρουν γνωστικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια μετα-ανάλυση από το 2008 ανέφερε ότι, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν έγκυες, οι έγκυες γυναίκες έχουν χειρότερες επιδόσεις σε ορισμένες μνημονικές μετρήσεις.

Ειδικότερα, οι έγκυες γυναίκες τείνουν να έχουν χειρότερες επιδόσεις στην εργασιακή (βραχυπρόθεσμη) μνήμη και στη δωρεάν ανάκληση των καθηκόντων.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, χορήγησαν μία μνημονική πειραματική άσκηση σε μη έγκυες γυναίκες, καθώς και για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του κάθε τριμήνου της εγκυμοσύνης τους.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο τους, οι έγκυες γυναίκες σκόραραν, κατά μέσο όρο, 11,7% χαμηλότερα στα πειράματα μνήμης με κάθε επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, δεν υπήρχε σχέση όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της δοκιμής της μνήμης σε επίπεδα έξι διαφορετικών ορμονών που μετρώνται από το πλάσμα του αίματος - με άλλα λόγια, οι ορμόνες μπορεί να μην παίζουν ρόλο σε αυτά τα ελλείμματα μνήμης.

Είναι ενδιαφέρον ότι, μια μελέτη του 2008 ανέφερε μείωση στη νευρογένεση, ή γέννηση νέων νευρώνων, στον ιππόκαμπο των ποντικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο ιππόκαμπος εμπλέκεται στην ενοποίηση της βραχυπρόθεσμης στη μακροπρόθεσμη μνήμη, καθώς και στην πλοήγηση στο χώρο, όπως το να θυμόμαστε που έχουμε σταθμεύσει το αυτοκίνητό μας. Ομοίως, μια προηγούμενη μελέτη δεν έδειξε διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου μεταξύ εγκύων και μη εγκύων αρουραίων εκτός από τον ιππόκαμπο.

Ο ιππόκαμπος ήταν μικρότερος σε εγκύους αρουραίους και επίσης σχετιζόταν με ελλείμματα στη μνήμη. Καμία μελέτη όμως δεν έχει απεικονίσει τον εγκέφαλο της εγκύου γυναίκας για να εξετάσει πιθανές αλλαγές στο ανθρώπινο ιππόκαμπο.

Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι η στέρηση ύπνου ή το νεοαποκτηθέν άγχος για την αντιμετώπιση μιας σημαντικής αλλαγής της ζωής, θα μπορούσε να συμβάλει στην αφηρημάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μια πολιτιστική προσδοκία, καθώς η λαϊκή αντίληψη του «εγκεφάλου εγκυμοσύνης» μπορεί απλά να κάνει τις γυναίκες πιο ενήμερες για τα καθημερινά τους ολισθήματα. Μια αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα με μια νέα εγκυμοσύνη, θα μπορούσε να διαταράξει πάρα πολύ τις ικανότητες μνήμης σε ορισμένες γυναίκες.

Πηγή:http://familylife.gr/ 

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου