Πόσο ασβέστιο πρέπει να προσλαμβάνεις στην εγκυμοσύνη - AllYou.gr

Search

Πόσο ασβέστιο πρέπει να προσλαμβάνεις στην εγκυμοσύνη

Τι προτείνεται και ποια τα οφέλη αυτού του θρεπτικού συστατικού.

15 Σεπτεμβρίου 2016

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, o ρόλος του οποίου δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών, αλλά περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές βιολογικές δράσεις, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η σύσπαση των μυϊκών και νευρικών ινών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου, όσο και για την προστασία της οστικής υγείας της μητέρας. Μάλιστα, κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης, παρατηρείται αύξηση της ικανότητας απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό της μητέρας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κρίσιμης αυτής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να φροντίζουν για την καθημερινή πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να ανέρχεται σε 1.000 mg και 1.300 mg για εγκύους ηλικίας κάτω των 19 ετών.

Συνεπώς, προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, που αποτελούν τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές ασβεστίου. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 300 mg ασβεστίου, ένα κεσεδάκι λευκό γιαούρτι από 250 έως 400 mg, ανάλογα με τον τύπο του, ενώ 30 γραμμάρια τυρί προσφέρουν 300-400 mg ασβεστίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να δίνεται έμφαση και στην κατανάλωση άλλων πηγών ασβεστίου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, καθώς και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

STAR STYLE

5 φορές που η Kate Middleton μας θύμισε την πριγκίπισσα Diana

Να από πού εμπνέεται η Kate για τις εμφανίσεις της!
BEAUTY NEWS

Αυτή η τάση στα μαλλιά έχει κατακλύσει το Pinterest

Εσύ είσαι έτοιμη για να την δοκιμάσεις;
ΕΓΩ

Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις όταν όλα πάνε στραβά

Είχες μια κακή μέρα; Προσοχή πως θα το διαχειριστείς.
STREET STYLE
BEAUTY TIPS

O ιδιοφυής τρόπος να χρησιμοποίησεις τα cotton pads

Ξέχνα για λίγο τις sheet masks. Αυτή είναι τώρα η νέα τάση!
ΠΑΙΔΙ

To τάισμα αλεσμένων με το κουτάλι, οδηγεί σε παχυσαρκία!

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που πρέπει να διαβάσει κάθε νέα μαμά.