Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η κλιματική αλλαγή "φέρνει" περισσότερα κορίτσια!

Μάς σηκώνει... το κλίμα! 


Μαρία Μυλωνά

Αγόρι ή κορίτσι; Αυτό είναι το ευχάριστο δίλημμα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η μέλλουσσα μανούλα στο άκουσμα της είδησης ότι κυοφορεί. Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι το φύλο του μωρού δεν είναι τόσο ζήτημα γονιδίων όσο υπόθεση κλιματικής αλλαγής;

Κι όμως, σε αυτό το εύρημα κατέληξαν Ιάπωνες επιστήμονες κατόπιν έρευνας, καθώς διαπίστωσαν ότι όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Ιαπωνία τότε γεννούνται περισσότερα κορίτσια από ότι αγόρια. Πρόσφατες σημαντικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία της Ιαπωνίας φέρονται να συνδέονται με μία χαμηλότερη αναλογία αρσενικών προς θηλυκών στα νεογέννητα βρέφη, αλλά και με αυξημένη βρεφική θνησιμότητα, δήλωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας M&K και της Γυναικολογικής Κλινικής Σιμίζου στο Χιόγκο της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι συλλήψεις αρσενικών εμβρύων είναι ευαίσθητες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως οι κλιματικές αλλαγές, θεωρία που στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί και από άλλες μελέτες. Στις τροπικές χώρες οι γεννήσεις θηλυκών είναι πιο συχνές, όμως θερμές περίοδοι στη βόρεια Φινλανδία έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε αύξηση των αρσενικών γεννήσεων, γεγονός που αντικρούει την αρχική θεωρία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στατιστικά γεννήσεων και αποβολών στην Ιαπωνία από το 1968 έως το 2012. Συνολικά οι θηλυκές γεννήσεις ήταν περισσότερες, αλλά η διαφορά αυτή μεγεθυνόταν στις περιόδους ιδιαίτερα θερμών καλοκαιριών, διαδεχομένων από κρύους χειμώνες. «Δύο ακραίες καιρικές περίοδοι, ένα πολύ θερμό καλοκαίρι το 2010 και ένας πολύ κρύος χειμώνας το 2011 οδήγησαν σε σημαντική αλλαγή της αναλογίας αρσενικών και θηλυκών γεννήσεων εννέα μήνες μετά, αλλά και σε άμεση αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας», αναφέρει η έκθεση των ερευνητών.

Σύμφωνα με έρευνα του 2002, για κάθε 100 θηλυκές γεννήσεις αντιστοιχούν 101 αρσενικές, ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει όσο ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία. Η θερμοκρασία φέρεται να επηρεάζει και τις γεννήσεις των ερπετών, ενώ οι περίοδοι βροχών οδηγούν σε περισσότερες γεννήσεις αρσενικών χιμπαντζήδων, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Εξάλλου νωρίτερα φέτος η αύξηση των θηλυκών γεννήσεων στην κεντρική Σκωτία είχε συνδεθεί με την παρουσία αυξημένης ρύπανσης.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;