Έντονες ναυτίες, εμετός και απώλεια βάρους. Μα τι σου συμβαίνει; - AllYou.gr

Search

Έντονες ναυτίες, εμετός και απώλεια βάρους. Μα τι σου συμβαίνει;

Να σου "συστήσουμε" την υπερέμεση κύηση. 

15 Οκτωβρίου 2014

Πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρού βαθμού ναυτία και πολύ συχνούς εμετούς.

Τα συμπτώματα ξεκινάνε στο πρώτο τρίμηνο και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση, την κετονουρία και την απώλεια σωματικού βάρους σε ποσοστό πάνω από 5% σε σύγκριση με το βάρος πριν από την κύηση.

Η υπερέμεση της κύησης επηρεάζει το 0.3-2% των εγκύων γυναικών. Τα συμπτώματα αρχίζουν την 3η με 5η εβδομάδα ενώ σε ποσοστό 50%, παρέρχονται στις 16 εβδομάδες, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 80% στις 20 εβδομάδες. Υπάρχει ένα 10% που θα εμφανίζει κάποιου βαθμού συμπτώματα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα αίτια; 

Τα αίτια για την υπερέμεση της κύησης δεν είναι γνωστά. Φαίνεται ότι διάφοροι ορμονικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της, όπως η αύξηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, της οιστραδιόλης και πιθανόν της προγεστερόνης. Είναι πιο συχνή σε νέες μητέρες, σε αυτές που έχουν ιστορικό με ημικρανίες, σε περιπτώσεις πολύδυμων κυήσεων και σε γυναίκες με ιστορικό υπερέμεσης της κύησης σε προηγούμενη κύηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι γυναίκες με υπερέμεση της κύησης παρουσιάζουν σοβαρή ναυτία, συχνούς εμετούς ακόμα και εκσεσημασμένη σιελόρροια. Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι πιο νωρίς σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν τη ναυτία και τους εμετούς της κύησης, έχει μεγαλύτερη διάρκεια και η κλινική τους εικόνα είναι πιο σοβαρή με αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι στις εγκύους με υπερέμεση δυσχεραίνουν πάρα πολύ οι οικογενειακές και κοινωνικές τους σχέσεις λόγω της απομόνωσης που βιώνουν εξαιτίας του άγχους, της ανησυχίας ή και της απώλειας της δουλειάς τους λόγω του προβλήματός τους.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία της υπερέμεσης της κύησης στα αρχικά στάδια περιλαμβάνει υποστηρικτικά μέτρα με ενυδάτωση και λήψη σκευασμάτων βιταμινών. Βοηθητικό ρόλο έχει φανεί ότι μπορεί να παίξουν μη φαρμακευτικές μέθοδοι, όπως η ρύθμιση της διατροφής με μικρά και συχνά γεύματα, διάφορα αφεψήματα, το τζίντζερ, η αποφυγή παραγόντων που προκαλούν ναυτία, όπως οι διάφορες έντονες οσμές.

Αν δεν υπάρξει βελτίωση μπορούν να χορηγηθούν φαρμακευτικά σκευάσματα της κατηγορίας των αντιισταμινικών και των αντιεμετικών, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο και η ενδοφλέβια ενυδάτωση.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης ο ψυχολογικός παράγοντας. Η στήριξη της γυναίκας από το περιβάλλον της και η συχνή επαφή της με τον ιατρό της φαίνεται ότι πολλές φορές έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η υπερέμεση της κύησης είναι μια σοβαρή κατάσταση κυρίως για τη μητέρα καθώς δεν έχουν εντοπιστεί επιπλοκές στο έμβρυο που να σχετίζονται με την πάθηση αυτή. Είναι απαραίτητη η διερεύνηση της από τον ειδικό καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με μια υποκείμενη παθολογία.

Από την Ελένη Π. Σερασκέρη, Μαιευτήρα-Χειρούργο Γυναικολόγο, www.gynaikologos-rodos.gr

Πηγή: http://familylife.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

Μια ξεχωριστή φιλία αφιερωμένη στα υιοθετημένα παιδιά

Ο Buddy και ο Reagan, ποζάρουν υπέροχα για καλό σκοπό.
ΕΓΩ

Να γιατί ήρθε η ώρα να μάθεις να μιλάς ισπανικά

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι ξένες γλώσσες έχουν ευεργετική επίδραση και στην προσοχή μας.
ΠΑΙΔΙ

Πως να προστατεύσεις το παιδί σου από το bullying

Σχολικός και κοινωνικός εκφοβισμός και πως αντιμετωπίζεται.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μύθοι και αλήθειες για τα κιλά στην εγκυμοσύνη

Ποια είναι η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους και τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν το νούμερο στη ζυγαριά, ανεβαίνει εντυπωσιακά.
FASHION NEWS

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φετινό show της Victoria’s Secret

Οι πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου έφτασαν μέχρι το Παρίσι, για να περπατήσουν στο μοναδικό αυτό show!
BEAUTY TIPS

3 λάθη που κάνεις στα σγουρά μαλλιά σου όταν τα ισιώνεις

Έτσι θα κάνεις το ίσιωμα παιχνιδάκι.