Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 μύθοι για την εγκυμοσύνη (που πρέπει να καταρρίψεις τώρα)

Πριν να είναι αργά... 


Μαρία Μυλωνά

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, είναι πιθανό να ακούσει πολλές ιστορίες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι διασκεδαστικές.

Δεν είναι, όμως, όλοι οι μύθοι της εγκυμοσύνης διασκεδαστικοί. Κάποιοι προκαλούν περιττή ανησυχία, ενώ άλλοι μπορεί να δημιουργήσουν πραγματικές επιπλοκές υγείας για τη μητέρα ή το μωρό.

Ας δούμε ποιοι από τους μύθους αυτούς ισχύουν και σε ποιους δεν θα πρέπει να δίνετε σημασία:

Μύθος No 1: Προσπεράστε το εμβόλιο της γρίπης!

Ακριβώς το αντίθετο. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι πολύ σημαντικός. Ορισμένες έγκυες γυναίκες ανησυχούν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να τους δώσει τη γρίπη. Aλλες φοβούνται πως τα συντηρητικά στο εμβόλιο μπορούν να βλάψουν το αγέννητο μωρό τους. Ωστόσο, ένα εμβόλιο γρίπης δεν θα δώσει στις γυναίκες την γρίπη, ούτε υπάρχει κάποια απόδειξη ότι το εμβόλιο της γρίπης βλάπτει τα έμβρυα.

Αντίθετα, ένα εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη μητέρα και το μωρό. Η εγκυμοσύνη αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, την καρδιά και τους πνεύμονες, καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε μια σοβαρή περίπτωση γρίπης. Οι γυναίκες που είναι έγκυες και προσβάλλονται από τη γρίπη δεν το ανέχονται καλά και έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να ασθενήσουν και έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Μύθος No 2: Tρώτε για δύο!

Ναι, μπορείτε να τρώτε για δύο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δύο μερίδες ενηλίκων είναι απαραίτητες.

Η μέση γυναίκα με φυσιολογικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη χρειάζεται μόνο περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα για να προωθήσει την ανάπτυξη του μωρού της.

Αυτός είναι περίπου ο αριθμός των θερμίδων σε ένα ποτήρι άπαχο γάλα και μισό σάντουιτς. Μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος πρέπει να πάρει 10 έως 15 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λιγότερα αν είναι υπέρβαρη.

Είναι δύσκολο να ρίξετε τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό. Και με κάθε επόμενη εγκυμοσύνη, μια γυναίκα μπορεί να γίνει ακόμη βαρύτερη.

Επίσης, οι γυναίκες που παίρνουν περισσότερα από 20 κιλά όταν περιμένουν μόνο ένα παιδί έχουν υψηλότερο κίνδυνο για μια καισαρική τομή ή ένα δύσκολο κολπικό τοκετό. Και τα μωρά που είναι μεγάλα σε μέγεθος κατά τη γέννηση είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα όταν γίνουν ενήλικες.

Μύθος No 3: Αποφύγετε τις βαφές μαλλιών!

Οι χημικές ουσίες από τη βαφή μαλλιών και την περμανάντ απορροφώνται από το δέρμα μόνο σε ελάχιστες ποσότητες που δεν είναι επιβλαβείς.

Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το έμβρυο, από τις βαφές μαλλιών. Ωστόσο, οι ισχυρές οσμές από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών κάνουν κάποιες έγκυες γυναίκες να αισθάνονται ναυτία. Έτσι, αν θέλετε να βάψετε τα μαλλιά σας θα πρέπει να το κάνετε σε καλά αεριζόμενο χώρο με έναν ανεμιστήρα.

Μπορείτε να μείνετε μακριά από τις βαφές των μαλλιών έως ότου έχετε περάσει το πρώτο τρίμηνο, αν πραγματικά σάς ανησυχεί τόσο πολύ. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε τις βαφές με αμμωνία, οι οποίες έχουν ισχυρές αναθυμιάσεις.

Μύθος No 4: Η καφεΐνη είναι απαγορευμένη!

Αγαπάτε το πρωί το φλιτζάνι του καφέ σας; Πολλές έγκυες γυναίκες το αγαπούν, αλλά συχνά προειδοποιούνται να εγκαταλείψουν την καφεΐνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος γέννησης.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα εναντίον της καφεΐνης δεν είναι ισχυρά. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του πρόωρου τοκετού. Επίσης, αν μια έγκυος γυναίκα πίνει λιγότερο από 200 mg καφεΐνης ανά ημέρα δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή χαμηλό βάρος γέννησης. Ετσι το καλύτερο είναι να επιδεικνύετε σύνεση. Απολαύστε τον καφέ σας και μείνετε εντός του συνιστώμενου ορίου κάθε μέρα.

Μύθος No 5: Το αεροπορικό ταξίδι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών!

Οι σαρωτές σώματος των αεροδρομίων, τα μηχανήματα ακτίνων Χ στον έλεγχο ασφαλείας, η ακτινοβολία από την πτήση σε μεγάλα υψόμετρα, όλα αυτά θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για την αύξηση επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη.

Αλλά μην ανησυχείτε για τις μικρές ποσότητες ακτινοβολίας που οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να συναντήσουν μέσω των ακτίνων X στα μηχανήματα των αεροδρομίων ή όταν πετούν σε μεγάλα υψόμετρα. Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι όταν είμαστε στο έδαφος και βεβαίως με τις πτήσεις τα επίπεδα αυξάνονται λίγο. Ομως, το είδος της ακτινοβολίας στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών δεν έχει μεγάλη διείσδυση στο σώμα, έτσι ώστε είναι απίθανο να προκαλέσει έκθεση του εμβρύου σε όλα αυτά.

Ούτε οι σαρωτές σώματος είναι επικίνδυνοι. Είναι μια πολύ μικρή ποσότητα ακτινοβολίας που είναι εξαιρετικά απίθανο να προκαλέσει κακό στο έμβρυο.

Εάν σχεδιάζετε να πετάξετε στο τελευταίο τρίμηνό σας, ελέγξτε τυχόν περιορισμούς από την αεροπορική σας εταιρεία. Ορισμένες έγκυες γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να πετάνε χωρίς ιατρική άδεια πρώτα. Οι γυναίκες που έχουν πνευμονικά ή καρδιακά προβλήματα, όταν είναι έγκυες μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν κάνουν καλά να πετούν στα 30.000 πόδια. Θα πρέπει να ρωτούν το γιατρό τους προτού μπουν σε ένα αεροπλάνο.

Μύθος No 6: Κρατήστε το ψάρι μακριά από το πιάτο σας!

Η κατανάλωση δύο μερίδων ψάρι την εβδομάδα μπορεί να είναι κάτι το υγιές για τη μαμά και το μωρό. Ορισμένα ψάρια μάλιστα περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και της όρασης.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί. Ο σολομός, οι γαρίδες και οι κονσέρβες τόνου σε νερό είναι καλύτερες επιλογές.

Παραλείψτε το ωμό ψάρι όπως το sushi. Το ωμό ψάρι είναι πιο πιθανό από ό, τι το μαγειρεμένο ψάρι να περιέχει παράσιτα και τα βακτηρίδια. Δεν πειράζει, όμως, να τρώτε μαγειρεμένο σούσι.

Μύθος No 7: Πείτε όχι στο sex!

Μπορείτε να κάνετε σεξ ακόμα και όταν είστε έγκυος. Το σεξ δεν θα βλάψει σωματικά το παιδί, που προστατεύεται πλήρως από τον αμνιακό σάκο και τους δυνατούς μύες της μήτρας. Ο τράχηλος της μήτρας είναι στεγανοποιημένος.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Εάν έχετε έρπη, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, χλαμύδια, ή τον ιό HIV, η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό σας.

Μερικές γυναίκες αναρωτιούνται αν ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Εάν έχετε μια κανονική, χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη, μην ανησυχείτε: Οι συσπάσεις από τον οργασμό είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που συνδέονται με τον τοκετό.

Ελέγξτε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η εγκυμοσύνη σας είναι όντως χαμηλού κινδύνου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν κατά τη σεξουαλική επαφή, υπάρχει οποιαδήποτε απειλή της αποβολής ή πρόωρου τοκετού ή αν υπάρχει ανεξήγητη κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;