Η σωστή στάση ύπνου για μια έγκυο - AllYou.gr

Search

Η σωστή στάση ύπνου για μια έγκυο

Πώς να κοιμάσαι εσύ καλά και το έμβρυο καλύτερα.

21 Νοεμβρίου 2017
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Γυρνάς από δω, δεν βολεύεσαι. Γυρνάς από κει, δεν κλείνεις μάτι. Η κοιλιά σου έχει μεγαλώσει και ούτε λόγος πια για να κοιμηθείς μπρούμυτα. Που ούτως ή άλλως, και έγκυος να μην είσαι δεν είναι η προτεινόμενη στάση ύπνου.

Τι κάνεις; Πώς πρέπει να κοιμάσαι, όσο δηλαδή μπορείς να απολαμβάνεις τον ύπνο σου και να μην ξυπνάς από τις κινήσεις και τις κλωτσιές του μωρού στην κοιλιά σου;

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σχετικά με τον ύπνο των εγκύων, κυρίως εάν διανύεις το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, πρέπει να κοιμάσαι στο πλάι. Έτσι ελαχιστοποιείς την πιθανότητα θνησιγένειας στο μωρό σου.

Η μελέτη που έγινε σε πάνω από 1.000 γυναίκες έδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας του μωρού διπλασιάζεται αν η μητέρα κοιμάται ανάσκελα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θέση στην οποία παίρνει ο ύπνος τις μέλλουσες μαμάδες είναι πολύ σημαντική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχούν αν ξυπνήσουν και βρουν τον εαυτό τους ανάσκελα.

Ο καθηγητής Alexander Heazell, επικεφαλής της έρευνας και κλινικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Tommy's Stillbirth στο νοσοκομείο St Mary's στο Μάντσεστερ, λέει χαρακτηριστικά: 

“Είναι λάθος να νομίζουν οι έγκυες ότι έχουν κάνει κάποιο 'έγκλημα' αν ξυπνήσουν από τον ύπνο τους σε θέση ανάσκελα (...) Το ερώτημα που θέσαμε στην έρευνα ήταν πολύ συγκεκριμένο. Σε ποια θέση ξάπλωναν οι μέλλουσες μητέρες όταν έπεφταν για ύπνο και όχι όταν ξυπνούσαν. Αυτό είναι το σημαντικό διότι σε αυτή την αρχική θέση περνάτε περισσότερο χρόνο όσο κοιμάστε. Και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη θέση που ξυπνάτε, αλλά μπορείτε να κάνετε κάτι για τη θέση που θα αποκοιμηθείτε”.

Όνειρα γλυκά, λοιπόν, μέλλουσες μαμάδες!
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!