Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η σωστή στάση ύπνου για μια έγκυο

Πώς να κοιμάσαι εσύ καλά και το έμβρυο καλύτερα.



Γυρνάς από δω, δεν βολεύεσαι. Γυρνάς από κει, δεν κλείνεις μάτι. Η κοιλιά σου έχει μεγαλώσει και ούτε λόγος πια για να κοιμηθείς μπρούμυτα. Που ούτως ή άλλως, και έγκυος να μην είσαι δεν είναι η προτεινόμενη στάση ύπνου.

Τι κάνεις; Πώς πρέπει να κοιμάσαι, όσο δηλαδή μπορείς να απολαμβάνεις τον ύπνο σου και να μην ξυπνάς από τις κινήσεις και τις κλωτσιές του μωρού στην κοιλιά σου;

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σχετικά με τον ύπνο των εγκύων, κυρίως εάν διανύεις το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, πρέπει να κοιμάσαι στο πλάι. Έτσι ελαχιστοποιείς την πιθανότητα θνησιγένειας στο μωρό σου.

Η μελέτη που έγινε σε πάνω από 1.000 γυναίκες έδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας του μωρού διπλασιάζεται αν η μητέρα κοιμάται ανάσκελα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θέση στην οποία παίρνει ο ύπνος τις μέλλουσες μαμάδες είναι πολύ σημαντική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχούν αν ξυπνήσουν και βρουν τον εαυτό τους ανάσκελα.

Ο καθηγητής Alexander Heazell, επικεφαλής της έρευνας και κλινικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Tommy's Stillbirth στο νοσοκομείο St Mary's στο Μάντσεστερ, λέει χαρακτηριστικά: 

“Είναι λάθος να νομίζουν οι έγκυες ότι έχουν κάνει κάποιο 'έγκλημα' αν ξυπνήσουν από τον ύπνο τους σε θέση ανάσκελα (...) Το ερώτημα που θέσαμε στην έρευνα ήταν πολύ συγκεκριμένο. Σε ποια θέση ξάπλωναν οι μέλλουσες μητέρες όταν έπεφταν για ύπνο και όχι όταν ξυπνούσαν. Αυτό είναι το σημαντικό διότι σε αυτή την αρχική θέση περνάτε περισσότερο χρόνο όσο κοιμάστε. Και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη θέση που ξυπνάτε, αλλά μπορείτε να κάνετε κάτι για τη θέση που θα αποκοιμηθείτε”.

Όνειρα γλυκά, λοιπόν, μέλλουσες μαμάδες!
 

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός