Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τι γίνεται όταν η εγκυμοσύνη... παλινδρομεί;

4 ερωτήσεις για την παλίνδρομη κύηση. 


Μαρία Μυλωνά

Ολοένα και πιο συχνά ακούμε για εγκυμοσύνες που σταμάτησαν πρόωρα, λόγω παλίνδρομης κύησης.

Ποια είναι τα αίτια; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι μας συνέβη;

Τι είναι παλίνδρομη κύηση; Η παλίνδρομη κύηση, κατατάσσεται στους τύπους των αυτόματων αποβολών. Πρόκειται για μια αποβολή, στην οποία έχουμε την κατακράτηση του νεκρού εμβρύου, εντός της κοιλότητας της μήτρας. Δηλαδή το έμβρυο είναι νεκρό, χωρίς να το αποβάλει η μήτρα.

Πότε συμβαίνει η παλίνδρομη κύηση; Συνήθως συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δεν αποκλείεται βέβαια και να συμβεί σε οποιαδήποτε εβδομάδα της κύησης. Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η παλίνδρομος κύηση συμβαίνει στις πρώτες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτή ούτε η ίδια η κύηση.

Ποια είναι τα αίτια της παλίνδρομης κύησης; Τα αίτια που οδηγούν μια κύηση σε παλίνδρομη, είναι τα ίδια με των αποβολών. Κατά κανόνα οι τυχαίες χρωμοσωμικές - γενετικές ανωμαλίες, είναι το αίτιο μιας αποβολής. Όμως η ηλικία της μητέρας, οι παθολογικές καταστάσεις ή οι μικροβιακοί παράγοντες της μητέρας, μπορούν να οδηγήσουν στην αποβολή του εμβρύου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της παλίνδρομης κύησης; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα, που να δηλώνουν στην έγκυο ότι κάτι δεν πάει καλά με την εγκυμοσύνη της, μιας και στον συγκεκριμένο τύπο αποβολής, το νεκρό έμβρυο παραμένει μέσα στη μήτρα, χωρίς να αποβληθεί.

Αυτό που μπορεί να συμβεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι να εξαφανιστούν ξαφνικά τα κλινικά συμπτώματα της κύησης όπως ναυτίες, εμετοί κτλ ή σε έναν τυπικό έλεγχο για την παρακολούθηση της πορείας της εγκυμοσύνης να διαπιστώσει ο ιατρός ότι έχει σταματήσει η ανάπτυξη του εμβρύου.

Από τον δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργόυ Γυναικολόγο, Ειδικευμένο στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός