Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ετοιμάζεσαι για καισαρική; Να τι πρέπει να περιμένεις από την περίοδο της ανάρρωσης!

Με το καλό! 


Μαρία Μυλωνά

Ο τοκετός προκαλεί ένα πλήθος μεταβολών στο σώμα, πολλές από τις οποίες οφείλονται σε μείωση των επιπέδων των ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης), σύντομα μετά τον τοκετό. Οι εν λόγω μεταβολές αποτελούν μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία και είναι προσωρινές.

Ειδικά ο τοκετός με καισαρική τομή, εφόσον αποτελεί ουσιαστικά μια χειρουργική επέμβαση, παρουσιάζει ιδιομορφίες ως προς την ανάρρωση, σε σχέση με τον φυσιολογικό. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη πρόκληση στην γέννα με καισαρική είναι πως χρειάζεστε απόλυτη ξεκούραση την ίδια ακριβώς στιγμή που ένα νεογέννητο απαιτεί όλη σας τη φροντίδα.

Τι πρέπει να περιμένετε κατά την ανάρρωσή σας;

1. Η καισαρική μπορεί να επηρεάσει τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας κατακράτηση αερίων και δυσφορία ή πόνο στους ώμους και το θώρακα για λίγες ημέρες. Αν η κατακράτηση των αερίων σας ενοχλεί ιδιαίτερα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία. Αποφύγετε τα πολύ κρύα ή τα πικάντικα φαγητά και δοκιμάστε τα εξής:

* Κάντε μικρούς κύκλους με τους αγκώνες σας ή κρατήστε την αναπνοή σας για 3 έως 5 δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε αργά.

* Δοκιμάστε να κάνετε αργούς, σύντομους και τακτικούς περιπάτους (μερικά βήματα τη φορά). Στην αρχή θα είναι αρκετά δύσκολο και επώδυνο λόγω των ραμμάτων, όμως μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

* Με τον καιρό αυξήστε την ποσότητα της άσκησης που κάνετε καθημερινά για να βοηθήσετε την καλύτερη επούλωση της περιοχής.

2. Θα νιώθετε τράβηγμα και τσιμπήματα στην περιοχής της τομής, η οποία θα είναι ευαίσθητη αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ θα έχετε ένα μούδιασμα που θα φύγει με τον καιρό. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για να πιέζετε την περιοχή όταν γελάτε, βήχετε ή φταρνίζεστε. Ένα σημαντικό καθήκον του συντρόφου σας ή όποιου σας περιποιείται είναι να τσεκάρει για τυχόν αλλαγές που δεν είναι φυσιολογικές κατά την επούλωση της τομής. Η τομή σταδιακά θα αλλάξει και θα μετατραπεί από κόκκινη ουλή σε μια παλ γραμμή.

3. Έπειτα από την καισαρική θα νιώθετε κούραση και ευαισθησία και θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να αναρρώσετε. Θα πρέπει να αποφύγετε να ανεβαίνετε σκάλες και να σηκώνετε βάρη κατά την περίοδο αυτή.

4. Ο πόνος μετά από μια επέμβαση είναι κάτι αναμενόμενο. Κάθε άνθρωπος βέβαια έχει διαφορετική ανοχή στον πόνο. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι όσο πιο πολύ ξεκουραστείτε τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε εξωτερική βοήθεια, τόσο από το σύντροφό σας όσο και από κάποιο οικείο σας πρόσωπο. Η βοήθεια θα είναι χρήσιμη γιατί θα σας επιτρέπει να ξεκουράζεστε όσο κάποιος ασχολείται με το μωρό. Δεν είναι συνετό ούτε καν να προσπαθήσετε να ασχοληθείτε με δουλειές του σπιτιού.

5. Η μόνη «δουλειά» που πρέπει να κάνετε είναι ο θηλασμός. Πιθανώς θα χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες στάσεις, για να κρατάτε και να ταΐζετε το μωρό σας, έτσι ώστε να ασκείται μικρότερη πίεση στο κοιλιακό τραύμα που επουλώνεται. Η πλέον άνετη στάση είναι πιθανότατα εκείνη στην οποία κάθεστε και το μωρό είναι ξαπλωμένο κοιτώντας σας στα πλάγια. Η στάση αυτή βοηθάει στο να κρατήσετε το βάρος του μωρού μακριά από την κοιλιά σας. Η χρήση ενός μαξιλαριού μπορεί επίσης να διευκολύνει το θηλασμό.

Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό;

-Εάν η τομή πονάει περισσότερο από το κανονικό, παρουσιάζει εκκρίσεις ή είναι δύσοσμη.

-Εάν η κολπική αιμορραγία αυξηθεί, είναι πιο κόκκινη ή είναι δύσοσμη.

-Εάν νιώσετε ότι έχετε πυρετό.

-Εάν αισθάνεστε καθημερινά θλιμμένη και δεν δείχνετε σημάδια ανάρρωσης.

 Από τον Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρα – Χειρ. Γυναικολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου, www.gynaikologos.net

Πηγή: http://www.infokids.gr/

SELECTIONS

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό