8 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη - AllYou.gr

Search

8 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη

Δοκίμασέ τους! 

07 Δεκεμβρίου 2014

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη είναι η στάση του σώματος. Γι΄αυτό:

1. Προκειμένου να διατηρείται σωστή η στάση του σώματος θα πρέπει, όταν κάθονται οι γυναίκες σε ξαπλώστρες και σε άκαμπτες καρέκλες, να τοποθετούν ένα μαξιλάρι στην πλάτη τους.

2. Επίσης πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση των ώμων πίσω, του πηγουνιού προς τα πάνω, του κεφαλιού στο κέντρο και τη χρήση των κοιλιακών μυών για τη διατήρηση επίπεδης πλάτης. Τα ελαφρά λυγισμένα γόνατα και η αποφυγή μη άνετων υποδημάτων, όπως ψηλά τακούνια, είναι επίσης πολύ χρήσιμη.

3. Η χρήση των κοιλιακών μυών είναι σημαντική για την πρόληψη της λανθασμένης στάσης του σώματος. Ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυσή τους είναι η άσκηση. Ο έμπειρος γιατρός ή η μαία είναι σε θέση να προτείνει ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις εγκύους. Το περπάτημα για 20-30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ.

4. Η αυξανόμενη ανάγκη για ανάπαυση όσο η εγκυμοσύνη προχωρά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.

5. Κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατά την πλάγια θέση είναι καλό να τοποθετείται ένα μαξιλάρι μεταξύ των γονάτων. Ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τη σπονδυλική στήλη.

6. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τις εγκύους κατά την ανύψωση αντικειμένων. Σωστή τεχνική ανύψωσης πρέπει να ακολουθείται ανεξάρτητα από το πόσο βαρύ είναι ένα αντικείμενο: Τα πόδια θα πρέπει να είναι λυγισμένα στα γόνατα και η σπονδυλική στήλη να διατηρείται σε ευθεία ανά πάσα στιγμή.

7. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και κατά την εκτέλεση των οικιακών εργασιών. Προκειμένου να κρεμάσετε τα ρούχα είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε το καλάθι με τα ρούχα πρώτα σε ένα τραπέζι ώστε να μη χρειάζεται να λυγίζετε συνέχεια τη μέση.

8. Τέλος, όταν η έγκυος γυναίκα μεταφέρει σακούλες από ψώνια θα πρέπει να θυμάται να κατανέμει ισόποσα το βάρος και από τις δύο πλευρές.

Από τον Άρη Χ. Τσιγκρή, μαιευτήρα-χειρουργό, γυναικολόγο

Πηγή: http://familylife.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!