Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Το μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη κρύβει κινδύνους (;)

Καλού κακού, διάβασε αυτό. 


Μαρία Μυλωνά

Μια αμφιλεγόμενη μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των μαμάδων που χρησιμοποιούν make-up κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χαμηλότερου IQ στα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα δύο φθαλικών χημικών ενώσεων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των επτά ετών, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
 
Οι φθαλικές ενώσεις ή φθαλικοί εστέρες είναι τεχνητές χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τις φυσικές ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Βρίσκονται παντού – από την κουρτίνα του μπάνιου μέχρι το ταμπλό του αυτοκινήτου. Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής ή ακόμα και μέσω του φαγητού μας!
 
Ερευνητές στη Νέα Υόρκη εξέτασαν τέσσερις φθαλικές ενώσεις και χαρακτήρισαν ως επικίνδυνο το συνδυασμό δύο εξ αυτών, γνωστών ως DnBP και DiBP. Και οι δύο βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα κραγιόν, τα βερνίκια νυχιών, ορισμένες λακ και σαπούνια.
 
«Οι διαφορές στο IQ είναι ανησυχητικές. Ακόμη και μια πτώση έξι ή επτά μονάδων στο IQ μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή επίδοση και επαγγελματική εξέλιξη του παιδιού», αναφέρει ο καθηγητής Robin Whyatt, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia, ο οποίος έλαβε μέρος στη μελέτη.
 
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις σε 328 γυναίκες και τα παιδιά τους. Τα παιδιά των μαμάδων που η έκθεσή τους σε DnBP και DiBP ήταν περίπου 25%, είχαν δείκτη νοημοσύνης 6,6 και 7,6 μονάδες χαμηλότερο, αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνα που οι μητέρες τους είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.
 
Σε προηγούμενη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν την αρνητική σχέση μεταξύ της έκθεσης του εμβρύου σε DnBP και DiBP μέσα στη μήτρα και τη διανοητική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού σε ηλικία τριών ετών. Νωρίτερα φέτος, η ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι τα έμβρυα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων παρουσιάζουν έως και 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
 
Οι ειδικοί καλούν τις μέλλουσες μαμάδες να ελέγχουν πριν αγοράσουν το make-up τους για την ύπαρξη φθαλικών ενώσεων, να μην ζεσταίνουν το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε πλαστικά δοχεία και να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.
 

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga