Το μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη κρύβει κινδύνους (;) - AllYou.gr

Search

Το μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη κρύβει κινδύνους (;)

Καλού κακού, διάβασε αυτό. 

29 Δεκεμβρίου 2014
Μια αμφιλεγόμενη μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των μαμάδων που χρησιμοποιούν make-up κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χαμηλότερου IQ στα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα δύο φθαλικών χημικών ενώσεων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των επτά ετών, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
 
Οι φθαλικές ενώσεις ή φθαλικοί εστέρες είναι τεχνητές χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τις φυσικές ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Βρίσκονται παντού – από την κουρτίνα του μπάνιου μέχρι το ταμπλό του αυτοκινήτου. Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής ή ακόμα και μέσω του φαγητού μας!
 
Ερευνητές στη Νέα Υόρκη εξέτασαν τέσσερις φθαλικές ενώσεις και χαρακτήρισαν ως επικίνδυνο το συνδυασμό δύο εξ αυτών, γνωστών ως DnBP και DiBP. Και οι δύο βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα κραγιόν, τα βερνίκια νυχιών, ορισμένες λακ και σαπούνια.
 
«Οι διαφορές στο IQ είναι ανησυχητικές. Ακόμη και μια πτώση έξι ή επτά μονάδων στο IQ μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή επίδοση και επαγγελματική εξέλιξη του παιδιού», αναφέρει ο καθηγητής Robin Whyatt, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia, ο οποίος έλαβε μέρος στη μελέτη.
 
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις σε 328 γυναίκες και τα παιδιά τους. Τα παιδιά των μαμάδων που η έκθεσή τους σε DnBP και DiBP ήταν περίπου 25%, είχαν δείκτη νοημοσύνης 6,6 και 7,6 μονάδες χαμηλότερο, αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνα που οι μητέρες τους είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.
 
Σε προηγούμενη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν την αρνητική σχέση μεταξύ της έκθεσης του εμβρύου σε DnBP και DiBP μέσα στη μήτρα και τη διανοητική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού σε ηλικία τριών ετών. Νωρίτερα φέτος, η ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι τα έμβρυα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων παρουσιάζουν έως και 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
 
Οι ειδικοί καλούν τις μέλλουσες μαμάδες να ελέγχουν πριν αγοράσουν το make-up τους για την ύπαρξη φθαλικών ενώσεων, να μην ζεσταίνουν το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε πλαστικά δοχεία και να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.
 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μύθοι και αλήθειες για τα κιλά στην εγκυμοσύνη

Ποια είναι η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους και τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν το νούμερο στη ζυγαριά, ανεβαίνει εντυπωσιακά.
FASHION NEWS

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φετινό show της Victoria’s Secret

Οι πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου έφτασαν μέχρι το Παρίσι, για να περπατήσουν στο μοναδικό αυτό show!
BEAUTY TIPS

3 λάθη που κάνεις στα σγουρά μαλλιά σου όταν τα ισιώνεις

Έτσι θα κάνεις το ίσιωμα παιχνιδάκι.
ΕΓΩ

Το τρικ που θα σε απαλλάξει από τις ενοχές σου

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορείς να διώξεις τις Ερινύες σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.
ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνεις για να προλάβεις την υποθερμία

Μύθοι και αλήθειες για το κρύο! Ενημερώσου και απόφευγε την υποθερμία.
ΑΣΚΗΣΗ

Το τρικ που θα σε βοηθήσει να βρεις τη φόρμα σου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιο αντικείμενο σού δίνει το ιδανικό κίνητρο για να βάλεις τα αθλητικά σου και να μείνεις πιστή στο πρόγραμμα άσκησής σου.