Το μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη κρύβει κινδύνους (;) - AllYou.gr

Search

Το μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη κρύβει κινδύνους (;)

Καλού κακού, διάβασε αυτό. 

29 Δεκεμβρίου 2014
Μια αμφιλεγόμενη μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των μαμάδων που χρησιμοποιούν make-up κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χαμηλότερου IQ στα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα δύο φθαλικών χημικών ενώσεων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των επτά ετών, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
 
Οι φθαλικές ενώσεις ή φθαλικοί εστέρες είναι τεχνητές χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τις φυσικές ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Βρίσκονται παντού – από την κουρτίνα του μπάνιου μέχρι το ταμπλό του αυτοκινήτου. Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής ή ακόμα και μέσω του φαγητού μας!
 
Ερευνητές στη Νέα Υόρκη εξέτασαν τέσσερις φθαλικές ενώσεις και χαρακτήρισαν ως επικίνδυνο το συνδυασμό δύο εξ αυτών, γνωστών ως DnBP και DiBP. Και οι δύο βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα κραγιόν, τα βερνίκια νυχιών, ορισμένες λακ και σαπούνια.
 
«Οι διαφορές στο IQ είναι ανησυχητικές. Ακόμη και μια πτώση έξι ή επτά μονάδων στο IQ μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή επίδοση και επαγγελματική εξέλιξη του παιδιού», αναφέρει ο καθηγητής Robin Whyatt, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia, ο οποίος έλαβε μέρος στη μελέτη.
 
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις σε 328 γυναίκες και τα παιδιά τους. Τα παιδιά των μαμάδων που η έκθεσή τους σε DnBP και DiBP ήταν περίπου 25%, είχαν δείκτη νοημοσύνης 6,6 και 7,6 μονάδες χαμηλότερο, αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνα που οι μητέρες τους είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.
 
Σε προηγούμενη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν την αρνητική σχέση μεταξύ της έκθεσης του εμβρύου σε DnBP και DiBP μέσα στη μήτρα και τη διανοητική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού σε ηλικία τριών ετών. Νωρίτερα φέτος, η ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι τα έμβρυα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων παρουσιάζουν έως και 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
 
Οι ειδικοί καλούν τις μέλλουσες μαμάδες να ελέγχουν πριν αγοράσουν το make-up τους για την ύπαρξη φθαλικών ενώσεων, να μην ζεσταίνουν το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε πλαστικά δοχεία και να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.
 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Πώς να φτιάξεις το δικό σου serum από βιταμίνη C

Ετοίμασε με τα χεράκια σου, το προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι σου.
ΠΑΙΔΙ

Ο μπόμπιρας με σύνδρομο Down που ευαισθητοποιεί με τις υπέροχες πόζες του

Μια μαμά πήρε το "όχι" ως πρόκληση και έβαλε στόχο να αφυπνίσει σχετικά με τον αποκλεισμό των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις διαφημίσεις.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά πρέπει να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Ώρα να σου λυθεί η απορία και να ξέρεις αν πρέπει υπάρχουν λόγοι να αφήσεις κάτω το ποτήρι.
FASHION TRENDS

5 τρόποι να συμπεριλάβεις το κέντημα στις εμφανίσεις σου

Τα κεντήματα δεν είναι μόνο για τις γιαγιάδες και να οι αποδείξεις!
BEAUTY TIPS

3 πολύτιμα hacks μακιγιάζ που είδαμε στο Pinterest

Η κοινωνική πλατφόρμα που λατρεύουμε, μας δείχνει πώς να κάνουμε το μακιγιάζ μας πιο γρήγορο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες μέρες του κύκλου σου σε βοηθούν να πεις αντίο στη single ζωή

Οι μέρες που είναι ευνοϊκές και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να μείνεις μακρυά από το αγόρι που σου αρέσει.