6 πράγματα που πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια του τοκετού - AllYou.gr

Search

6 πράγματα που πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια του τοκετού

Μειώνουν τον πόνο. 

19 Ιανουαρίου 2015

Η μεγάλη στιγμή έφτασε... Γεννάτε! Ο φόβος, η ανησυχία όσο η ώρα του τοκετού πλησιάζει είναι κάνουν την εμφάνιση τους. Τι θα πρέπει να κάνετε για να κυλήσουν όλα ομαλά;

1. Χαλάρωση: Το πιο σημαντικό πράγματα κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι να μπορεί η γυναίκα να χαλαρώσει, σωματικά αλλά και εγκεφαλικά. Να μην φοβάται και να μην πιέζεται. Όσο πιο ήρεμη είναι τόσο λιγότερο θα πονάει. Βασικό να προσπαθήσει να αδειάσει το μυαλό της από κάθε αρνητική σκέψη και να φανταστεί την ώρα που το μωρό της θα έρχεται στον κόσμο, ζώντας μια μοναδική εμπειρία. Πρέπει πάντα να έχει στο νου της ότι το υπερβολικό άγχος μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη του τοκετού, λόγω της αδρεναλίνης, ορμόνη που εκκρίνει ο οργανισμός όταν η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση στρες!

2. Αναπνοή: Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του τοκετού! Οι αναπνοές βοηθάνε τη μέλλουσα μητέρα να συγκεντρωθεί, να χαλαρώσει και να βοηθήσει το παιδί της να έρθει. Η αναπνοή πρέπει να είναι βαθιά και ρυθμική, να μην της προκαλεί άγχος ή δυσφορία. Το κατέβασμα του αέρα χαμηλά στην κοιλιά θα την ανακουφίσει και θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις συστολές του τοκετού. Αντιθέτως η ρηχή και απότομη αναπνοή, μπορεί να τη ζαλίσει και να μειώσει και το οξυγόνο πρόσληψης του εμβρύου. Γι αυτό οι αναπνοές είναι σημαντικό γίνονται σ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να είναι έτοιμη η γυναίκα την ώρα εκείνη να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του τοκετού.

3. Μετακίνηση: Το περπάτημα, οι περιστροφές της λεκάνης, οι εναλλαγές των θέσεων, η χρήση της μπάλας αλλά και το stretching μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του πόνου της μέσης, των συστολών αλλά και να επιταχύνουν έναν αργό τοκετό.

4. Η χρήση του νερού: Το ζεστό νερό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο του τοκετού. Όπως αναφέρεται πολύ συχνά το νερό λειτουργεί ως επισκληρίδιος. Η γυναίκα μπορεί να κινηθεί άνετα σε αυτό, παίρνοντας θέσεις που θα την ανακουφίσουν, η κοιλιά της θα χαλαρώσει και θα δώσει περισσότερο χώρο στο έμβρυο να κινηθεί πιο αποτελεσματικά.

5. Μασάζ: Το μασάζ ειδικά σε συγκεκριμένα σημεία την ώρα του τοκετού μπορεί να γίνει πολύ ανακουφιστικό, αφού εκκρίνονται οι ενδορφίνες που μειώνουν τον πόνο και δίνουν στην γυναίκα το αίσθημα της χαλάρωσης και της ανακούφισης.

6. Σύντροφος: Ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός στον τοκετό! Η συναισθηματική υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει στη σύντροφό του την ώρα εκείνη, έστω με μια ματιά ή ένα χάδι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας και στην εξέλιξη του τοκετού. Ο σύντροφος μπορεί να βοηθήσει μέσω του μασάζ, των ρυθμικών αναπνοών αλλά και τον θέσεων που μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα να πάρει την ώρα των συστολών.

Από την Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, www.aquabirth.gr

Πηγή: http://familylife.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Να τι θα φορέσεις στην επόμενη βραδινή σου έξοδο

Ακόμη και αν ο καιρός γράφει… μείον, εσύ θα είσαι in style!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες;

Ώρα να μάθεις αν όντως υπάρχουν τρόφιμα που αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά ο οργανισμός για την πέψη τους.
FASHION TRENDS

Αυτή η τάση είναι η πιο chic εναλλακτική του νυφικού φορέματος

Γιατί μια λευκή ολόσωμη φόρμα πρέπει να είναι το ρούχο που θα φορέσεις την ημέρα του γάμου σου!
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Καλησπέρα από το Χαλέπι. Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο"

Η Bana Alabed είναι 7 χρονών και μαζί με τη μητέρα της, διατηρεί έναν από τους πιο καθηλωτικούς λογαριασμούς στο Twitter.
DO IT YOURSELF

To πιο εύκολο και κομψό μανικιούρ για να δοκιμάσεις τώρα

Πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού στην μανικιουρίστα σου δοκίμασε αυτό!
ΑΣΚΗΣΗ

«Αν και δεν έχω παχύνει, τα ρούχα μου με στενεύουν. Τι συμβαίνει;»

Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και –ευτυχώς- υπάρχει λύση υποστηρίζουν οι ειδικοί.