Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γέννησες πρόωρα; Αυτό πρέπει να κάνεις για το μωρό σου!

Μίλα του! 


Μαρία Μυλωνά

Ο ήχος της φωνής της μητέρας μπορεί να βοηθήσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πρόωρα βρέφη τα οποία, όσο βρίσκονταν στην μονάδα νεογνών, στις θερμοκοιτίδες, άκουγαν ηχογραφημένη τη φωνή της μητέρας τους. Αυτά τα μωρά ανέπτυξαν περισσότερο τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου τους.

Οι ηχογραφήσεις μάλιστα παραποιήθηκαν για να προσομοιάζουν με τον ήχο της φωνής της μητέρας, που ακούει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, συχνά, υποφέρουν από προβλήματα ακοής και ομιλίας. Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν κατά πόσο συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση, η περίοδος που περνούν στη θερμοκοιτίδα αντί στην κοιλιά της μητέρας τους.

Είναι γνωστό, ότι τα έμβρυα αρχίζουν να ακούν κατά την 25 εβδομάδα της κύησης και οι πρώτοι ήχοι στους οποίους εκτίθενται, είναι η φωνή της μητέρας τους και οι ήχοι της καρδιάς της.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα έμβρυα ανταποκρίνονται στον ήχο της φωνής της μητέρας τους. Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι κατά τη γέννηση, τα τελειόμηνα μωρά δείχνουν έντονη προτίμηση για τη γλώσσα που άκουγαν στη μήτρα και τη φωνή της μητέρας τους σε σχέση με τη φωνή άλλων γυναικών.

Τα ευρήματα της μελέτης

Για τη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές επέλεξαν μια ομάδα πρόωρων νεογνών τα οποία ήταν 25 έως 32 εβδομάδων. Συγκεκριμένα, 19 νεογνά αφέθηκαν να ακούν τους συνήθεις ήχους του νοσοκομείου ενώ 21 από αυτά άκουγαν τους ηχογραφημένους ήχους από τη φωνή της μητέρας τους και τους χτύπους της καρδιάς της, για τρεις ώρες την ημέρα.

Μετά από ένα μήνα και με τη βοήθεια υπερήχων για τη μέτρηση τμημάτων του εγκεφάλου των νεογνών, διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη που άκουγαν τις ηχογραφήσεις ανέπτυξαν περισσότερο τα κέντρα ακοής – στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι τρανταχτή απόδειξη ότι οι εγκέφαλοι των μωρών αυτών αναπτύσσονται καλύτερα, ούτε σημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προληφθούν οι αναπτυξιακές διαταραχές. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μητέρες των πρόωρων μωρών πρέπει να τους μιλούν συνέχεια κατά τις επισκέψεις τους στο νοσοκομείο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, στα Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών. 

Από τον Παναγιώτη Ψαθά, μαιευτήρα-γυναικολόγο (http://www.ppsathas.com/)

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός