Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι 4 αλλαγές που θα "αφήσει" στο σώμα σου η εγκυμοσύνη

Και πώς θα τις αναστρέψεις. 


Μαρία Μυλωνά

Οι 9 μήνες πέρασαν και εκτός από το παιδί που φέρατε στον κόσμο, έμειναν και "σημάδια" στο σώμα σας.

Τι συμβαίνει όμως μετά την εγκυμοσύνη και κατά πόσο είναι εύκολο να επιστρέψετε στο... προηγούμενο σώμα σας;

Οι ραγάδες: Μπορεί να χάσατε ένα μεγάλο μέρος της κοιλιάς σας μετά τον τοκετό, αλλά οι ραγάδες ενδεχομένως να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, και δυστυχώς όχι μόνο στην κοιλιά. Σε περίπτωση που οι ραγάδες είναι λευκές, τότε η αντιμετώπισή τους με κρέμες ή αλοιφές δεν θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Με το laser όμως μπορείτε να δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

Για να το εξηγήσουμε λίγο περισσότερο, οι ραγάδες είναι μία βλάβη που εντοπίζεται στο δίκτυο των κολλαγόνων ινών. Στόχος λοιπόν της παρέμβασης με laser, είναι να αυξήσουμε την πυκνότητα των ινών του κολλαγόνου στα σημεία που εμφανίστηκαν οι ραγάδες και να τις "γεμίσουμε" από τις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος. Έτσι, ακόμα και οι λευκές ραγάδες βελτιώνονται αισθητά.

Τα κιλά: Χρειάζεται να οπλιστείτε με υπομονή για να αντιμετωπίσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης (όσο δύσκολο και αν είναι αυτό). Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάθετε εμμονή με την απώλεια κιλών και να δοκιμάσετε επικίνδυνες δίαιτες και χάπια, που σίγουρα θα βλάψουν εσάς και το μωρό σας αν το θηλάζετε. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι μετά τη γέννα η γυναίκα χάνει περίπου 5 κιλά με το που γεννηθεί το παιδί, από εκεί και πέρα όμως τα υπόλοιπα κιλά θα χαθούν σταδιακά. Ο θηλασμός άλλωστε, είναι πολύ ωφέλιμος για το παιδί σας αλλά και για εσάς, αφού κάθε φορά χάνετε 200-500 θερμίδες. Η γυμναστική και η σωστή διατροφή είναι η μόνη πραγματικά επιτυχημένη συνταγή, για την ασφαλή απώλεια βάρους.

Το δέρμα: Στις ορμόνες οφείλονται πολλές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα και τη συμπεριφορά της μητέρας. Το δέρμα σας λοιπόν, μπορεί να γίνει πολύ ξηρό ή πολύ λιπαρό μετά τον τοκετό καθώς και να εμφανιστούν κηλίδες. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε αντίστοιχα προϊόντα με τον νέο τύπο δέρματος σας και παρακολουθήστε την πορεία των κηλίδων. Αν το πρόβλημα παραμένει θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Η γεννητική περιοχή: Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το εύρος του κόλπου τους, μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό. Ένας διευρυμένος κόλπος μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα στη γυναίκα, καθώς και πρόβλημα στην ικανοποίηση που νιώθει από την επαφή με τον σύντροφό της. Η λύση ονομάζεται αιδοιοπλαστική, μία επέμβαση με την οποία μπορούμε να αποκαταστήσουμε το εύρος του κόλπου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δυσμορφία μπορεί να υπάρχει στην περιοχή (όπως μικρά, μεγάλα ή χαλαρά χείλη του αιδοίου). Οι γυναίκες που κατέφυγαν στη λύση της αιδοιοπλαστικής, ιδίως μετά τον τελευταίο τοκετό τους, απέκτησαν άμεσα τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους, γεγονός πολύ σημαντικό για κάθε νέα μητέρα.

Η γνώμη του ειδικού: Το στήθος, το δέρμα, η ψυχολογία, οι ορμόνες και όλο το σώμα της γυναίκας αλλάζουν πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τον τοκετό. Η συνεχής επαφή με τον ιατρό και η υπομονή είναι 2 σημαντικά όπλα, για να καταπολεμήσει η γυναίκα το άγχος που της δημιουργεί η εικόνα της στον καθρέπτη, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του πρώτου διαστήματος με το μωρό της. Όσο και αν θέλετε να χάσετε "μαγικά" τα κιλά της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα τα χάσετε σταδιακά. Άλλωστε, θα έχετε τόσο χρόνο για να γνωριστείτε με το παιδί σας, που τα κιλά θα πρέπει να είναι το λιγότερο που θα σας απασχολήσει.

Από τον δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικευμένο στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!