Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

9 τροφές που ΠΡΕΠΕΙ να καταναλώνουν οι νέες μητέρες

Αυτά χρειάζεσαι. 


Μαρία Μυλωνά

Κατά τον θηλασμό «τρέφουμε το μωρό, τρέφοντας τη μητέρα». Μία επαρκής και ισορροπημένη δίαιτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητη για την υγεία και αντοχή, τόσο της θηλάζουσας μητέρας, όσο και του εμβρύου. Η νέα μητέρα είναι σημαντικό να καταναλώνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (ψαρικά, πουλερικά, κόκκινο κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά, όσπρια και λαχανικά, φρούτα, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, πολύσπορο ψωμί, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ρύζι αναποφλοίωτο).

1. Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) είναι πολύ σημαντικά για την διατροφή της θηλάζουσας. Οι τροφές αυτές εκτός του ότι περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Β, βιταμίνη D, είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά είναι αναγκαία για να αναπληρώνει η μητέρα το ασβέστιο που χρειάζεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Συνιστώνται τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.

2. Σολομός

Ο σολομός θεωρείται ιδανική τροφή για τη νέα μητέρα, διότι είναι τροφή που συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας με απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα ωμέγα-3 (όπως το DHA δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Το DHA βοηθάει πολύ στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού. Το μητρικό γάλα περιέχει είδη DHA, αλλά αν η μητέρα περιλάβει στην διατροφή της αυτό το πολύτιμο λιπαρό οξύ, τότε το γάλα που θα παράγει θα έχει ακόμη περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το DHA βοηθάει στην καλή διάθεση της μητέρας. Συνιστώνται, όμως, 2 μερίδες/ βδομάδα, και αυτό διότι τα ψάρια περιέχουν και υδράργυρο (στοιχείο που βλάπτει τα νεογνά). Ο σολομός θεωρείται ψάρι με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, αλλά κάποια ψάρια, όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί, ο κολιός, περιέχουν αρκετό υδράργυρο. 

3. Άπαχα κρέατα

Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας θεωρείται η καλύτερη πηγή για πρόσληψη σιδήρου. Η τυχόν έλλειψη σιδήρου στην θηλάζουσα μητέρα μπορεί να την κάνει να νιώσει πολύ εξαντλημένη. Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι τροφή πλούσια και σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και σε βιταμίνη Β12, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα στον θηλασμό. 

4. Αυγό

Τα αυγά είναι μια πλούσια τροφή σε θρεπτικά συστατικά και είναι μια επιθυμητή τροφή για την θηλάζουσα μητέρα. Το αυγό μπορεί να ενταχθεί με πολλούς τρόπους στη διατροφή της μητέρας (στο πρωινό, στα ενδιάμεσα, με το μεσημεριανό ή στο βραδινό με μια σαλάτα).

5. Φρούτα εποχής

Τα φρούτα εποχής, είναι τα πιο κατάλληλα φρούτα για την θηλάζουσα μητέρα, διότι περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μύρτυλλα κ.ά.) περιέχουν, επίσης, αντιοξειδωτικές ουσίες. Συστήνεται η κατανάλωση περισσότερων από 2 μερίδων φρούτων/ ημέρα. 

6. Βιταμίνη C

Ιδιαίτερα το πορτοκάλι και τα εσπεριδοειδή είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και απαραίτητα στην μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι ανάγκες της θηλάζουσας σε βιταμίνη C αυξάνονται συγκριτικά με την εγκυμοσύνη. 

7. Όσπρια & λαχανικά

Τα όσπρια και τα λαχανικά, ιδίως τα όσπρια σκούρου χρώματος (μαύρα φασόλια, φακές, ροβίτσα), περιέχουν κυρίως σίδηρο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Τα όσπρια σε συνδυασμό με π.χ. ρύζι μπορεί να προσφέρει και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, συνδυασμός απαραίτητος κυρίως στις θηλάζουσες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. 

8. Πράσινα λαχανικά 

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σέσκουλα, το μπρόκολο είναι σαλατικά που περιέχουν βιταμίνη Α, ασβέστιο, βιταμίνη C και σίδηρο. Τα πράσινα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (ουσίες πολύ ευεργετικές και για την υγεία της καρδιάς). 

9. Πηγές ενέργειας

Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι μία από τις καλύτερες πηγές ενέργειας για την θηλάζουσα μητέρα. Εκτός από την ενέργεια που δίνουν στον οργανισμό, οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (που βρίσκονται στα δημητριακά, ολικής αλέσεως, στο ολικής αλέσεως ψωμί- παξιμάδια και φρυγανιές, το πλιγούρι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κ.ά.) προσφέρουν στον οργανισμό φυτικές ίνες (ιδανικές για την καλή λειτουργία του εντέρου), πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. 

Προσοχή στην ενυδάτωση: Οι μητέρες που θηλάζουν συχνά κινδυνεύουν από αφυδάτωση. Για την επαρκή παραγωγή μητρικού γάλακτος, οι μητέρες πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένες. Το γάλα και ο χυμός αναπληρώνουν μέρος των αναγκών σε υγρά της θηλάζουσας μητέρας. Να καταναλώνονται τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (καφές, τσάι), έπειτα από καθοδήγηση από αρμόδιο υγείας (γυναικολόγο, διαιτολόγο). Δεν χρειάζεται υπερκατανάλωση στα υγρά, ένας καλός οδηγός είναι 8 ποτήρια την ημέρα. 

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/

 

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.