Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αυτό είναι το μυστικό για έξυπνα μωρά!

Είναι στο χέρι σου.


Μαρία Μυλωνά

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, δείχνει πως η παρατεταμένη διάρκεια του μητρικού θηλασμού, συνδέεται με αυξημένη νοημοσύνη, υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και απόκτηση μεγαλύτερου εισοδήματος, κατά την ενήλικη ζωή.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Global Health, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από περίπου 3.500 βρέφη. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα και παράλληλα μέτρησαν το δείκτη νοημοσύνης των συμμετεχόντων μετά από μέσο διάστημα 30 ετών. Το δείγμα της μελέτης χωρίστηκε σε 5 ομάδες, ανάλογα με τη συνολική διάρκεια του θηλασμού. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψιν 10 παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης, όπως το οικογενειακό εισόδημα κατά την περίοδο γέννησης του βρέφους, την ηλικία της μητέρας και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φάνηκε ότι ο θηλασμός οδήγησε σε αύξηση του επιπέδου νοημοσύνης, υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και υψηλότερο εισόδημα κατά την ενήλικη ζωή, ενώ το όφελος βρέθηκε να είναι μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερη ήταν και η διάρκεια του θηλασμού, με ανώτερο όριο τους 12 μήνες. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα βρέφη που θήλασαν για λιγότερο από 1 μήνα, εκείνα που θήλασαν για 12 μήνες βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης κατά 4 μονάδες, 0.9 περισσότερα έτη εκπαίδευσης και υψηλότερο εισόδημα κατά 104 δολάρια, κοντά στην ηλικία των 30 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρούσα μελέτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ότι η παρατεταμένη διάρκεια θηλασμού, όχι μόνο οδηγεί σε υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην ηλικία των 30 ετών, αλλά παράλληλα επιδρά θετικά σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο βελτιώνοντας το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα.

Τέλος, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας σχολιάζει πως η θετική επίδραση του μητρικού θηλασμού στη νοημοσύνη οφείλεται πιθανότατα στην παρουσία λιπαρών οξέων μακράς αλύσου στο μητρικό γάλα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.  

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.