Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μάνα ΔΕΝ είναι μόνο μία! 

4 τρόποι για να γίνεις μητέρα, χωρίς να γεννήσεις.


Μαρία Μυλωνά

Ημέρα της Μητέρας η 10η Μαΐου, και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή αρκετά αργά για να θυμηθούμε τη χαρά της μητρότητας, ή να τη γνωρίσουμε για πρώτη φορά. Κι όχι τόσο για να καλύψουμε τυχόν απωθημένα μας, όσο αναγνωρίζοντας το δικαίωμα κάθε παιδιού στον πλανήτη να αποκτήσει μια οικογένεια.

Γνώρισε τους 4 τρόπους να γίνεις μητέρα, χωρίς να γεννήσεις. Γιατί, δεν είναι θέμα γονιδίων, αλλά ζήτημα αγάπης.

Θετή μητέρα: Η υιοθεσία είναι μια νομική πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια ενός φυσικού παιδιού. Οι υποψήφιοι γονείς απευθύνονται στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και υποβάλλουν Αίτηση Υιοθεσίας. Παράλληλα, γίνεται έρευνα από τον κοινωνικό φορέα για να διαπιστωθεί ότι η επικείμενη υιοθεσία είναι προς το συμφέρον του. Αν ναι, θα γραφτεί στην οικογενειακή μερίδα των νέων γονέων στο Δήμο. Ο νόμος 2447/96 δίνει τη δυνατότητα στην ανύπαντρη ή διαζευγμένη γυναίκα να υιοθετήσει, αρκεί η διαφορά ηλικίας μεταξύ γονέα-παιδιού να είναι μεγαλύτερη από 18 και μικρότερη από 45 έτη. 

Πού να απευθυνθείς: Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»: τηλ.: 210-2619700, 210-2621911-5.

Ανάδοχη μητέρα: Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν. Σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία, βρέφη και παιδιά μέχρι 16 ετών που από χρόνιες ή έκτακτες ανάγκες (όπως ασθένεια, ατύχημα, φυλάκιση ή ακαταλληλότητα γονέων κ.λπ.) στερούνται οικογενειακής φροντίδας, τοποθετούνται σε οικογένειες που προσφέρονται και επιλέγονται από τους κοινωνικούς φορείς. Βασική διαφορά από την υιοθεσία: το ανάδοχο παιδί κρατά το ονοματεπώνυμό του και εξακολουθεί να είναι νόμιμο τέκνο του ζευγαριού που το έφερε στη ζωή. Υπάρχουν, ωστόσο, τέσσερα είδη αναδοχής: 1) Η συγγενική: αφορά οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση. 2) Η μεσοπρόθεσμη: διαρκεί 2 χρόνια και αφορά οικογένειες σε κρίση. 3) Η μακροπρόθεσμη αφορά παιδιά που δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην οικογένειά τους και, 4) Η αναδοχή φιλοξενίας: αφορά κάποιο παιδί από εμπόλεμη ζώνη που φιλοξενείται τα σαββατοκύριακα, τις γιορτές ή τα καλοκαίρια. 

Πού να απευθυνθείς: Ελληνικός Σύλλογος Ανάδοχων Οικογενειών: τηλ.: 210-8218180, 210-8218701 – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: τηλ.: 210-3621681 – Διεύθυνση Παιδικής Πρόνοιας ΠΙΚΠΑ: τηλ.: 210-6430289. 

Μητέρα SOS: Κάθε Μητέρα SOS αναλαμβάνει την ανατροφή 5-6 παιδιών, τα οποία φοιτούν σε σχολεία της περιοχής, ενώ μένει μαζί τους σ’ ένα από τα σύγχρονα σπίτια του Χωριού. Η απασχόλησή σας ως Μητέρα SOS, θα σας εξασφαλίσει δημιουργική ζωή, μόνιμη επαγγελματική εξασφάλιση με μισθό, εβδομαδιαίες άδειες και διακοπές το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση να είστε ανεξάρτητη από οικογενειακές υποχρεώσεις, να έχετε γραμματικές γνώσεις επιπέδου Γυμνασίου, καλή σωματική και ψυχική υγεία και να είστε 30-45 ετών.

Πού να απευθυνθείς: Παιδικά Χωριά SOS: τηλ.: 210-3313661-3, web site: www.sos-villages.gr.

Μητέρα-Νονά: Από τα σημαντικότερα προγράμματα της Unicef είναι ο «Νονός»: καταθέτοντας 20 € κάθε μήνα, αναλαμβάνετε υπό την προστασία σας ένα παιδί από τον αναπτυσσόμενο κόσμο ή τις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη που χρειάζεται την υποστήριξή σας. Αντίστοιχο είναι και το πρόγραμμα αναδοχής του διεθνούς αναπτυξιακού οργανισμού ActionAid. Καταβάλλοντας 22 € το μήνα, λαμβάνετε έναν φάκελο με τη φωτογραφία του παιδιού, τα στοιχεία του και πληροφορίες. Θα σας στέλνονται, μεταξύ άλλων, τρεις εκθέσεις από τον υπεύθυνο τού εκεί προγράμματος και δύο μηνύματα το χρόνο από το ίδιο το παιδί.

Πού να απευθυνθείς: ActionAid International Ελλάς: Φαλήρου 52, Κουκάκι, τηλ.: 210-9212321, web site: www.actionaid.gr και Unicef, www.unicef.gr, τηλ.: 210-7255555.

 

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.