Έχεις κενά μνήμης; Για όλα φταίει η εγκυμοσύνη! - AllYou.gr

Search

Έχεις κενά μνήμης; Για όλα φταίει η εγκυμοσύνη!

Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη. 

15 Ιουνίου 2015

Οι άγρυπνες νύχτες και το ατελείωτο πλύσιμο των ρούχων δεν είναι οι μόνες αλλαγές που επιφέρει η μητρότητα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί επίσης να αλλάξει μόνιμα τον εγκέφαλο της γυναίκας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο εγκέφαλος των μαμάδων θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά σε μια συγκεκριμένη ορμόνη σε σχέση με τον εγκέφαλο των γυναικών που δεν έχουν παιδιά. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι έχουν επίσης ανακαλύψει τον λόγο που οι γυναίκες αισθάνονται πιο αφηρημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι γεγονότα που μεταβάλλουν τη ζωή μιας γυναίκας και οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στην ψυχολογία της», αναφέρει η Καναδή ερευνήτρια Liisa Galea από το University of British Columbia που εξέτασε την επίδραση των οιστρογόνων σε εργαστηριακές δοκιμές και ανακάλυψε ότι ο αντίκτυπος ενός τύπου που ονομάζεται οιστρόνη διέφερε ανάλογα με το αναπαραγωγικό ιστορικό.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι οι μητέρες θα μπορούσαν να αντιδράσουν διαφορετικά σε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT), και συμβουλεύουν τους γιατρούς να τα λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Η Dr. Galea πραγματοποίησε δοκιμές σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι η οιστρόνη μειώνει την ικανότητα μάθησης αυτών που είχαν γεννήσει, σε αντίθεση με τα οιστρογόνα εκείνων που δεν είχαν βιώσει ποτέ την εμπειρία της εγκυμοσύνης. Παρά το γεγονός ότι τα πειράματα έγιναν σε ζώα, η ειδικός ανέφερε στο ετήσιο συνέδριο της Καναδικής Ένωσης Νευροεπιστήμης ότι τα ευρήματα μπορούν να έχουν κάποια σχέση με τον άνθρωπο.

Η Dr. Galea έχει αναπτύξει επίσης, μια θεωρία σχετικά με τον λόγο που πολλές μέλλουσες μαμάδες νομίζουν ότι είναι πιο αφηρημένες κατά τη διάρκεια της κύησης. Έως και το 80% των εγκύων αναφέρουν ότι υποφέρουν από κενά μνήμης και η ίδια υποστηρίζει ότι η αιτία έγκειται στο συνδυασμό της ραγδαίας αύξησης των ορμονών και της συρρίκνωσης της φαιάς ουσίας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ στις οποίες συμμετείχαν έγκυες και άτεκνες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε νοητικά τεστ, αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στη μνήμη, τη σκέψη, το εύρος προσοχής και τις οργανωτικές δεξιότητες.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Πώς να φτιάξεις το δικό σου serum από βιταμίνη C

Ετοίμασε με τα χεράκια σου, το προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι σου.
ΠΑΙΔΙ

Ο μπόμπιρας με σύνδρομο Down που ευαισθητοποιεί με τις υπέροχες πόζες του

Μια μαμά πήρε το "όχι" ως πρόκληση και έβαλε στόχο να αφυπνίσει σχετικά με τον αποκλεισμό των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις διαφημίσεις.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά πρέπει να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Ώρα να σου λυθεί η απορία και να ξέρεις αν πρέπει υπάρχουν λόγοι να αφήσεις κάτω το ποτήρι.
FASHION TRENDS

5 τρόποι να συμπεριλάβεις το κέντημα στις εμφανίσεις σου

Τα κεντήματα δεν είναι μόνο για τις γιαγιάδες και να οι αποδείξεις!
BEAUTY TIPS

3 πολύτιμα hacks μακιγιάζ που είδαμε στο Pinterest

Η κοινωνική πλατφόρμα που λατρεύουμε, μας δείχνει πώς να κάνουμε το μακιγιάζ μας πιο γρήγορο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες μέρες του κύκλου σου σε βοηθούν να πεις αντίο στη single ζωή

Οι μέρες που είναι ευνοϊκές και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να μείνεις μακρυά από το αγόρι που σου αρέσει.