Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Έχεις κενά μνήμης; Για όλα φταίει η εγκυμοσύνη!

Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη. 


Μαρία Μυλωνά

Οι άγρυπνες νύχτες και το ατελείωτο πλύσιμο των ρούχων δεν είναι οι μόνες αλλαγές που επιφέρει η μητρότητα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί επίσης να αλλάξει μόνιμα τον εγκέφαλο της γυναίκας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο εγκέφαλος των μαμάδων θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά σε μια συγκεκριμένη ορμόνη σε σχέση με τον εγκέφαλο των γυναικών που δεν έχουν παιδιά. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι έχουν επίσης ανακαλύψει τον λόγο που οι γυναίκες αισθάνονται πιο αφηρημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι γεγονότα που μεταβάλλουν τη ζωή μιας γυναίκας και οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στην ψυχολογία της», αναφέρει η Καναδή ερευνήτρια Liisa Galea από το University of British Columbia που εξέτασε την επίδραση των οιστρογόνων σε εργαστηριακές δοκιμές και ανακάλυψε ότι ο αντίκτυπος ενός τύπου που ονομάζεται οιστρόνη διέφερε ανάλογα με το αναπαραγωγικό ιστορικό.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι οι μητέρες θα μπορούσαν να αντιδράσουν διαφορετικά σε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT), και συμβουλεύουν τους γιατρούς να τα λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Η Dr. Galea πραγματοποίησε δοκιμές σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι η οιστρόνη μειώνει την ικανότητα μάθησης αυτών που είχαν γεννήσει, σε αντίθεση με τα οιστρογόνα εκείνων που δεν είχαν βιώσει ποτέ την εμπειρία της εγκυμοσύνης. Παρά το γεγονός ότι τα πειράματα έγιναν σε ζώα, η ειδικός ανέφερε στο ετήσιο συνέδριο της Καναδικής Ένωσης Νευροεπιστήμης ότι τα ευρήματα μπορούν να έχουν κάποια σχέση με τον άνθρωπο.

Η Dr. Galea έχει αναπτύξει επίσης, μια θεωρία σχετικά με τον λόγο που πολλές μέλλουσες μαμάδες νομίζουν ότι είναι πιο αφηρημένες κατά τη διάρκεια της κύησης. Έως και το 80% των εγκύων αναφέρουν ότι υποφέρουν από κενά μνήμης και η ίδια υποστηρίζει ότι η αιτία έγκειται στο συνδυασμό της ραγδαίας αύξησης των ορμονών και της συρρίκνωσης της φαιάς ουσίας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ στις οποίες συμμετείχαν έγκυες και άτεκνες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε νοητικά τεστ, αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στη μνήμη, τη σκέψη, το εύρος προσοχής και τις οργανωτικές δεξιότητες.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.