Α' βοήθειες: 4 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις - AllYou.gr

Search

Α' βοήθειες: 4 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

ΕΤΣΙ θα χειριστείς τη ρινορραγία, το έγκαυμα, το κόψιμο και την λιποθυμία. 

> ΥΓΕΙΑ ::
14 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτές είναι οι λάθος και οι σωστές κινήσεις, αν: 

...έχετε ρινορραγία

Η λάθος κίνηση: Μήπως νομίζετε ότι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε αν ”ανοίξει” η μύτη σας είναι να ξαπλώσετε ή να γύρετε το κεφάλι προς τα πίσω; Λάθος! Αν γύρετε προς τα πίσω θα καταπίνετε το αίμα και θα νομίζετε ότι έχει σταματήσει η ρινορραγία, ενώ στην ουσία δεν θα έχετε καταφέρει τίποτα.

Η σωστή κίνηση: Η σωστή κίνηση είναι να γύρετε το κεφάλι σας μπροστά κρατώντας το μέτωπο σας πιέζοντας δυνατά το μαλακό μέρος της μύτης πάνω στα ρουθούνια με το δείκτη και τον αντίχειρα ώσπου να σταματήσει η αιμορραγία.

...παθατε έγκαυμα

Η λάθος κίνηση: Μήπως έχετε τη συνήθεια να βάζετε οδοντόκρεμα στο έγκαυμα; Μάλλον δεν θα ανακουφιστείτε από αυτήν την κίνηση, ενώ επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να ερεθίσετε περισσότερο την περιοχή προκαλώντας και χημικό έγκαυμα. Ιδιαίτερα αν η οδοντόκρεμα έχει άρωμα μέντας ή ευκάλυπτο είναι πιθανό να σας ερεθίσει περαιτέρω.

Η σωστή κίνηση: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε το χέρι σας ή το μέλος που έχει υποστεί το έγκαυμα κάτω από τη βρύση την οποία θα έχετε ρυθμίσει στο κρύο. Η δροσιά θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και το κάψιμο. Ακόμη στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικές αλοιφές και σπρέι για τα εγκαύματα.

...κοπήκατε:

Η λάθος κίνηση: Αν έχετε ποτέ κόψει το δάκτυλό σας με το μαχαίρι και μετά το βάλατε κάτω από τη βρύση, ίσως να παρατηρήσατε ότι η κίνηση αυτή δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Βάζοντας το δάκτυλό σας κάτω από νερό, δεν βοηθάτε να σταματήσει η αιμορραγία όπως είναι το επιθυμητό σε αυτήν την περίπτωση. Μην βάζετε το χέρι σας κάτω από τη βρύση αν έχετε αιμορραγία.

Η σωστή κίνηση: Αυτό που πρέπει να κάνετε για να σταματήσει η αιμορραγία είναι να πιέσετε την περιοχή για μερικά λεπτά με μια γάζα και όταν το πετύχετε αυτό να απολυμάνετε την πληγή π.χ. με λίγο ιώδιο.

...κάποιος λιποθύμησε: 

Η λάθος κίνηση: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε αν κάποιος δίπλα σας λιποθυμούσε; Μήπως να τον σηκώσετε, να τον βάλετε να καθίσει και να του δώσετε να πιει νερό; Αν και πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πραγματικότητα είναι λάθος.Καλύτερα μην τον σηκώσετε αμέσως.

Η σωστή κίνηση: Επειδή συνήθως η λιποθυμία συνοδεύεται από πτώση της πίεσης , υπάρχει το ενδεχόμενο, αν αμέσως μετά το άτομο προσπαθήσει να σηκωθεί, είτε να ζαλιστεί πιο πολύ είτε να πέσει κάτω και να χτυπήσει. Επίσης υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από το νερό που θα του δώσετε καθώς μπορεί ακόμη να μην έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του ώστε να ελέγχει τα αντανακλαστικά του. Καλό είναι λοιπόν για να αποφύγετε όλους αυτούς τους κινδύνους να του σηκώσετε τα πόδια ψηλά ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αίματος και να ανακτήσει σταδιακά τις αισθήσεις του.

Πηγή:  http://www.iatrikanea.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!