Καρκίνος του μαστού: ΑΥΤΑ είναι τα 3 βήματα πρόληψης - AllYou.gr

Search

Καρκίνος του μαστού: ΑΥΤΑ είναι τα 3 βήματα πρόληψης

Βάλ΄τα στο πρόγραμμά σου! 

> ΥΓΕΙΑ ::
16 Οκτωβρίου 2015

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 4.500 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού. Κι όμως, ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι ιάσιμος όταν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Μάλιστα, η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει έως και 95% τα ποσοστά επιβίωσης την πρώτη 5ετία.

Πιθανότατα, γνωρίζεις ήδη πώς ο Οκτώβριος είναι ο παγκόσμιος μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Γνωρίζεις όμως, αλήθεια, ποια είναι τα 3 βήματα για να το προλάβεις;

1. Αυτοεξέταση: Η ψηλάφηση του μαστού πρέπει να γίνεται από τη γυναίκα σε μηνιαία βάση, τη δέκατη ημέρα του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα έναρξης της περιόδου. Με την ψηλάφηση μπορούν να εντοπιστούν πολύ μικροί όγκοι. Όσο πιο συχνά και σε σταθερή βάση κάνει μια γυναίκα αυτοεξέταση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα εντοπισμού όγκων σε πρώιμο στάδιο. 

2. Κλινική εξέταση: Συμπεριέλαβέ τη στις τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις σου. Αν είσαι μεταξύ 20 και 40 ετών, μία φορά κάθε 2-3 χρόνια είναι αρκετή, ενώ μετά τα 40 πρέπει να επαναλαμβάνεις την εξέταση σε ετήσια βάση. Οι γυναίκες ηλικίας πενήντα ετών και πάνω πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο. 

3. Μαστογραφία: Οι γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία έχουν έως και 30% πιθανότητα να νικήσουν τον καρκίνο του στήθους. Γι’ αυτό, ο έλεγχος με μαστογραφία πρέπει να μπαίνει στο ετήσιο πρόγραμμα κάθε γυναίκας άνω των 45 ετών, ενώ όλες οι γυναίκες 35-40 ετών πρέπει να κάνουν μία μαστογραφία (μαστογραφία αναφοράς), που αποτελεί στοιχείο για μελλοντική σύγκριση. 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Να τι θα φορέσεις στην επόμενη βραδινή σου έξοδο

Ακόμη και αν ο καιρός γράφει… μείον, εσύ θα είσαι in style!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες;

Ώρα να μάθεις αν όντως υπάρχουν τρόφιμα που αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά ο οργανισμός για την πέψη τους.
FASHION TRENDS

Αυτή η τάση είναι η πιο chic εναλλακτική του νυφικού φορέματος

Γιατί μια λευκή ολόσωμη φόρμα πρέπει να είναι το ρούχο που θα φορέσεις την ημέρα του γάμου σου!
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Καλησπέρα από το Χαλέπι. Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο"

Η Bana Alabed είναι 7 χρονών και μαζί με τη μητέρα της, διατηρεί έναν από τους πιο καθηλωτικούς λογαριασμούς στο Twitter.
DO IT YOURSELF

To πιο εύκολο και κομψό μανικιούρ για να δοκιμάσεις τώρα

Πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού στην μανικιουρίστα σου δοκίμασε αυτό!
ΑΣΚΗΣΗ

«Αν και δεν έχω παχύνει, τα ρούχα μου με στενεύουν. Τι συμβαίνει;»

Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και –ευτυχώς- υπάρχει λύση υποστηρίζουν οι ειδικοί.