Γερή ως το κόκκαλο, με ΑΥΤΕΣ τις 8 χρυσές συμβουλές - AllYou.gr

Search

Γερή ως το κόκκαλο, με ΑΥΤΕΣ τις 8 χρυσές συμβουλές

ΕΤΣΙ θα προστατευτείς από την οστεοπόρωση!

> ΥΓΕΙΑ ::
07 Νοεμβρίου 2015

1. Βγες στον ήλιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 25 λεπτά έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αρκούν για να παράγει ο οργανισμός μας την –απαραίτητη για τα οστά– βιταμίνη D. Ποιος είναι ο ρόλος της; Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ τα χαμηλά επίπεδά της συνεπάγονται και χαμηλή οστική πυκνότητα. 

2. Ξεκουράσου! 

Όπως έδειξε νέα, αμερικανική μελέτη, οι αναπτυσσόμενοι δίσκοι από μαλακό χόνδρο στα άκρα των οστών συμπιέζονται όταν περπατάμε ή στεκόμαστε, εμποδίζοντας την οστική ανάπτυξη. Αντίθετα, όταν είμαστε ξαπλωμένοι, η πίεση στον αναπτυσσόμενο δίσκο παύει να υφίσταται και τα οστά επιμηκύνονται. 

3. Ρώτησε τους γονείς σου 

Η κληρονομικότητα καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα εκδήλωσης της συγκεκριμένης πάθησης. Αν η μητέρα σου μετά τα 50 χρόνια της υπέστη κάποιο κάταγμα, διατρέχεις κι εσύ αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσεις οστεοπόρωση. Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχεις ιστορικό στην οικογένειά σου, πρέπει να το αναφέρεις στο γιατρό σου. Ίσως χρειαστεί να υποβληθείς σε εξετάσεις για τον έλεγχο των οστών σου. 

4. Προσοχή στα φάρμακα 

Η παρατεταμένη λήψη ορισμένων φαρμάκων εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου και την ανάπλαση των οστών. Ποια είναι αυτά; Τα κορτιζονούχα, τα αντιεπιληπτικά και τα φάρμακα για το θυρεοειδή. Αν λαμβάνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο από τα παραπάνω, ίσως χρειαστεί να κάνεις μέτρηση οστικής μάζας. 

5. Επισκέψου το σωστό ειδικό 

Κατάλληλοι για την περίπτωση είναι οι ρευματολόγοι, οι ενδοκρινολόγοι, οι γυναικολόγοι και οι παθολόγοι. Μπορούν να προβλέψουν την «τάση» σου να εμφανίσεις τη νόσο (με την προϋπόθεση ότι έχουν «εμπειρία» στην οστεοπόρωση). 

6. Ρίξε τη χοληστερόλη 

Σύμφωνα με ιταλική έρευνα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όσες έχουν υψηλή «κακή» LDL χοληστερόλη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο πιθανότητες να πάθουν οστεοπενία: μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη οστική πυκνότητα και η οποία αποτελεί προστάδιο της οστεοπόρωσης. Φρόντισε λοιπόν να ελέγχεις τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σου.  

7. Βάλε φρένο στο αλάτι

Ο λόγος; Αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου μέσα από τα ούρα, στερώντας το από τα οστά. Αντικατάστησέ το με μπαχαρικά, που δίνουν γεύση χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην υγεία.  

8. "Ανέβα"! 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο πιο δραστήριες και ευτυχισμένες είναι οι γυναίκες, τόσο πιο δυνατά οστά έχουν. Κι αυτό γιατί, η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνον τη «βιοχημεία» του οργανισμού αλλά και την ανθεκτικότητα των οστών, κάνοντάς τα πιο εύθραυστα.     Ακολούθησε το allyou στο Instagram!