Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Άνοιξε η μύτη σου; Κάνε ΑΥΤΟ

Δεν είναι αυτό που νομίζεις! 


Μαρία Μυλωνά

Η ρινορραγία μπορεί να συμβεί σε μικρούς και μεγάλους, ανά πάσα στιγμή. Είναι όμως συχνότερη σε παιδιά από 2-10 ετών, κατά την περίοδο της ήβης και σε ενήλικες μετά τα 50. Επίσης είναι πιο συνηθισμένες τους χειμερινούς μήνες, όταν ξηραίνεται η βλεννογόνος της μύτης και όταν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους.

Τι να μην κάνετε και τι να κάνετε αν ανοίξει η μύτη σας

Παλιά λέγαμε πως όταν ανοίξει η μύτη πρέπει να γείρουμε το κεφάλι πίσω για να σταματήσει το αίμα. Αυτή η συμβουλή θεωρείται πια εντελώς λάθος. “Αρχικά μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα να γείρετε το κεφάλι σας πίσω για να σταματήσει η αιμορραγία, στην πραγματικότητα όμως πρέπει να σταθείτε με τον κορμό ίσιο και να γείρετε το κεφάλι σας ελαφρώς μπροστά”, συμβουλεύει ο κλινικός γιατρός Bill Sukala, Ph.D.

Οι ιατρικές οδηγίες από την ένωση American Academy of Family Physicians υποστηρίζουν ακριβώς αυτή την άποψη. “Γέρνοντας το κεφάλι μπροστά αποφεύγετε τη ροή του αίματος στο πίσω μέρος του λαιμού, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό. Επίσης έτσι το αίμα δεν καταλήγει στο στομάχι σας όπου θα μπορούσε να προκαλέσει ναυτία και στομαχικές διαταραχές”.

Αντί να πιέσετε τη ράχη της μύτης, ο Dr. Sukala προτείνει να πιέσετε τη μύτη σας λίγο πιο χαμηλά, στο μαλακό ιστό. “Μια παγωμένη κομπρέσα θα βοηθήσει, συρρικνώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μαζί με την ελαφριά πίεση θα σταματήσει η αιμορραγία”.

Εάν η αιμορραγία από τη μύτη επιμένει για περισσότερα από 20 λεπτά, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2024: «τέλος τα στερεότυπα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD), 21 Μαρτίου, γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012.

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής