Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

«Πώς μπορώ να προλάβω και να αντιμετωπίσω τις άφθες;»

Ακολούθησε τις συμβουλές μας και μην αφθα-διάζεις!


Φύλλις Νικολάου

Είναι μικρές, «αθώες» αλλά άκρως επώδυνες: οι άφθες αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν και ο ακριβής λόγος εμφάνισή τους αποτελεί έως και σήμερα ένα άλυτο ιατρικό μυστήριο, η εμφάνισή τους, συχνά, αποτελεί ένδειξη ενός αδύναμου ανοσοποιητικού, το οποίο απειλείται συχνά από κρυολογήματα ή έντονο στρες. Τα καλά νέα; Μπορεί οι ειδικοί να μην ξέρουν τι ακριβώς τις προκαλεί αλλά σίγουρα ξέρουν πώς μπορείς να τις προλάβεις και να τις αντιμετωπίσεις!

Για να μην τις… πάθεις

* Μερικοί (δεν) το προτιμούν καυτό. Τα καυτερά  φαγητά καθώς και αυτά που διαθέτουν υψηλή οξύτητα, όπως ο καφές, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και ο ανανάς, μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση τους αλλά και την επιδείνωσή τους, καθώς ερεθίζουν τους ευαίσθητους ιστούς που βρίσκονται στο στόμα. Επιπλέον, τα αλατισμένα σνακ (π.χ. τσιπς), οι ξηροί καρποί, οι φράουλες, η σοκολάτα και το τυρί μπορεί να εντείνουν τον πόνο που (σου) προκαλούν οι άφθες.

* Οι σωστές επιλογές. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος από τον οργανισμό σχετίζεται άμεσα με τις άφθες. Γι’αυτό, φρόντισε να καταναλώνεις άφθονα πράσινα λαχανικά, κοτόπουλο καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα. 

* Μην τρίζεις τα δόντια. Αν συνηθίζεις να κάνεις απότομες κινήσεις καθώς βουρτσίζεις τα δόντια σου, τότε είναι πολύ πιθανό να... εξάπτεις τα ούλα σου, με αποτέλεσμα να αντιδρούν, δημιουργώντας άφθες. Φρόντισε, λοιπόν, να βουρτσίζεις τα δόντια σου, κάνοντας απαλές και ήρεμες κινήσεις. 

Εμφανίστηκαν; Έτσι θα τις διώξεις!

* Χωρίς τη γλύκα. Το άγλυκο παράγωγο της γλυκόριζας αποτελεί ένα φυτικό συμπλήρωμα το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους της άφθας, επιταχύνει την ίαση της και περιορίζει σημαντικά τον πόνο. Στην αγορά θα βρεις αυτή τη μορφή γλυκόριζας σε ταμπλέτες ή σκόνη. Αν επιλέξεις την σκόνη, ανακάτεψέ την με νερό ώστε να φτιάξεις μια πάστα και φρόντισε να την απλώνεις κάθε 3-4 ώρες πάνω στην πληγείσα περιοχή, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. 

* Κάνε τις φύλλο και... φτελιά!  Οι παστίλιες από φλοιό φτελιάς ανακουφίζουν άμεσα και αποτελεσματικά από το ενοχλητικό και χαρακτηριστικό τσούξιμο που συνοδεύει τις άφθες.

Τip:  Για να δεις τι σε κάνει να αφθα-διάζεις, κράτα ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα σημειώνεις πότε υπέφερες από άφθες, μαζί με τους πιθανούς λόγους που μπορεί να έχουν συμβάλλει στην εμφάνισή τους (π.χ. περίοδος, στρες).

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Προτεινόμενα

CELEBS

Νίκος Βέρτης: Εξιτήριο μετά την περιπέτεια υγείας του

Το Σαββατοκύριακο θα επιστρέψει κανονικά στο νυχτερινό κέντρο

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία