4 απορίες για τις ελιές - AllYou.gr

Search

4 απορίες για τις ελιές

Για άλλους αποτελούν σήμα κατατεθέν (βλ. Μέρλιν Μονρόε) ενώ για άλλους ενοχλητικά σημάδια που καταστρέφουν την εικόνα τους. Τι γνωρίζεις γι΄αυτές;

> ΥΓΕΙΑ ::
19 Αυγούστου 2014

Έχω πολλές ελιές. Ποιος θεωρείται φυσιολογικός αριθμός; 

Οι σπίλοι, ή πιο γνωστά ελιές του δέρματος είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει από έναν έως και πάνω από 100 σπίλους στο δέρμα. Αν έχεις περισσότερους, καλό είναι να υποβάλλεσαι τακτικά σε δερματολογικό έλεγχο (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο), ώστε να είσαι απόλυτα ενήμερη για την ασφάλειά τους.  

Να βγάλω τις ελιές ή να μην τις πειράξω;

Εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: οι σπίλοι που υπάρχει ιατρικός λόγος (ένδειξη) για να βγουν και αυτοί που θέλουμε να βγάλουμε για αισθητικούς λόγους. Στην 1η κατηγορία ανήκουν οι σπίλοι οι οποίοι έχουν κλινικά σημεία όπως ασυμμετρία ως προς το σχήμα, ασαφή όρια, δυσχρωμίες ή αλλαγές στο χρώμα, μεγάλη διάμετρο ή αύξηση μεγέθους, κνησμό κ.α. Επίσης υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου όπως οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια και μαλλιά, εμφάνιση εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία κ.α. Αν συντρέχουν κάποια από τα παραπάνω καλό είναι να επισκεφτείς έναν δερματολόγο ή έναν πλαστικό χειρουργό για να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει ανάλογα τον σπίλο. Στην 2η κατηγορία ανήκουν οι σπίλοι οι οποίοι αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους. Σ’ αυτή την περίπτωση το να θα επιλέξεις να τους βγάλεις είναι καθαρά προσωπικό θέμα. 

Θα μου μείνει ουλή; 

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές αντιμετώπισης των σπίλων. Σε γενικές γραμμές η τεχνική αφαίρεσης των ύποπτων για μελάνωμα σπίλων αφήνει μια μικρή ουλή ενώ η τεχνική για τους αθώους σπίλους -οι οποίοι αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους- τις περισσότερες φορές δεν αφήνει σημάδι.

Μπορώ να τις βγάλω το καλοκαίρι; 

Ναι. Η αφαίρεσή των σπίλων είναι ασφαλής όλο τον χρόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχει πολύ καλή αντηλιακή προστασία ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν δυσχρωμίες στο δέρμα. 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

9 φορές που θέλαμε να είχαμε τα μαλλιά της Emma Stone

Η γνωστή ηθοποιός ανεβάζει τον πήχη κάθε φορά που περπατάει στο κόκκινο χαλί!
ΠΑΙΔΙ

Μια ξεχωριστή φιλία αφιερωμένη στα υιοθετημένα παιδιά

Ο Buddy και ο Reagan, ποζάρουν υπέροχα για καλό σκοπό.
ΕΓΩ

Να γιατί ήρθε η ώρα να μάθεις να μιλάς ισπανικά

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι ξένες γλώσσες έχουν ευεργετική επίδραση και στην προσοχή μας.
ΠΑΙΔΙ

Πως να προστατεύσεις το παιδί σου από το bullying

Σχολικός και κοινωνικός εκφοβισμός και πως αντιμετωπίζεται.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μύθοι και αλήθειες για τα κιλά στην εγκυμοσύνη

Ποια είναι η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους και τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν το νούμερο στη ζυγαριά, ανεβαίνει εντυπωσιακά.