Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Από τι προέρχεται το εγκεφαλικό

4 συνήθειες που μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου 


Μαρία Μυλωνά

Μεγάλη Σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology έδειξε πως συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής συνδυαστικά, μειώνουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα να πάθει ένας άντρας το πρώτο έμφραγμα στη ζωή του.

Κόψτε το τσιγάρο – 36% μείωση του κινδύνου

Πολλές και εκτεταμένες έρευνες συμφωνούν σε ένα συμπέρασμα: το κάπνισμα είναι μια απειλητική για τη μακροζωία και την υγεία συνήθεια που θα πρέπει να σταματήσετε. Σε μια Σουηδική έρευνα, άντρες που είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή το είχαν κόψει τουλάχιστον 20 χρόνια πριν την αρχή της μελέτης, φάνηκε πως είχαν κατά 36% μικρότερο κίνδυνο για μια πρώτη καρδιακή προσβολή.

Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες- 20% μείωση του κινδύνου

Δεν είναι έκπληξη πως η μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφράγματος (και άλλων σχετικών με την ηλικία ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος). Σύμφωνα με τη σουηδική μελέτη, στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής συγκαταλέγονται τουλάχιστον 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών τη μέρα, 4 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης, 1 ή παραπάνω μερίδες γαλακτοκομικών με λίγα λιπαρά και η κατανάλωση μίας ή δύο μερίδων ψαριών με καλά λιπαρά την εβδομάδα.

Μείωση του κοιλιακού λίπους – 12% μείωση του κινδύνου

Οι επιδημιολόγοι έχουν βρει πως η περίμετρος της μέσης και η αναλογία μέσης προς ισχία είναι καλύτερος δείκτης πρόληψης της υγείας απ’ ότι μόνο του το σωματικό βάρος. Αυτό ισχύει περισσότερο όταν έχει να κάνει με το κοιλιακό λίπος το οποίο περιβάλει τα εσωτερικά όργανα (σπλαχνικό λίπος). Στη σουηδική μελέτη που αναφέρεται αυτό το δεδομένο, άντρες με περίμετρο μέσης κάτω από 95 εκατοστά στην περίοδο της μελέτης είχαν κατά 12% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή συγκριτικά με τους άντρες που είχαν περισσότερο κοιλιακό λίπος.

Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο – 11% μείωση του κινδύνου

Σε αυτή τη μελέτη, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μείωσε τις πιθανότητες για μια πρώτη καρδιακή προσβολή κατά περίπου 11%. Αυτό συμφωνεί με τα πολύ σταθερά στοιχεία πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, ανάμεσά τους καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Ως μέτρια κατανάλωση εννοείται 1-2 ποτά τη μέρα για τους άντρες.

Τα στοιχεία της μελέτης: Στη μελέτη συμμετείχαν 20.721 άντρες από 45 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι υγιείς και η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και παρακολούθησε τους άντρες, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές τους  για 11 χρόνια.

Μια διαφορετική ανάλυση διεξήχθη το 1997 σε πάνω από 7.000 άντρες με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη. Και σε αυτή την έρευνα βρέθηκε πως η μείωση των πιθανοτήτων μέσω των παραπάνω υγιεινών αλλαγών συνηθειών ήταν παρόμοια με εκείνη που μετρήθηκε για τους άντρες που δεν είχαν προβλήματα υγείας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;