Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Καταρροή μύτης: βαλε τέλος με 3 φυσικές θεραπείες!

Πώς να σταματήσεις την καταρροή της μύτης (σαν νερό)


Φύλλις Νικολάου

Δε χρειάζεται καν να σου περιγράψουμε τα γνωστά και άκρως ενοχλητικά συμπτώματα της καταρροής. Όλα ξεκινούν από ένα αθώο φτέρνισμα και, στη συνέχεια, ως δια μαγείας, βρίσκεσαι να περνάς τη μέρα σου αγκαλιά με ένα πακέτο χαρτομάντηλα. Για να σε βοηθήσουμε να βάλεις τέρμα στο... κατοστάρι της μύτης σου, σου παρουσιάζουμε τρεις φυσικές και σούπερ αποτελεσματικές θεραπείες! 

Καταρροή μύτης - γιατροσόφια

1. Κάν΄το όπως τα κοάλα: Ο θαυματουργός ευκάλυπτος χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να γιατρέψει τις «βιαστικές» μύτες και το αιθέριο έλαιό του αναπτύσσει αντιβιοτική δράση κατά των μολύνσεων του αναπνευστικού συστήματος. Για να βγάλεις μύτη στο κρυολόγημα, φτιάξε ένα βάλσαμο... για εντριβή, ανακατεύοντας 15ml αιθέριο έλαιο μέντας, 15ml αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου, 15ml αιθέριο έλαιο πεύκου σε 500g βαζελίνης.

2. Πιπέρι... στη μύτη: Μπορεί το άρωμα του να «γαργαλάει» τη μύτη σου και να σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο «Αψού!», αλλά αν θες να σβήσεις από το λεξιλόγιό σου την «καταρροή», δεν έχεις παρά να της προσφέρεις αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού. Με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, θα τονώσει το αναπνευστικό σου και θα κάνει τις βλέννες παρελθόν. Ρίξε 6-7 σταγόνες σε ένα μπολ με ζεστό νερό και κάνε εισπνοές για μερικά λεπτά, για να βάλεις την καταρροή στο παρελθόν.

3. Στείλε τη στα... θυμαράκια: Μπορεί συνήθως να νοστιμίζει τα φαγητά σου, αλλά το θυμάρι αποτελεί και ισχυρότατο όπλο ενάντια στην καταρροή. Κι αυτό γιατί έχει ισχυρή αντισηπτική και σπασμολυτική δράση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του αναπνευστικού, αλλά να μειώνει και τις ρινικές εκκρίσεις. Βράσε 1 κ.γ. θυμάρι σε 1 φλ. νερό και κάνε γαργάρες με το (σε προειδοποιούμε, πικρό) νερό του. 

Γιατροσόφια για τη μπουκωμένη μύτη

Ζέστανε σε κατσαρόλα ένα λίτρο νερό με λίγα φύλλα ευκαλύπτου ή μία κουταλιά βιξ. Όταν αρχίσει να βράζει, σκέπασε το κεφάλι με μια πετσέτα, σκύψε πάνω από την κατσαρόλα σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών και πάρε βαθιές ανάσες. Επανέλαβε με διακοπές δευτερολέπτων για δέκα λεπτά. Κάνε εισπνοές κυρίως το βράδυ, πριν από τον ύπνο.

 

Πώς να σταματήσω τη μύτη που τρέχει;

Με το που αρχίσει να τρέχει η μύτη σας, πιείτε ένα ζεστό ρόφημα. Προτιμήστε χαμομήλι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στη Βρετανία  το χαμομήλι βοηθάει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως είναι και η ρινική καταρροή. Το χαμομήλι περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας το οίδημα των ρινικών ιστών. Το χαμομήλι, επίσης, λειτουργεί ως φυσικό αντιισταμινικό.

Κάνετε πλύσεις της μύτης σας με φυσιολογικό όρο, αλατόνερο ή κάποιο άλλο προϊόν που θα βρείτε στο φαρμακείο με θαλασσινό νερό. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Βάλτε λίγο από το μείγμα σε ένα σταγονόμετρο. Γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και βάλτε μερικές σταγόνες στη μύτη σας. Καθώς εισπνέετε βαθιά, το αλμυρό νερό θα καθαρίσει  τη μύτη σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές για να καθαρίσει πλήρως η μύτη σας.
Φυσικές λύσεις για να σταματήσετε τη ρινική καταρροή

Χρησιμοποιήστε ευκάλυπτο. Οι ατμοί από το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου λειτουργούν ως αποχρεμπτικό και αποσυμφορητικό, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των ρινικών εκκρίσεων και στη διατήρηση ανοικτών των ρινικών οδών, διευκολύνοντας την αναπνοή και ανακουφίζοντας από τη ρινική συμφόρηση. Βάλτε μερικές σταγόνες του ελαίου σε μια λεκάνη με βραστό νερό και κάντε εισπνοές.

Κοιμηθείτε με έναν υγραντήρα στο δωμάτιο για να αυξηθεί η υγρασία στο χώρο. Ο ξηρός αέρας επιδεινώνει τη ρινική καταρροή, ενώ η υγρασία βοηθά στην ρευστοποίηση και απομάκρυνση της βλέννας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο αποσυμφορητικό για λίγες μέρες. Μην κάνετε ωστόσο κατάχρηση των αποσυμφορητικών. Αποφύγετε ωστόσο τα χάπια που σταματούν το συνάχι, αν δεν σας τα έχει δώσει γιατρός.

(πηγή)

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2024: «τέλος τα στερεότυπα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD), 21 Μαρτίου, γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012.

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»