Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Χθες ήπιες τον... Βόσπορο; ΕΤΣΙ θα νικήσεις το hangover!

Ποιος είναι ο καλύτερος γιατρός; 


Φύλλις Νικολάου

Ας ξεκινήσουμε με αυτά που θυμάσαι: το πάρτι ήταν υπέροχο, ήσουν μαζί με την παρέα σου, η μουσική ήταν ωραία και τα σφηνάκια (τεκίλα, ρούμι, Ντοστογιέφσκι) έρεαν άφθονα. Κάπου εκεί η μνήμη σου σε εγκαταλείπει και η επόμενη εικόνα –που δε λες να ξεχάσεις– σε βρίσκει ξαπλωμένη στο κρεβάτι σου, μετανιώνοντας  οικτρά που ήπιες εκείνη την τελευταία τεκίλα. Παράλληλα, νιώθεις ότι το στομάχι σου να κάνει το δικό του πάρτι, όλα γύρω σου (σαν να) γυρίζουν, το κορμί σου δίνει –κυριολεκτικά– πόνο, τα μάτια σου δεν λένε να ανοίξουν και νιώθεις το κεφάλι σου έτοιμο να σπάσει. Κάπως έτσι μας έχουν... περιγράψει κάποιοι φίλοι μας το hangover. 

Αν και οι περισσότεροι ειδικοί επιμένουν ότι ο καλύτερος γιατρός του είναι ο χρόνος, εμείς σου παρουσιάζουμε 5 δοκιμασμένες θεραπείες (μερικές μάλιστα είναι και νόστιμες) για να βάλεις τέλος στο μαρτύριο που σου προκαλέσε το «ακόμα ένα ποτηράκι»! 

1. Κόπα... μπανάνα: Κι όμως, σε περίπτωση hangover, οι μπανάνες είναι οι καλύτερες φίλες σου! Οι μπανάνες περιέχουν φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο, ουσίες δηλαδή που εκλείπουν από το σύστημά σου την επόμενη ημέρα. Χτύπησε, λοιπόν, στο μπλέντερ 2 μεγάλες μπανάνες, 1 φλ. χυμό πορτοκάλι, 1 κ.σ. βρόμη και 1 κ.σ. βατόμουρα, για να φτιάξεις ένα απολαυστικό smoothie που θα κάνει το hangover σου παρελθόν.

2. Κάτσε στα αβγά σου: Τα κακά νέα είναι ότι έχεις hangover, τα καλά νέα είναι ότι επιβάλλεται να φας ένα φανταστικό πρωινό (ή brunch για να ακριβολογήσουμε)! Αν μάλιστα το πρωινό σου περιλαμβάνει αβγά, τότε η μέρα σου θα γίνει ακόμα καλύτερη. Τα αβγά περιέχουν κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που μεταβολίζει το αλκοόλ και καταπολεμά την ακεταλδεϋδη, μια τοξίνη που παράγεται όσο εσύ (συνεχίζεις) να πίνεις. 

3. Π(ι)ες το νερό, νεράκι: Γιατί το hangover σε ταλαιπωρεί τόσο; Μα φυσικά γιατί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό σου. Όταν μάλιστα σου κάνει επίσκεψη η Κυρία αφυδάτωση, συνηθίζει να φέρνει μαζί της και ορισμένους φίλους τους, όπως τον ενοχλητικό Κύριο πονοκέφαλο. Για να την αποχαιρετίσεις, φρόντισε να καταναλώσεις 6-8 ποτήρια νερό.

4. Η βασίλισσα του χιονιού: Σίγουρα το να ξαναδιαβάζεις το κλασικό παραμύθι του Χανς-Κρίστιαν Άντερσεν δε θα σε βοηθήσει να ξεχάσεις τα βάσανά σου όσο... μια κρύα, παγωμένη κομπρέσα. Βάλε, λοιπόν, λίγο θρυμματισμένο πάγο σε μια πλαστική σακούλα, τύλιξέ την με μια πετσέτα και ακούμπησέ την για λίγα λεπτά εκεί που πονάς. Η κομπρέσα θα κατευνάσει τον πονοκέφαλο και θα σου δείξει ότι υπάρχει ζωή και μετά το hangover.

5. Χτύπα το κακό στην (πιπερο)ρίζα: Το πικάντικο και αρωματικό τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως θεραπεία για την ναυτία. Για να σταματήσει, επομένως, το στομάχι σου να θυμίζει πλυντήριο, δεν έχεις παρά να εμπιστευτείς την αρχαία σοφία. Βράσε 10 φέτες φρέσκο τζίντζερ σε 4 φλ. νερό. Στη συνέχεια, σούρωσε το μείγμα σε ένα φλιτζάνι και απογέμισέ το με 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και 1 κ.γ. μέλι. Πιες αυτό το απολαυστικό αφέψημα στην υγειά σου!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου