Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μισείς τις Δευτέρες; Το ίδιο και η καρδιά σου!

Αυτή... ξέρει.


Φύλλις Νικολάου

Εμείς την αποκαλούμε την «Μεγάλη Μάχη της Δευτέρας», εσύ μπορείς να το αποκαλείς κάπως αλλιώς, αλλά μπορείς σίγουρα να καταλάβεις σε ποια περίσταση αναφερόμαστε. Ναι, ναι, μιλάμε για εκείνη τη στιγμή που πρέπει να κάνεις την απλή κίνηση για να σηκώσεις το πάπλωμα... και είναι Δευτέρα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, γιατί ακόμα και το μεθυστικό άρωμα του αγαπημένου σου καφέ δεν κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία.

Από ό,τι φαίνεται, όμως, δεν είσαι μόνη μιας και ούτε στην καρδιά σου αρέσουν οι Δευτέρες! Αυτό τουλάχιστον διατείνεται νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου σου συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας. Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, έχει περιγραφεί από τους ειδικούς ως κοινωνικό «jet lag», με τις αλλαγές στις ώρες που ξυπνάς και κοιμάσαι να απορυθμίζουν το βιολογικό ρολόι και τον οργανισμό σου με τρόπο που θυμίζει το πραγματικό jet lag.

Κι ενώ μέχρι σήμερα οι έρευνες έβαζαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα άτομα που ασκούν επαγγέλματα με (σχεδόν) μόνιμες βραδινές βάρδιες, τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, αποδεικνύουν ότι η καρδιά ακόμα κι εκείνων που δουλεύουν το καθιερωμένο... πρωινό οκτάωρο είναι πιο ευάλωτη στη στεφανιαία νόσο, εφόσον το νυχτερινό ραντεβού με το κρεβάτι τους επιμένει να αλλάζει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από το University of Pittsburg, πήραν μέρος υγιείς ενήλικες 30-54 ετών, οι οποίοι εργάζονταν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και στους οποίους χορηγήθηκε μια ειδική συσκευή που κατέγραψε τις συνήθειες του ύπνου τους για 7-10 ημέρες. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι οι συμμετέχοντας που συνήθισαν να παρατείνουν κατά πολύ τα «Ζζζζ...» το Σαββατοκύριακο και να μεταβάλλουν το πρόγραμμα του ύπνου τους εμφανίζουν χαμηλότερη HDL («καλή») χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια και υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, είναι πιο επιρρεπείς στην... παχυσαρκία μιας και στα χόμπι του Σαββατοκύριακού τους συγκαταλέγονται η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η μειωμένη διάθεση για άσκηση!

Φυσικά, οι ερευνητές τονίζουν ότι πιθανότατα να υπάρχουν κι άλλοι (ακόμα άγνωστοι) λόγοι –πέραν της σχέσης που αναπτύσσει ο καθένας μας με το ζεστό κρεβατάκι του- που σχετίζονται με αυτές τις βλαβερές συνέπειες, αλλά μας προειδοποιούν ότι δεν έχει σημασία μόνο πόσο κοιμόμαστε αλλά και πότε αποφασίζουμε να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα όμως, εμείς προσέχουμε για να έχουμε και πέφτουμε για ύπνο καθημερινά (περίπου) στην ώρα μας!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2024: «τέλος τα στερεότυπα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD), 21 Μαρτίου, γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012.

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.