Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

8 (ιατρικοί) λόγοι για να γελάσεις ΤΩΡΑ

Γέλα, είναι θεραπευτικό!


Μαρία Μυλωνά

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ένα από τα ισχυρότερα «φάρμακα», το οποίο μάλιστα δεν απαιτεί συνταγή γιατρού. Το γέλιο δεν μας κάνει μόνο πιο ευδιάθετους, αλλά και πιο υγιείς.   

Σου δίνουμε, λοιπόν, 8 από τους σοβαρότερους λόγους για να απολαύσεις μια κλασσική κωμωδία, ένα έξυπνο ανέκδοτο ή ένα απόγευμα με καλούς φίλους. Το μόνο που πρέπει να κάνεις; Χαλάρωσε, γέλα με την καρδιά σου και απόλαυσε τη θεραπευτική και λυτρωτική δύναμη του πιο φυσικού παυσίπονου…

1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το γέλιο 10 έως 15 λεπτών κάθε μέρα, ισοδυναμεί με απώλεια 50 θερμίδων, όσες δηλαδή περιέχονται σε μια συνήθη σοκολάτα μέσου μεγέθους. Άτομα που γελούν 10 έως 15 λεπτά κάθε μέρα για ένα χρόνο, μπορούν να χάνουν περίπου 2 κιλά ετησίως.

2. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ύστερα από ένα ξέσπασμα γέλιου, ο οργανισμός απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα φυσικών αντισωμάτων στη μύτη και στο αναπνευστικό σύστημα, τα οποία τον προφυλάσσουν από τις «επιθέσεις» ιών και μικροβίων.

3. Καταπολεμά το στρες 

«Το γέλιο είναι ένα από τα ισχυρότερα αναλγητικά», υποστηρίζουν ομόφωνα οι ειδικοί. Και μάλλον καθόλου τυχαία, καθώς αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των γνωστών και ως «ορμόνες της ευτυχίας», οι οποίες ευθύνονται για την καλή διάθεση.

4. Ανακουφίζει από τον πόνο

Οι ενδορφίνες δεν «ευθύνονται» μόνο για την καλή διάθεση. Παράλληλα, αποτελούν και φυσικά  παυσίπονα του οργανισμού. Σύμφωνα με μελέτες, ασθενείς που νοσηλεύονταν με σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και πόνους, ανέφεραν ότι σε αντίθεση με τη χορήγηση αναισθητικών φαρμάκων, δέκα λεπτά γέλιου κατάφεραν να τους ανακουφίσουν και μάλιστα για περίπου δύο ώρες.

5. Κάνει καλό στην καρδιά

Κι αυτό γιατί όταν γελάμε, προκαλείται διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να τονώνεται η κυκλοφορία και να αυξάνεται η ποσότητα αίματος στους ιστούς. Τα αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει ότι σε ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα, μισή ώρα γέλιου την ημέρα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός δεύτερου καρδιακού επεισοδίου. Παράλληλα, μόλις 10 λεπτά αρκούν για να επανέλθει η υψηλή πίεση στα φυσιολογικά της επίπεδα.

6. Τονώνει την αναπνευστική λειτουργία

Όταν γελάμε, αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να μπορούν να φιλτράρουν και να προωθούν περισσότερο οξυγόνο. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η αναπνευστική «συμφόρηση». Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το γέλιο είναι τόσο ευεργετικό για την αναπνοή, ώστε μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις ειδικές ασκήσεις αναπνοής στις οποίες υποβάλλονται ασθενείς με άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα. 

7. Ωφελεί το γαστρεντερικό

Κι αυτό γιατί τα περισσότερα προβλήματα που πλήττουν το συγκεκριμένο σύστημα, όπως πόνοι, δυσπεψία, καούρες και μετεωρισμός στο στομάχι και την κοιλιά, είναι συνήθως αποτέλεσμα έντονου άγχους και κακής διάθεσης. Επομένως, η αντιμετώπισή αυτών των αιτιών μέσα από το γέλιο, διευκολύνει και τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού, αμβλύνοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα. Επιπλέον, βελτιώνει την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

8. Χαρίζει λάμψη και ομορφιά 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αποτελεί μια φυσική φροντίδα ομορφιάς, αφού βοηθά ο πρόσωπο να δείχνει πιο φρέσκο και λαμπερό. Με ποιο τρόπο; Χαλαρώνει το μέτωπο και χαρίζει πιο νεανική όψη. Επιπλέον, καθώς τα μάγουλα συσπώνται και έπειτα χαλαρώνουν, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, οξυγονώνονται καλύτερα τα κύτταρα και μειώνονται οι ρυτίδες. Παράλληλα, όταν γελάμε οι δακρυϊκοί αδένες εντείνουν την λειτουργία τους, κι επομένως τα μάτια αποκτούν λάμψη, ενώ τα χείλη συσπώνται προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να διατηρείται η ελαστικότητα τους.  Τέλος, το γέλιο αυξάνει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, χαρίζοντας πιο «υγιές» χρώμα στην επιδερμίδα. 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα