Μπες στην... τροχιά του κύκλου σου - AllYou.gr

Search

Μπες στην... τροχιά του κύκλου σου

Μάθε πότε οι ορμόνες αγγίζουν τα ύψη και πότε «χτυπούν» χρεωκοπία!

> ΥΓΕΙΑ ::
26 Ιανουαρίου 2016

Από την αναμονή μέχρι τις... κόκκινες μέρες, ένας ολόκληρος μήνας αποτελεί για εσένα (και κάθε άλλη γυναίκα του πλανήτη τούτου) έναν βιολογικό κύκλο γεμάτο εμπόδια ή πιο χαλαρές στιγμές, μιας και τα ups  και τα downs των ορμονών σου επηρεάζουν τη συνολική υγεία σου. Για να προσέχεις για να έχεις... την ηρεμία σου, σου παρουσιάζουμε τις πιο κρίσιμες στιγμές κάθε μήνα. 

1η-13η ημέρα 

Γύρω-γύρω όλοι με τη χοληστερόλη. Τα επίπεδα της χοληστερόλης σου τις ημέρες της ωοθυλακικής φάσης (στα καθημερινά ελληνικά: της φάσης πριν την ωορρηξία) εμφανίζουν μια κορύφωση, με μια αύξηση της τάξης του 20%. Αυτό απέδειξε πρόσφατη αμερικανική μελέτη. Τι να κάνεις για να σωθείς από αυτό το... κακό; Πρόσεξε τη διατροφή σου και φρόντισε να μειώσεις προσωρινά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αντίο βούτυρο, λοιπόν, τα λέμε ξανά σύντομα!

Προσοχή, επικίνδυνη στροφή! Σου γκρινιάζει ο καλός σου ότι είσαι συνέχεια «αλλού» όταν οδηγείς ή περπατάς; Έχει δίκιο. Νέα έρευνα μάς ενημερώνει ότι, αυτές τις ημέρες, οι ορμόνες μας ενδέχεται να περιορίζουν τον έλεγχο των μυών, καθιστώντας τις γυναίκες επιρρεπείς σε ατυχήματα, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με τα γόνατα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι για να μην την πάθεις, πρέπει να ανέβεις στο ποδήλατο, προκειμένου να ενδυναμώσεις τους μυς της συγκεκριμένης περιοχής.

14η-15η ημέρα

Θα κάνεις έναν έρωτα... όχι μόνο όλο τρέλα, αλλά και με τρέλα! Στη μέση του κύκλου σου, η ερωτική διάθεσή αλλά και η ερωτική επιθυμία σου είναι πιο έντονες από ποτέ. Πίσω από αυτόν τον διακαή πόθο κρύβονται οι ορμόνες της γονιμότητας που έχουν ένα μοναδικό και συγκεκριμένο σκοπό.

16η-28η ημέρα

Κόψ’τους την όρεξη. Κάπου εδώ οι λιγούρες σου αρχίζουν να κορυφώνονται. Γιατί; Η πτώση των οιστρογόνων προξενεί.... βουτιά στις ορμόνες της χαράς. Έτσι, εσύ βρίσκεσαι (θλιμμένη) να αναζητάς μια στάλα ευτυχίας σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Για να μην χαλάσεις τη γραμμή σου ούτε και την καρδιά σου, οι ειδικοί προτείνουν να βρεις παρηγοριά σε λίγη μαύρη σοκολάτα.

Ο(ύ)λα τα ’χες. Νιώθεις το στόμα σου βαρύ και ασήκωτο; Μήπως τα ούλα σου είναι πρησμένα; Τα κύματα της προγεστερόνης πριν την έλευση της... κόκκινης θύελλας, ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονές σε αυτά, οπότε ετοιμάσου για να δείξεις τα δόντια σου κόντρα στον πόνο.

Σπάει το κεφάλι σου. Τα παραπάνω «υπέροχα» συμπτώματα γίνονται ακόμα πιο έντονα, όσο πλησιάζεις προς το τέλος του κύκλου σου. Η έντονη μελαγχολία ή κυκλοθυμία και οι ημικρανίες είναι ορισμένα από τα προβλήματα που χτυπούν την πόρτα σου.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!