Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μπες στην... τροχιά του κύκλου σου

Μάθε πότε οι ορμόνες αγγίζουν τα ύψη και πότε «χτυπούν» χρεωκοπία!


Φύλλις Νικολάου

Από την αναμονή μέχρι τις... κόκκινες μέρες, ένας ολόκληρος μήνας αποτελεί για εσένα (και κάθε άλλη γυναίκα του πλανήτη τούτου) έναν βιολογικό κύκλο γεμάτο εμπόδια ή πιο χαλαρές στιγμές, μιας και τα ups  και τα downs των ορμονών σου επηρεάζουν τη συνολική υγεία σου. Για να προσέχεις για να έχεις... την ηρεμία σου, σου παρουσιάζουμε τις πιο κρίσιμες στιγμές κάθε μήνα. 

1η-13η ημέρα 

Γύρω-γύρω όλοι με τη χοληστερόλη. Τα επίπεδα της χοληστερόλης σου τις ημέρες της ωοθυλακικής φάσης (στα καθημερινά ελληνικά: της φάσης πριν την ωορρηξία) εμφανίζουν μια κορύφωση, με μια αύξηση της τάξης του 20%. Αυτό απέδειξε πρόσφατη αμερικανική μελέτη. Τι να κάνεις για να σωθείς από αυτό το... κακό; Πρόσεξε τη διατροφή σου και φρόντισε να μειώσεις προσωρινά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αντίο βούτυρο, λοιπόν, τα λέμε ξανά σύντομα!

Προσοχή, επικίνδυνη στροφή! Σου γκρινιάζει ο καλός σου ότι είσαι συνέχεια «αλλού» όταν οδηγείς ή περπατάς; Έχει δίκιο. Νέα έρευνα μάς ενημερώνει ότι, αυτές τις ημέρες, οι ορμόνες μας ενδέχεται να περιορίζουν τον έλεγχο των μυών, καθιστώντας τις γυναίκες επιρρεπείς σε ατυχήματα, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με τα γόνατα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι για να μην την πάθεις, πρέπει να ανέβεις στο ποδήλατο, προκειμένου να ενδυναμώσεις τους μυς της συγκεκριμένης περιοχής.

14η-15η ημέρα

Θα κάνεις έναν έρωτα... όχι μόνο όλο τρέλα, αλλά και με τρέλα! Στη μέση του κύκλου σου, η ερωτική διάθεσή αλλά και η ερωτική επιθυμία σου είναι πιο έντονες από ποτέ. Πίσω από αυτόν τον διακαή πόθο κρύβονται οι ορμόνες της γονιμότητας που έχουν ένα μοναδικό και συγκεκριμένο σκοπό.

16η-28η ημέρα

Κόψ’τους την όρεξη. Κάπου εδώ οι λιγούρες σου αρχίζουν να κορυφώνονται. Γιατί; Η πτώση των οιστρογόνων προξενεί.... βουτιά στις ορμόνες της χαράς. Έτσι, εσύ βρίσκεσαι (θλιμμένη) να αναζητάς μια στάλα ευτυχίας σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Για να μην χαλάσεις τη γραμμή σου ούτε και την καρδιά σου, οι ειδικοί προτείνουν να βρεις παρηγοριά σε λίγη μαύρη σοκολάτα.

Ο(ύ)λα τα ’χες. Νιώθεις το στόμα σου βαρύ και ασήκωτο; Μήπως τα ούλα σου είναι πρησμένα; Τα κύματα της προγεστερόνης πριν την έλευση της... κόκκινης θύελλας, ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονές σε αυτά, οπότε ετοιμάσου για να δείξεις τα δόντια σου κόντρα στον πόνο.

Σπάει το κεφάλι σου. Τα παραπάνω «υπέροχα» συμπτώματα γίνονται ακόμα πιο έντονα, όσο πλησιάζεις προς το τέλος του κύκλου σου. Η έντονη μελαγχολία ή κυκλοθυμία και οι ημικρανίες είναι ορισμένα από τα προβλήματα που χτυπούν την πόρτα σου.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός